Художникът е починал внезапно в дома си

Едно от големите съвременни имена в българското художествено изкусно, Анастас Константинов, напусна този свят. Художникът е починал миналата вечер в дома си, като близки споделят, че причина за трагедията е инсулт. 

На 61-годишна възраст, световно признат и обичан, Анастас само преди месец откри своя изложба в столичната галерия „Лик“, където пожъна огромен успех и накара публиката да се влюби в творбите му.

Едно от последните си големи интервюта, художникът даде за КАПАНА.БГ в края на миналата година, а самото интервю можете да прочетете тук: Защо Анастас Константинов изхвърли телевизора си?

Последните изяви на Анастас са свързани с участия на международната артсцена, като част от успешния петгодишен проект за представяне на творчеството му в престижни артпанаири, като Select Fair 2012 в Art Basel Miami Beach’ (САЩ), Select Fair New York City 2014 и др.

Творбите на Анастас участват и в кураторски проекти на един от големите имена на френската критика Кристиан Ноорберген.

Анастас Константинов завършва специалност „Живопис“ във Великотърновския университет 1982 г. През 35-годишната му творческа кариера има над 40 самостоятелни и 120 групови изложби. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия и почти всички градски художествени галерии в България, собственост на акционери на МОМА – Ню Йорк, както и в значими колекции в Европа, Съединени щати, Арабски емирства, Япония и др. 

За Анастас Константинов се говори като за един от гениите на съвременната българска живопис. Тези, които са успели да се докоснат до картините му, твърдят, че е отдавна е надминал времето си. В къщата му в Пловдив, която бе винаги отворена за приятели, се стичат хора от целия свят, за да видят картините му. Самият художник успява да сътвори със собствените си ръце и много труд в рамките на няколко години уникална подземна галерия, където излага монументалното си творчество.

КАПАНА.БГ изказва съболезнования на близките му!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…