Капана.БГ

Капана.БГ

По повод Съединението на България район „Централен“ се обръща към всички ученици от 7. до 12. клас с покана да творят и да се включат в литературния конкурс на администрацията на тема „Написано за Пловдив“. „Причината да обявим конкурса за литературна творба е свързана с това да провокираме подрастващите да мислят и пишат критично. Важно е младите да имат съвременен поглед, съобразен със същността на гр. Пловдив, с неговото настояще, минало, личности и сгради,“ коментира Георги Стаменов, под чиято егида се състои конкурсът. Сред най-атрактивните награди, които организатори и партньори са подготвили, са стаж в медия, възможност за ползване на часове в споделен офис в кв. Капана и покана за участие в събитие през есента на 2018г. На събитието ще присъстват журито и представители на партньорите на „Написано за Пловдив“, без които конкурсът не би имал реализация: Капана, БНТ-Пловдив, Издателство Ентусиаст, Plovdiv Town и Забелязано в Пловдив. До 18.10.2018г. младежите могат да подават свои авторски творби – поезия или проза. Сред условията за участие е творбата да бъде на български език, да не надвишава 2 стр. А4 дължина и да не е била награждавана до момента. Организаторите допускат и визуален материал, прикрепен към творбата.

Съгласно съвременните форми на комуникация кандидатури ще се приемат по електронен път – на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . След изтичане на срока за участие администрацията ще изпрати всички творби на журито на конкурса. Районният кмет Георги Стаменов благодари на писателя Димитър Райчев, журналистите Деница Торньова, Таня Грозданова – Кънева, Паулина Гегова, както и на издателя Виктория Бисерова за това, че приеха поканата да журират пилотното издание на „Написано за Пловдив“. Регламентът на литературния конкурс  качен на сайта на район „Централен“  www.plovdivcentral.org.

Има една проста истина, която се отнася до всеки. Това в което влагате енергията си, определя качеството ви на живот.

Ако има едно общо нещо между супер успешните хора, то е, че са прекалено заети, за да си губят времето с неща, които не ги приближават до постигане на целите им. Ако искате да сте част от успешните хора, добра идея е да започнете като придобиете най-важните им навици.

Това се простира отвъд навици като носенето на тетрадка като Ричард Брансън или медитация като Стив Джобс. Става въпрос за бизнес-ориентирани навици, които ви принуждават да пренасочите мозъка си и да погледнете по-отблизо дали енергията ви захранва задължение или актив за вашето бъдеще.

Ето четири неща, за които успешните хора никога не си хабят енергията.

Не таят ненавист

Илон Мъск казва: „Животът е прекалено кратък за дългосрочна ненавист.“ Може да е трудно да забравим нещо, което е имало негативен ефект върху живота ни, но колкото повече мислим за него, толкова повече енергия то краде от това, което е наистина важно.

Ще забележите, че успешни хора като Опра или Бил Гейтс никога не се тормозят с неща като обида и омраза. В почти всяко интервю или изявление те предлагат съвет или мотивация. Ненавистта и злобата не са нищо друго освен негативност, така че колкото по-скоро се отървете от тях, толкова по-добре ще бъде вашият възглед за живота.

Не мислят на дребно

Когато Ричард Брансън и съпругата му разбират, че полетът им до Пуерто Рико е отменен, на пръв поглед нямат много опции. Докато другите пътници се оплакват, Брансън резервира малък самолет и продава всяко място за 39 долара на останалите пасажери, за да плати наема.

Мисленето на едро е просто нещо, което успешните предприемачи правят. Докато всички останали се стремят да предлагат по-ниска цена или малко по-добро обслужване от останалите, хората, които мислят на едро са съсредоточени върху създаването на съвсем нови неща, които могат да променят света.

На повечето хора не им идва отвътре да мислят като успешни предприемачи, но можете да тренирате ума си да мисли нестандартно. Стив Джобс стимулира творческото си мислене, като се гмурва във всякакви несвързани теми, само за да се появи след години с новаторска идея. „Творчеството е просто да свързваш нещата,“ казва той.

Не се оплакват и не обвиняват другите

Успешните хора са склонни да вярват, че държат живота си изцяло в свои ръце и оплакванията само отслабват тяхната сила и самооценка. Те нямат време да се оплакват от това, което се е объркало, или да обвиняват другите. Лидерите прекарват 5% от времето си върху проблема и 95% върху решението.

