Светлана Куюмджива: Винаги са се държали резервирано при всички усилия от наша страна за реализацията на партньорски инициативи

Бизнес план не е изпращан на фондацията

Няма как да знаят дали техния проект за Културен Космос е одобрен от журито на фондацията, тъй като другата седмица предстои обявяване на резултатите от двете сесии на отворените покани, коментира арт директорът на Фондацията

„Ние не сме изненадани от тази реакция на Колектива Космос, защото те никога не са подхождали с доверие към екипа на фондацията от самото начало на работата ми за тази фондация. Винаги са се държали резервирано при всички усилия от наша страна за реализацията на партньорски инициативи. В този смисъл те никога не са се държали партньорски,“ – това коментира за Под тепето артистичният директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“, по повод разпространеното становище на Колектив Кино Космос, че къса всякакви връзки с Фондацията и Общината.

Куюмджиева съобщи, че така наречения „бизнес план“ не е изпращан на фондацията. Бил е  презентиран накратко по време на среща. Никога не е бил и показван или обсъждан публично, за да могат да се чуят гласове дали той би бил ефективен за сградата там или не, разказа още тя.

Колектив Кино Космос са получили писмо от ОФ „Плводив 2019“, както и всички останали кандидати по втора и трета сесия, че другата седмица предстои обявяване на резултатите от двете сесии по отворените покани.  Това означава, че те няма как да знаят дали техния проект за „Културен Космос“ е одобрен от журито на фондацията или не, стана ясно още от коментара на арт директорът.

„При все, че нямат нито един реализиран собствен проект като колектив до този момент, те изтъкват претенцията и излизат с обвинения за липса на капацитет за реализацията на проекта ЕСК. А това са хора, които знаят най-малко за проекта ЕСК. И за всичките етапи през които минава неговата реализация. Няма да изтъквам факта че проектът е уникален и на практика това обвинение издиша максимално, тъй като в държавата няма организация, която да е правила ЕСК досега.“

Да използват политическите турболенции в този момент с нападки срещу екипа, който полага максимални усилия да осъществи проекта, въпреки всичко, е меко казано подривно и подло, смятат от Фондацията.

„Тук не става въпрос дали Колектива Кино Космос ще оттегли доверието си от фондацията или не. Въпросът е дали Фондацията би гласувала доверие на хора без никакъв опит в реализацията на културни проекти.

От тама нататък историята за спасяването на сградата, преките, участници в нея и дейността на кино Космос в периода, докато са били в сградата на киното всички, които се интересуват я знаят.   

Въпросът, за това дали сме им гласували доверие, въпреки всичко, ще остане без отговор защото сега проектът им ще бъде публикуван като оттеглен,“ заключи Светлана Куюмджиева.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…