За първи път политическо лице става носител на почетното звание на академията

Благодарение на нейната активност държавата отпусна 1,1 милиона лева за ремонта, обясни ректорът проф. Милчо Василев

Мнозина смятат, че решението на Академичния съвет не отговаря на правилника за присъждане на почетното звание

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова ще бъде отличена с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, похвалиха се днес от висшето учебно заведение с прессъобщение до медиите. От там информират, че решението за това е било взето от Академичния съвет на заседание на 31 май. На официална церемония в понеделник, Стоянова ще бъде удостоена с титлата, присъдена й „за  съпричастност и заслуги към  устойчивото развитие на АМТИИ“, както е посочен мотивът в прессъобщението.

Всъщност, информацията, подадена от АМТИИ, е прецедент за образователната институция. Тъй като за първи път със званието „Доктор хонорис кауза” ще бъде удостоено политическо лице. Така, Стоянова ще фигурира в списъка с почетните членове на елитния „Доктор хонорис кауза” клуб на АМТИИ редом до Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Юри Буков, Николай Кауфман, Марин Големинов, Лазар Николов, Кшищоф Пендерецки, Красимира Стоянова, Камен Кенов, Димитър Тъпков, Виктор Ванслов и Владимир Аврамов, все хора на изкуството.

Решението на Академичния съвет не е било взето лесно, научи Под тепето. Заседанието на органа е било много напрегнато, тъй като част от хората в него са възразили остро срещу предложението на ректора проф. Милчо Василев. В коментар пред Под тепето обаче той твърди, че решението е било взето „почти единодушно”, с няколко гласа „Против” и „Въздържал се”. Академичният съвет го прие много добре, гласува го, но не с пълно мнозинство, подчерта той. Ако всички бяха гласували единодушно „За”, нещо нямаше да е наред, допълни ректорът на академията...

Цялата статия четете в Под Тепето

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…