Една година преди старта на Европейска столица на културата, виждаме че Пловдив 2019 е програмиран провал поради бездействието и вопиущата некомпетентност на пловдивската община и цивилизационната непригодност на правителството. Тези хора не провалят себе си. Те провалят Пловдив. Това заяви в Пловдив лидерът на „Да, България” Христо Иванов. Той излезе пред медиите, за да подчертае, че трябва да бъде върнат обществения характер на Фондацията, тъй като в момента кметът е поел пълен контрол върху този проект, особено в инфраструктурната му част.

Иванов и местната организация на партията  настояват Община Пловдив да предприеме спешни действия по реализирането на необходимата инфраструктура за осъществяването на събитието, като това се случва прозрачно, с конкурсно начало и след обществени обсъждания по всеки един от обектите, които попадат във фокуса на Европейска столица на културата. От „Да, България” излязоха с позиция, в която изразяват „своето силно безпокойство от грандиозното изоставане и от неизпълнението на поетите ангажименти от страна на община Пловдив да изгради нова и да приведе в адекватно състояние съществуващата културна инфраструктура, необходима за реализирането на предстоящото събитие”.  

След няколко години никой няма да помни нито името на кмета, нито на премиера, но този срамен провал ще остане за Пловдив. Затова нашата цел днес е не просто да констатираме очевидното, а да опитаме да предизвикаме обрат на събитията заедно с цялата пловдивска общественост. Пловдивската културна общност и бизнеса трябва да си върнат инициативата от този  еднолично приватизиран от Иван Тотев проект. ЕСК може да бъде спасена само ако се превърне в национален приоритет на ниво парламент и правителство. Трябва да разберем, че в някакъв смисъл този проект е много по-важен от европейското председателство и ремонта на НДК, подчерта Христо Иванов. Този проект не е на общината. Кметът пое пълен контрол върху него, а ние искаме да бъде възстановен  обществения характер на Фондацията. Общината да се осъзнае, да се отвори, а кметът да излезе от бункера, в който е затворил този проект, допълни той. И заяви, че ако местната власт не се вслуша в апела на партията, тя ще засили публичния и политически натиск. От „Да, България” са готови да инициират създаването на друг, паралелен обществен орган, който да следи изпълнението на проекта и да го върне в рамките му.

В сегашния му вид излиза, че Европейска столица на културата е проект за усвояване без конкурси, прозрачност и обществени поръчки. Харченето на средства ще е като пожарна операция в последния момент. Искам темата да се обсъжда в Народното събрания, а правителството да дойде да заседава тук, каза още Христо Иванов.

Ето и целия текст на позицията на „Да, България!”:

Движение „Да, България!” изразява своето силно безпокойство от грандиозното изоставане и от неизпълнението на поетите ангажименти от страна на община Пловдив да изгради нова и да приведе в адекватно състояние съществуващата културна инфраструктура, необходима за реализирането на предстоящото събитие. Напомняме на кмета Иван Тотев и на Общинския съвет на град Пловдив, че Европейска столица на културата е най-голямото културно събитие в новата история на страната, което представя не само града-домакин, но и цяла България, и че бездействието на общинската администрация вече поставя под сериозна заплаха пълноценното реализиране на събитието, а с това и имиджа на града и страната ни. Изоставането на инфраструктурните проекти, заложени в Апликационната книга „Заедно 2019″, вече е в състояние на „авариен режим”.

Припомняме, че сред заложените проекти, с които Пловдив спечели състезанието, са:
1.    Съвременна мобилна зала за култура (предвидени инвестиции 330 000 евро през 2015 г. и 665 000 евро през 2016 г.). Съобразно поетите ангажименти с кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата сградата е трябвало да бъде завършена през 2016 г. Същевременно до настоящия момент тя не е започната и дори няма проект за нея. Настояваме кметът Иван Тотев да отговори публично какви са причините да не се реализира този ангажимент в указания в Апликационната книга срок и как това ще се случи до 1 януари 2019 г.

2.    Кино „Космос“ – предвидени са инвестиции през 2015 и 2016 г. по 50 000 евро. Тези инвестиции не са направени в съответните години. Пловдивските медии съобщиха за закъснели активности на Общината по този проект. В изменение на бюджета за 2017 г. са разчетени 1 млн. лева за основен ремонт на кино „Космос“. В тази връзка настояваме кметът Тотев да отговори защо не е проведен архитектурен конкурс и как ще стане възлагането на архитектурния проект. Кой е автор на последната концепция за развитието на това пространство като културна институция и защо не е организирано публично обсъждане на тези идеи? „Да, България!“ изразява притеснението си от публичните обяснения на кмета Тотев от края на ноември т.г. относно този проект, защото те издават притеснителна липса на компетентност.

3.    Тютюневи складове – предвидени инвестиции общо от 1 000 000 евро през 2018 и 2019 г. Настояваме кметът Тотев да обясни как ще бъдат инвестирани 1 000 000 евро публични средства в този проект, при положение че сградите са частна собственост, и в какво ще се концентрират инвестициите?

4.    Реконструкция на площад „Централен“ – предвидени общо 2 750 000 евро. Според ангажимента на община Пловдив инвестициите в проекта е трябвало да бъдат 40 000 евро през 2014 г. и по 615 000 евро всяка година от 2015 до 2018 г. По този проект е предвидена инвестиция и през самата 2019 г. от 250 000 лв.

Кметът Тотев дължи публично обяснение за това какви са причините да не започне реализацията на португалския проект, който спечели международния конкурс за реновирането на площад „Централен“ и как общината възнамерява да реализира реконструкцията на площад „Централен“.

„Да, България!“ алармира също, че Пловдив не е в състояние да посрещне нито една голяма международна изложба през 2019 г. , поради това че в града не съществуват пространства, които да отговарят на международните стандарти.

Настояваме Иван Тотев да даде публичен отчет за това как се изразходват средствата за културна инфраструктура, предоставени на Пловдив с решение на българското правителство във връзка с реализирането на проекта Пловдив – Европейска столица на културата.

В същото време ясно заявяваме, че сме против опитите на Кмета и Общинския съвет да използват голямото изоставане като оправдание за спешно разходване на огромни по обем публични средства от държавната субсидия и общинския бюджет. Обезпокоени сме от опитите да се заобиколят законовите процедури, както и от решението на общината да възлага строителни и ремонтни дейности на база преки технически задания без конкурси за обществени поръчки. Ние сме твърдо против липсата на конкурсно начало за готвените проекти и избягването на обществено обсъждане, с извинението че няма време за това. Обръщаме внимание, че става въпрос за емблематични обекти по отношение на градската среда и културния живот в града: площад „Централен“, кино „Космос“, изложбената зала на Дружеството на Пловдивските художници, Тютюневия град и др.

„Да, България!“ започва поредица от публични инициативи и събития, с които ще информира обществеността в Пловдив и в България за развитието на проекта Европейска столица на културата както по отношение на инфраструктурата, така и по отношение на съдържанието и управлението на подготовката на събитието.

Предвид огромните закъснения с инфраструктурата и неизпълнението на значителна част от ангажиментите, поети в Апликационната книга, с която градът спечели престижното домакинство, „Да, България!“ ще инициира създаването на независим обществен орган, който да следи за изпълнението на проекта и да информира обществеността за неговото изпълнение.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…