Да погледнем на епохата от „Възвишение” честно, имайки предвид човешката природа, която трудно се променя, посъветва режисьорът на филма

Имаше нужда от някакъв филм, който да погледне към темите и епохата от „Възвишение” не просто през погледа на патриотичните лозунги „Да живее България!” и „Бог с нами!”. Мисля си, че ярко идеологическите времена отминаха и някак си на тези години може да се погледне по нов начин. Така режисьорът на „Възвишение” Виктор Божинов отговори на въпрос каква е била личната му мотивация да се заснеме филма.

Питането до режисьора дойде след негови размисли на темата какво може да е било съдържанието на писмото на Димитър Общи до Левски, което героите в книгата и филма Гичо и Асенчо разнасят из Балкана. Божинов подчерта, че ако някъде от филма възникват въпроси, отговорите са си на зрителите. И че за голяма тях от тези въпроси той няма отговор, а и не иска да има. Нямам отговор на въпроса какво е съдържало писмото на Общи до Левски. Но тайно вярвам, че писмото е било опит да си уговорят среща. Защото и днес всички искаме някакви дълбоки противоположности да не воюват една с друга, а по някакъв начин да намерят общ път в името на това да се случат нещата по-добре за всеки, каза Божинов.

А за личния мотив да се заеме с „Възвишение” отговори така: „Правя кино дебют на 45 години. Защото история, която искам да разкажа с кино, ме намери сега. Четейки романа, аз намерих пълна идентификация с Гичо и неговите разсъждения, и със съвременното звучене на всичките тия мисли. Намерих ги така, сякаш четеш нещо абсолютно актуално. От една страна това ме мотивира. А от друга- предизвикателството. Защото си мисля, че човек трябва да си поставя тежки задачи и да се опитва да ги прескочи.  Иначе основното нещо е духът, идеята, целият поглед към тази епоха. Виждате, когато стане въпрос за патриотизъм какво се случва в съвременна България. Това нещо отсъства от филма. Последните опити на територията на историческия филм у нас за мен бяха по-скоро спекулативни. Имаше нужда от някакъв филм, който да погледне към тези теми не просто през погледа на „Да живее България!” и „Бог с нами!”. Мисля си, че ярко идеологическите времена отминаха и някак си на тези години може да се погледне по нов начин. Дошло е времето, в което може да се погледне на тези времена по-честно. Защото от 20-те години на миналия век, след Октомврийската революция, започва едно такова дълбоко разделение между хората на идеологическа основа и това има отражение във всичко. Историята буквално е пренаписана, за да бъде удобна. Важно е да се погледне на тези времена по нов начин, с непредубеден, идеологически чист поглед. И да бъдем наясно, че не можем да продължаваме да се взираме в тези времена и в миналото с представата за героизма, представата за 1300 години България и това, че ние сме сами във Вселената. Много истини трябва да бъдат разкрити и много от представите ни ще бъдат променени. Трябва да погледнем честно на тези неща, имайки предвид човешката природа, която трудно се променя. Да, лесно е да има враг, но няма как нещата да бъдат разделени само на черно или бяло, на добри или лоши. Можем ли да отговорим категорично въпроса как точно е бил убит Ботев? Дали е застрелян героический от турски куршум в челото или става един скандал за едни работи и те са се гръмнали един друг…”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…