Експертът смята, че малобройните проекти от Европа се дължат на българските законови изисквания към кандидатите  

Има ЕСК, които имат преимуществото артистичният им директор свободно да избира какво да включат в програмата си

Обявяването на резултатите за едни е разочарование, а за други – много работа, така коментира момента на обявяване на класираните проекти по II и III отворени покани на Общинска фондация „Пловдив 2019“ Надя Гризо. Тя е член на журито и по двете заседателни сесии за артистичната програма на Европейска столица на културата Пловдив 2019. Надя Гризо е част от консултантския екип на Фондацията.   

„Това е едни изключително важен етап от развитието на ЕСК. И мога да ви уверя, че за всеки град това е труден етап. Това е моментът в който за много хора идва разочарование, а за други идва момента за изключително много работа.“

Гризо е  работила с много европейски градове. Между 13-16, които са кандидатствали за титлата, като между тях има и неуспешни.  „Разбира се, всяка ЕСК трябва да намери своя собствен път, свързвайки всички интереси, амбиции и цели, които титлата провокира и естествено съществуват.“

Отворените покани са въпрос на избор за повечето от градовете, стана ясно от изказването на експерта. Някои ЕСК обявяват такива отворени покани , други – не. По думите ?, за българските и конкретно за пловдивските нужди, въпросът на избор дали да има или не отворени покани не е стоял.  

„Има ЕСК, които имат преимуществото артистичният им  директор свободно да избира какво да включи в програмата. Какво да попадне там и кое да бъде пренебрегнато и  съответно самостоятелно  да избере с кои партньори да си свърже, било то европейски или на местно ниво,“ разказа Надя Гризо.

В нашия случай имахме отворена покана, която успя да привлече много и интересни предложения, смята тя. Журито и екипът на фондацията са се надявали да има повече европейски партньори, които да са кандидатствали. Обясняват си тенденцията така : „логично е да има такива резултати, като се имат предвид  изискванията, на които те трябва да отговарят в нашия конкретен законодателен случай в България.“

Независимо от нелеките процедури, от Пловдив 2019 са единодушни, че има добро количество и много добри идеи.

„Има много богат и активен културен живот в града и региона! За мен беше щастие да затвърдя това и да го преоткрия,“ възкликна Надя.

Като член на журито тя разказа, че са търсени специфични проекти с много ясна група изисквания и критерии. „Разглеждайки ги винаги търсехме релевантността с тези критерии, които са специално създадени за Пловдив 2019. Проекти, които да развият, например участието, публиките. Търсехме и се надявам, че открихме европейско измерение в проектите, както и такива, в които да видим как културата може да излезе от центъра и да намери същността си в периферията. Четейки проектите има много добри, но не отговарят на тези критерии,“ заключи Гризо.

Подробни резултати от втора и трета заседателна сесия на комисия по отворени покани на ОФ „Пловдив 2019“ за артистичната програма на Европейска столица на културата Пловдив 2019 може да видите в сайта на фондацията. Всичко, което може и/или можеше да се случи за 2019 вижте ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…