Археологът Елена Божинова: Това е паметник, който е познат от 100 години, защитен от закона

Информация за Плоската могила има навсякъде. Въпреки това, документите са подписани с разрешение за строеж без археология, коментира още специалистката

Нямам сигнали, касаещи Плоската селищна могила на Брезовско шосе. Така кметът на район Северен Ральо Ралев коментира днешния ни текст, с който алармирахме за разрушаването на паметник на културата с хилядолетна история. Материалът ни излезе на база сигнал на Росица Миткова, завеждащ фонд „Праистория“ в Археологически музей Пловдив. Тя твърди, че се е обърнала до всички институции заради случващото се, включително и до районната администрация, но реакция не е последвала отникъде.  До мен лично сигнали не са внасяни. Ако дамата е внасяла сигнали в кметството, моля да даде входящи номера, за да направя проверка, каза пред Под тепето Ралев.

Росица Миткова излезе с отворено писмо през социалната мрежа с обяснение, че не е останало вече институция, в която да вярва и до която може да го адресира. „Звучи тъжно, но е факт! С мълчаливата подкрепа на Община Север, Община Пловдив, част от хилядолетната история на град Пловдив е изрината!... Въпреки сигналите ми, въпреки протоколи на комисии от 2006 година, въпреки Инспекторат, неолитни и халколитни пластове вече са изхвърлени на бунището на историята... Плоската могила в квартал Филипово ( Брезовско шосе) продължава да се унищожава! Издават се разрешения за строеж без да се предпише дори наблюдение от страна на археолог!

Да, какви сме ние?! "Алчни навлеци", които рекетират горките собственици и бизнесмени!”, пише в отвореното си писмо завеждащата фонд „Праистория“ в Археологически музей Пловдив.

Казуса пред Под тепето коментира и колежката на Росица Миткова- археологът Елена Божинова. Преди два-три дни беше брутално изгребано едно праисторическо селище, да не кажа единственото запазено до момента, което е на територията на Пловдив. Това е паметник, който е познат от 100 години, защитен от закона. Информация за него има навсякъде. Въпреки това, документите са подписани с разрешение за строеж без археология. Инвеститорите са се отнесли изключително арогантно към археолога от пловдивския музей. Въпреки всяческите нейни опити да спаси поне останалата част, която е била нищожна от това, което те са изкопали, не е успяла. Много обичаме да казваме „Най-старият град в Европа е Пловдив“, а всъщност доказателствата или останките от това най-старо селище брутално се изгребват със съдействието на всички институции, със съдействието на гражданите, на всички тези, които гордо казват „Най-старият град в Европа“. Отчайваща е ситуацията, коментира Божинова.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…