Зинаида Карагьозова убеждава родители да пращат децата си на градина и училище

 

Те не виждат в средата си хора, успели чрез учение, казва единствения образователен медиатор в най-големия ромски квартала

 

Децата на кварталите с преобладаващ ромски етнос растат в среда, в която виждат от най-малки как сватбите и ражданията са най-значимите събития в човешкия живот, как не е нужно да работиш редовно, нито имат примери на успели хора чрез учене. Ситуацията в пловдивския Столипиново не е никак по-розова.  

 

Представяме ви Зинаида Карагьозова - единственият образователен медиатор в Столипиново. Тя работи на терен от два месеца. В момента е на 26 години и посредничи за ДГ „Лилия“ и двете начални училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ в квартала. Репортерът ни я срещна в деня, когато след работен форум, на който присъстваше и тя, министърът на образованието обяви, че ще настоява професията ѝ да бъде включена в Националния класификатор. Тя превеждаше на Красимир Вълчев по време на обиколката по адреси в квартала за издирване на деца, отпаднали от системата на образованието.

 


 


 

 

Разкажете с какво точно се занимавате?

 

Медиаторът основно се занимавам пряко с родители и учители. Посещавам домовете и поддържам пряка връзка с родители. Мотивирам ги да пращат децата си на училище и да го посещават редовно. Обяснявам, че това е много важно за тях и тяхното бъдеще.

 

От кога работите и колко семейства успяхте да убедите?

 

Аз започнах преди 2 месеца и съм посетила към 30 адреса. Всеки има различен проблем. Говоря основно с майките да разберат колко е важно образованието за техните деца, защото те едва говорят български. Първо е важно да научават езика, за да продължат нататък.

Цялото интервю може да видите в Под тепето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…