Това заяви издателят Манол Пейков след дъжда от оставки в управителния съвет на Фондацията

Той обвини Тотев в тоталитаризъм

Издателят: Принципът на кмета е ако си заровим главата в пясъка е най-добре за всички ни, като щраусите, макар че гъза ни стърчи нагоре и е оголен, за него не е проблем

Манол Пейков, допреди два месеца член на Управителния съвет на Общинска фондация „Пловдив 2019“, общественик, издател. Това име разбуни духовете в културните среди на града под тепетата, не с нещо което е направил, а с нещо, което не е и помислял да стори. Заради непълен протокол от заседание на УС той бе изхвърлен от фондацията с решение на принципала – Общинския съвет Пловдив. Днес заради тази несправедливост, която преля нивото на търпение на колегите му от УС, четирима от тях подадоха оставки след извънредно заседание на местния парламент.

Ето как издателят коментира ситуацията:  

„Сдържах емоциите в залата. Ситуацията е неравностойна. На мен не ми е дадена възможност да говоря в нито един момент в тази зала. Двама общински съветници ме обвиняват и продължават да ме обвиняват в нещо, за което не са извикани нито свидетели , нито е разговаряно с мен и за което има десетки доказателства, че то не само не е така, а и моите намерения са диаметрално противоположни на това, в което ме обвиняват. Именно –аз исках да допринеса със свои пари за един проект, а не да везма пари.

В известен смисъл за мен това (оставките) е логичен финал на началото, което поставиха доста лекомислено група общински съветници. За мен факта, че гласуваха единодушно говори за две неща. Пак го повтарям, или им е наредено отгоре, това са 8 различни групи. Значи помислете, как се работи в този град и какви уговорки се правят зад кулисите, ако това е така. Или тези хора не мислят и нямат лично достойнство, което не е по-малко извинително от първото. Те просто нямат трета логична възможност, не съществува, няма каква да е тя. Знам ли?!

Благодарен съм на колегите, че се солидализираха с мен. Въпросът е принципен, а не както се опитаха да извъртят нещата някои хора от трибуната днес – до личности и това че нещата продължават да вървят.

Погледнете, снимки има в архива на повечето пловдивски медии, на хората които спечелиха тази кандидатура и вижте дали вътре са тези хора. Има ли един човек, който продължава да работи за тази кауза? И се опитайте да проследите биографиите на всеки един човек, защото всеки от тях беше убеден в тази кауза, влюбен в тази кауза и къде са сега. Ако тези хора не бяха там ние никога нямаше да спечелим тази кандидатура.

Нещата тръгват по съвсем друга плоскост, нещата тръгват по политическа плоскост! Кметът се държи абсолютно тоталитарно, това не е тайна за никого, надявам се, че не е тайна и за вас. Това е и основната причина за оставката.

Подлостта му в случая заради начина по който постъпи с мен е съвсем друга тема. Тя е въпрос на лични принципи, на личен морал и лична почтеност. Това бе чиста проба подлост

Той подписа протокол и решение на заседание, на което аз вече не съм присъствал защото бях юридически отстранен, с който пое личен ангажимент да ме възстанови. Той току що каза от трибуната, че нямало такива предложения. Той трябваше да даде това предложение, но не го даде и казва днес, че нещата са ОК и работят добре. Тоест неговият принцип е ако си заровим главата в пясъка е най-добре за всички ни, като щраусите, макар че гъза ни стърчи нагоре и е оголен, за него не е проблем.

Начинът, по който реагира на оставките на тия четирима души, аз за това не се сдържах и го репликирах, беше брутален. Каза: „ми, да, щом така са решили... Най-важно е че ние вървим напред“.

Ми къде напред?! Кое е това напред?! Към една тотална централизация. Абсолютно всички са потресени.

Още когато в началото стартирахме този проект нашите консултанти от Екултус, които имат опит с половин дузина културни столици ни казаха: „Внимавайте, ще има политически апетити! Вижте какво стана в Пафос, там се смени кмета и той пое юздите“. Ние си казахме: „знаем, да добре, така ще е, зле ще е, ама няма да е чак толкова зле“. Оказа се още по-зле! Мисля че не е имало случай в цялата история на Европейските столици на културата когато да е имало толкова силна политическа намеса и толкова брутална!

И се надявам най-накрая, вие като медии, да проанализирате детайлно цялата ситуация. Защото не е случайно, че тя ви се дава парче по парче, защото те така отлагат.

В България цялото чудо е за 3 дни. Нали, отстранихме го, сега ще си поговорим с тях, отлагаме,  ми на тях ще им мине, сега ще отложим…и така нещата ще се разсъхнат.“

През цялото време Пейков емоционално ръкомаха и успява да събори на земята втори репортерски диктофон. След като се установява, че работи и той се извинява, шеговито подхвърля на журналистите да стоят настрана от него.  

„Стойте на разстояние от мен, кмета вече го разбра. Кметът определено стои на разстояние. Днес той не пожела да ми стисне ръката, да ме поздрави и да ме погледне в очите. Виж Стефан Стоянов поне дойде, въпреки, че от Стефан Стоянов в случая нищо не зависи, но това е съвсем друга тема…

Просто трябва да съберете 1,2,3 и 4 и да видите какво се случва. А то е  - кметът манипулира по един абсолютно брутален начин всички ни и ние като УС го заявяваме ясно.

Мисля, че всеки каза каквото имаше да казва, можете да съберете тези гледни точки и да си съставите една своя собствена. Надявам се тя да бъде независима, защото пък знаем, че всички медии в Пловдив, малко или повече са зависими от обществено финансиране и е трудно човек да бъде честен и директен. Но аз в случая не сам зависим от никого и мога да си позволя пред вас да бъда честен и директен.“

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…