Освен това оплакванията пренасочват мозъка ви да приема всичко негативно и увеличават нивата на хормона кортизол, който причинява стрес. Така че спрете да обвинявате и да се оплаквате и бъдете по-позитивни. Животът може да не върви винаги както очаквате, но най-доброто, което можете да направите, е да е да възползвате максимално от това, което имате.

Не остават в зоната си на комфорта

Елинор Рузвелт е казала: „Отнема също толкова енергия да мечтаеш, колкото и да планираш.“ Вместо да хабите време и енергия за мечти и желания, може да работите за постигане на целите си. Факт е, че ако останете в границите на това, което ви е познато и удобно, всичко ще си остане същото. А това е просто скучно.

Успешни хора като Илон Мъск винаги са готови да заложат всичко и да рискуват, за да израснат. Иначе Tesla и SpaceX нямаше да съществуват.

Така че научете се да напускате зоната си на комфорт. Предприемете нови предизвикателства, търсете нови преживявания и активно се включвайте в неудобни дейности, които имат потенциала да прераснат в нещо страхотно.

Трима български артисти ще вземат участие на международния панаир за съвременно изкуство Vienacontemporary чрез партньорството на пловдивската галерия SARIEV. Голямото събитие ще се проведе от 27 до 30 август в Австрия. Самостоятелен щанд на панаира ще има Лъчезар Богданов, който ще представи някои негови важни работи от 90-те години, показани наскоро и в ретроспективната изложба “Sic Transit Media Mundi (настоящето е прекалено късо и доста тясно)“ в Софийска градска художествена галерия. Весела Ножарова ще презентира важната си книга, засягаща историята на българската арт сцена в последните десетилетия „Въведение в съвременното изкуство 1982-2015“. Собствен проект ще представи и артистът Камен Стоянов, куриран от Борис Костадинов – „Въображението е по-важно“ в павилион FLUCA.

Самостоятелен щанд на Лъчезар Бояджиев, D-18

В рамките на международния панаир за съвременно изкуство Viennacontemporary, който ще се проведе в австрийската столица от 27 до 30 септември 2018 г. галерия SARIEV Contemporary ще представи самостоятелен щанд на репрезентирания от галерията художник Лъчезар Бояджиев. Ще бъдат изложени някои от неговите най-важни исторически творби от 90-те години на миналия век, включени в неотдавнашната му ретроспективна изложба в Софийска градска художествена галерия „Sic Transit Media Mundi (настоящето е прекалено късо и доста тясно)“.

По време на дългия си път като професионален художник, Лъчезар Бояджиев участва в множество изложби, резиденции и представяния по целия свят. По думите на австрийския куратор Валтер Зайдл, "Лъчезар Бояджиев принадлежи на онова първо поколение художници, които полагат основите на съвременната художествена сцена в България през средата на 80-те години. Лъчезар Бояджиев е обучен изкуствовед и теоретик, той се стреми да създава изкуство, което поставя под въпрос традиционните символи на властта и религията, както и социалните условия в родната си страна във връзка с глобалното развитие и виртуалния свят ".

Някои от творбите, включени в представянето на Viennacontemporary, вече са показани на международни форуми – такива са „Колко гвоздея в устата?“ (1992-1995) и „Бяла мишка на бял фон“ (1995), които за пръв път са показани в "Ориент/ация" – четвъртото биенале в Истанбул, курирано от Рене Блок през 1995 г. Това обаче ще бъде първото по-цялостно представяне на работите на Бояджиев на международното изложение.

Ключова работа за представянето на Viennacontemporary е „Дупката на Алисa (или блатото на Маркс-Ленинистката естетика)“ (1991) – инсталация (смесена техника), която според думите на художника „разказва „историята“ за рождението-и-живота на художник – представител на социалистическия реализъм отпреди 1989 г., в огледални образи – роден като Венера в картината на Ботичели с ангелчета, наблюдаващи събитието, художникът е без пенис, неговата съпруга е ... самотна, той е наблюдаван от длъжностни лица и когато най-накрая измисля нещо – това са близнаци, които се бият с боксови ръкавици, докато са още в майчината си утроба“.

-

Съпътстваща програма:

Представяне на книгата “Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)“

от Весела Ножарова

с участието на Весела Ножарова (автор), Веселина Сариева (издател) и Лъчезар Бояджиев (художник)

28 септември (петък) 2018, 16-17 ч

щандът на Verlag für moderne Kunst (D10), Marx Halle Виена

Двуезичната книга “Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)“ с автор изкуствоведа Весела Ножарова е проект на галерия SARIEV Contemporary and фондация „Отворени изкуства“ и е първият изчерпателен преглед на сцената за съвременно изкуство в страната.

