Славена Шекерлетова

Вихра Григорова е позната като художник, уредник в ГХГ Пловдив, национален експерт-оценител на произведения на изкуството, утвърден от Министерството на културата. Често е наричана от журналистите и не само от тях- изкуствовед, макар че от чисто формална гледна точка, тя няма такава официална квалификация.

Това идва от там, че хората, които пишат за културни събития като изложби или пък се интересуват по-тясно от изкуството се допитват до Вихра Григорова, която освен, че има дар слово, винаги има какво да каже компетентно, но и увлекателно. Това е и една от причините много от изложбите в Пловдив да бъдат откривани именно от нея. От юни месец 2017-та година Вихра Григорова е пенсионирана от ГХГ Пловдив, където работи от 1985-та година.

За сайта www.kapana.bg тя сподели, че подготвя две изложби на различни теми, но ще разкрие по-напред във времето конкретиката. Продължава да се занимава и с любимото и хоби - кучетата и съдийството по изложби на кучета.

Вихра Григорова споделя, че най-голямото признание за нея е награда „Пловдив“, която получава през 2014-та година и посвещава на баща си - пейзажиста Петър Григоров. Всъщност тя е първата жена - носител на тази награда в съответната категория.

Художничката каза още, че се надява държавата да приеме Пловдив 2019 като своя кауза и е притеснена в тази посока, тъй като не вижда това да се случва. „Тежи ми тази тревога, защото аз Пловдив си го обичам, родена съм в този град и само най-доброто му желая. Пловдив е първият български град избран за Европейска столица на културата и държавата би могло да го приеме за приоритет“.

Вихра Григорова има над 40 години трудов стаж в системата на музеите. Разбираме, че за толкова време и опит, тя се е срещала с редица интересни хора и е минавала през различни перипетии,  но винаги е била в свои води, тъй като произлиза от художническо семейство.

Една от задачите, с които се е заела сега е да преведе книга от немски език, свързана с храненето на домашните животни и любимци и с екологията и ГМО, която книга по думите й е хит в Западна Европа. Книгата с със заглавие „Котките биха купували мишки“ на Ханс-Улрих Гримм.

Биография
Родена е на 07 октомври 1953 в Пловдив. Приета е в Художествената академия специалност стенопис през 1971, завършва през 1976 в класа на професор Мито Гановски. От 1978 работи в музейната система, отначало е Окръжна дирекция „Културно-историческо наследство”, после в Окръжен съвет за култура, а от 1985 като уредник в Градска ( тогава Държавна) художествена галерия Пловдив, Има много самостоятелни изложби, основно в Пловдив, но излага и в София, Бургас, Пазарджик и др., участва в живописни пленери в страната и в чужбина. Куратор е на национални есенни изложби с проекта „Светът отвътре, светът отвън”, за което е номинирана за награда Пловдив. Получава наградата за юбилейната си изложба „Пейзажът е жив”, 2013. Участва във всички общи изложби на Дружеството на пловдивските художници. В галерията организира всички гостуващи изложби в течение на почти три десетилетия, включително медийното отразяване. Свободно ползва английски, руски, немски и френски език. Член е и гуверньор на международната женска организация Сороптимист Интернешънъл и е била президент за България един мандат по устав, до октомври 2016-та година.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…