Николо Паганини е италиански композитор, виртуозен цигулар и китарист. Той е роден в Генуа на 27 октомври 1782 г., а талантът му бързо го изстрелва сред най-великите в музиката. Признат е от мнозина за първият виртуоз на цигулката. Той притежава отлична интонация и прилага новаторски техники. Автор е на многобройни музикални произведения за струнни инструменти: 24 капричиа за цигулка, 15 струнни квартета за цигулка, китара, виола и виолончело, 13 сонати за цигулка, китара и виола, 6 концерта за цигулка с оркестър, 1 концерт за китара с оркестър, около 200 пиеси за китара, вариации, акорди и други. Той е феномен в музиката. Композира първата си соната едва на 8 години. През 1795 г. заминава за Парма, за да продължи да учи, но преподавателите там считат, че няма на какво повече да бъде научен. Така той си налага собствен режим на подготовка като често свири по 15 часа на ден.

За него цигулката не е просто инструмент. Тя е продължение на ръката му, част от душата му, средство за комуникация както с публиката, така и с небето. Дори в предсмъртните си часове, едно от последните неща, до които желае да се докосне е собствената му цигулка. За жалост, Паганини умира от рак на ларинкса, който напълно отнема гласа му. Великият творец си отива от този свят на 27 май 1840 г. на 57-годишна възраст.

Има легенда, която гласи, че веднъж Николо е изпълнил композиция, свирейки само на две струни. Тя била наречена „Дует на влюбените“. Негова почитателка от публиката му казала след концерта, че е толкова талантлив, че няма кой да го надмине. Навярно само някой, който свири на една струна. Седмица по-късно, композиторът изсвирил соната на една струна, посветена на Бялата роза и така създава невъзможното.

Цитати от Николо Паганини:

"Ако не се упражнявам само един ден, го забелязвам само аз. Ако не се упражнявам два дни, го забелязва вече публиката."

"От великите не се боя, унижените не ги презирам."

"Талантливия не го обичат, а гения го ненавиждат."

"Качествата на цигулката са много по-богати, отколкото са си мислили, мислят и ще мислят всички наши предшественици и последователи."

"И винаги помни, че твоят Бог говори с тебе на езика на твоя инструмент."

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…