На 18 ноември преди 95 години в Париж умира Марсел Пруст френски писател, критик и есеист представител на модернизма, използва „поток на съзнанието” – предава събития, спомени, впечатления, настроения и състояния така, както възникват в съзнанието на разказвача и персонажите

Предлагаме ви 13 негови паметни цитати

Един от най-известните представители на модернизма в европейската литература от началото на ХХ век – френският писател Марсел Пруст, е роден на 10 юли 1871 г. в малко предградие на Париж, около два месеца след края на Френско-пруската война.

Ранното детство на Валантен Луи Жорж Йожен Марсел Пруст, както е рожденото му име, е белязано от зората на Третата република. Затова след години много от неговите книги ще бъдат посветени на упадъка на аристокрацията и възхода на средната класа във Франция от края на XIX век. Произведението, което му носи най-голяма известност, е многотомният роман „По следите на изгубеното време”, публикуван през периода от 1913-а до 1927 г.

Здравето му винаги е било нестабилно. Още от дете страда от астма. През последните три години от живота си почти не излиза от облицованата си с корк спалня. През деня спи, а нощем пише. Умира в Париж на 18 ноември 1922 г. от белодробен абсцес.

Паметни цитати:

„Може би няма дни от нашето детство, които да сме изживели по-пълно от тези, прекарани с любима книга”.

„Само чрез изкуството можем да се издигнем над себе си и да видим през очите на другия”.

„Няма нищо по-нежно от кореспонденцията на приятели, които не желаят да се срещат.“

„Никога не трябва да се страхуваме да отидем прекалено далеч, защото истината лежи отвъд”.

„Пътешествието на откривателя не е търсенето на нови пейзажи, а погледа с нови очи”.

„Нека бъдем благодарни на хората, които ни правят щастливи, те са чаровните градинари, които карат душите ни да цъфтят”.

 „Щастието не служи за нищо друго, освен за да прави нещастието възможно”.

„Любовта е място и време, което се измерва от сърцето”.

„Излъганият мъж навсякъде вижда излъгани мъже“.

„Нека оставим красивите жени на хората без въображение“

 „Връзките, които ни обединяват с друг човек, съществуват само в нашия ум”.

 „Ако да помечтаеш малко е опасно, лекарството за това е не да мечтаеш по-малко, а повече.“

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…