„Ако вие не можете да се справите с проблема, ще се справим ние“

7 пъти е спирана водата в Стария град заради аварии

„Искаме оптичен интернет и такива екстри, но за нас няма“

Стефка Георгиева

Един от големите проблеми, които терзаят жителите на Стария град, е регулирането на преминаващите автомобили през резервата. Именно по този повод се организира трето поредно обществено обсъждане в Балабанова къща, което се превърна по-скоро в обществена свада. Упреците започнаха още преди да се представят присъстващите от местната власт. Възрастен мъж се провикна: „Къде е кмета? Ние знаем кой решава! Това е третото обсъждане и той не идва. Пълно неуважение!“

Все пак, на срещата с жителите и бизнеса в Стария град присъстваха Георги Маринов – зам.-кмет по „Обществен ред и сигурност“, Златин Велев – зам.-кмет по транспорта в града под тепетата, Александър Държиков – зам.-кмет по културата и Георги Стаменов – кмет на район „Централен“. Те трудно взеха думата от съкварталците. Емоциите екслаираха и хората не въздържаха негодуванието си, за да изслушат присъстващите кметове. 

„Оправихте 2 улици и това е. Може ли 50-метров участък да се ремонтира два месеца? Ако тези работници бяха мои, щях да ги уволня веднага, барабар с Вас“, заяви един от присъстващите директно на Златин Велев. Хората са на мнение, че ако местната управа не може да се справи с проблема, ще се справят сами. „Три бариери ни решават проблемите. Като нямате пари, ние ще ги съберем. Готови сме дори на това“, заяви друг от присъстващите, който предложи да учреди и сдружение.

Оказа се, че вече има две сдружения в Стария град. Първото от тях е учредено преди малко повече от година и е на живущите в резервата, а второто е от около месец и в него са включени представителите на бизнеса. 

Предложенията валяха от всички краища на залата в Балабановата къща. Първото от тях бе за регулиране на автомобилите, които зареждат търговските обекти. Предложи се магазините и заведенията да се обслужват два пъти в деня – веднъж от 6 до 8:30 сутринта и втори път след 18:00 часа. „Това и сега го има, но заради онея на бариерата, дето си бъркат в носа, нищо не става като хората“, подхвърли друг господин от публиката.

Подхванаха се и темите за ремонтните дейности не само на улиците, но и на къщите. Жителите са единодушни, че не може да се прави ремонт на улици, без да се предвиди подмяна на тръбите за прави и обратни води, с които и в момента има сериозен проблем. „От началото на годината седем пъти ни спират водата заради аварии.“ „И улично осветление няма като хората.“ „И ние искаме оптичен интернет, и такива екстри, но за нас няма.“ Такива реплики летяха една след друга, а общественото негодувание продължаваше да се повишава. 

Млада дама с дете на ръце, бе многократно прекъсвана от присъстващите, но след около 30 минути успя да вземе думата. Тя постави въпроса за автомобилите на фирми, които извършват ремонтни дейности. За достъп на такъв автомобил се заплаща сума в размер между 30 и 50 лева. Освен това, жителят който иска да подмени дограмата си или да направи изолация на къщата, трябва да представи големия талон на автомобила. „Това е абсурдно и невъзможно. Хем искате да стопанисваме добре сградите си, хем да мислим за пропуски. Че то да не е една кола?! Да събираме пари за ремонт или за пропуски?“, попита друг от присъстващите, който се присъедини към мнението на дамата...

Цялата статия четете в ПОД ТЕПЕТО

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…