Нина Найденова официално обяви, че иска остане начело на културната институция

90 % ръст на публиката на фестивала Opera Open от създаването му през 2014-та до днес

Опера Пловдив не разполага с информация относно други кандидатури, които се подават в деловодството на Министерство на културата, съобщиха днес от пресслужбата на културната институция по повод конкурса за неин директор. Обявената от Министерството на културата процедура, за която ви информирахме още миналата седмица, породи някои спекулации в медийното пространство, което накара ръководството на Операта да реагира със своя позиция. Днес самата Нина Найденова официално потвърди, че ще се кандидатира за втори мандат. 

„Министерство на културата обяви конкурс за длъжността „директор” на Държавна опера – Пловдив поради изтичане в началото на октомври на четиригодишния мандат на настоящия директор доц. д-р Нина Найденова. Срокът за подаване на концепциите за управление е 15 септември 2017 година. В това действие няма нищо сензационно или обезпокоително. Подобни конкурси в момента са обявени по същите причини в множество културни институти в страната. На базата на постигнатите резултати според комплексното оценяване за Опера Пловдив от Министерство на културата и на базата на стартиралите международни проекти във връзка с Пловдив – Европейска столица на културата 2019, доц. д-р Нина Найденова днес потвърди пред БНТ, че е взела решение да се кандидатира за втори мандат”, се казва в позицията на Държавна опера- Пловдив.

От там вадят и малко статистика. През 2017 година спектаклите от фестивала Opera Open на Античния театър до момента са посетени от 16 000 души публика, средната цена на билета се е повишила с 43 % и приходите от билети с 23 % спрямо 2016 година. С сравнение със старта на фестивала Opera Open през 2014 година, ръстът на публиката през 2017 е повишен с 90%, а приходите от билети са се увеличили със 193 %.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…