-

Въображението е по-важно

самостоятелен проект на Камен Стоянов

куратор Борис Костадинов

представен от FLUCA – Австрийски културен павилион в Notgalerie

откриване: 25 септември, 2018, 19 ч

разговор с художника и представяне на FLUCA: 27 септември, 17-19 ч

работно време на изложбата: 26-29 септември, 15-19 ч

30 септември-25 октомври: по заявка +43 650 6554505

Notgalerie, Urbanes Feld / U2 Aspern Nord, 1220 Виена

 

Проектът е част от "In Vienna", официална програма на Viennacontemporary 2018

Георги Божилов- Слона, Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков и Христо Стефанов събраха десетки почитатели и последователи в любимия си двор на къща Стамболян

Единственият жив от великия квинтет- Енчо Пиронков, не успя да присъства заради заболяване

Тази изложба е една камбана, нека я бием, призова Донка Налбантова от „Старинен Пловдив”

Без петимата не може да има Европейска столица на културата, каза авторът на идеята за събитието Цветан Мумджиев

Вихра Григорова: За тях Пловдив беше най-високият връх на вдъхновение

Иван Шишков: В моите очи те винаги са били богове

Иво Дернев

Пловдив отново събра петимата големи. Георги Божилов- Слона, Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков и Христо Стефанов пак Закусваха в Стария град, в компанията на много стари приятели, ученици, последователи, верни почитатели и заклети филибелии. Изложбата „В духа на старата бохема“ в двора на къща Стамболян обедини енергиите на майсторите на четката, които през 60-те и 70-те години на миналия век направиха Пловдив Град на художниците и отвориха цели течения в изобразителното изкуство у нас. Съживи спомените за Слона, Ди Киро, Йони, Христо и отправи послание към единствения жив от великолепната петорка- Енчо Пиронков. Той не успя да присъства заради заболяване.

Срещата на петимата бе в любимия им в двор в къща Стамболян, в рамка. Гостите на събитието се скупчиха като пред миряни пред иконостас край емблематичната картина „Закуска в Стария град” на един от художествения квинтет- Христо Стефанов. Звуча китарата на Огнян Видев и музиката на Биг Бенд Пловдив. Ля се задължителното вино. Разказваха се куп весели истории, свързани с всеки от големите творци.  

Тези пет човека създадоха това, което наричахме бохема в онзи чист вид. Около тях петимата винаги е витаела енергията на грамадното можене. Нека с чаши в ръка и хубави мисли да изпратим добри енергии на тези, които не са сред нас. Защото тази изложба е една камбана. Нека бием камбаната. Ние тук показваме, че помним, имаме памет. Нека стъпваме на традицията и да не забравяме фундамента, призова Донка Налбантова, шеф на екип „Културна политика и информационно обслужване” в „Старинен Пловдив”.
 
Тази изложба я мислех като концепция дълги години. Мислех как мога да направя така, че тези хора, с техните идеи и техния принос за града, да бъдат уважени от Пловдив. Тези петима души направиха за Пловдив толкова много, че не можем никога да им се отблагодарим. Заради тях хората нарекоха Пловдив Градът на художниците, каза авторът на идеята за  „В духа на старата бохема“ Цветан Мумджиев.  Тъй като Пловдив получи нова жизненост и нова визия, бих искал имената на тези заслужили автори да бъдат по техните монументални произведения. И друго ми се иска. Това не е само един повод да се видим тук. Искам в културната програма в годината на Европейска столица на културата тази същата изложба, може би в по-разширен вид, да я видим пак в Стария град. Без тези хора не може да има Европейска столица на културата, допълни той.

Винаги, когато влизам в тази къща, се връщам в миналото, не скри емоцията си художникът Вихра Григорова. И припомни защо платното, пред което хората се бяха събрали, се казва „Закуска в Стария град”. Защото тук са осъмвали хората, така се е случвало. Аз съм достатъчно възрастна, за да помня петимата като едни млади мъже, току що стъпили в Пловдив от Академията. Те бяха новата смяна, бяха интересни на всички, правеха различни неща. Бяха заедно и същевременно бяха на пръв поглед една абсолютно несъчетаема петорка. Всеки, който ги е познавал, може да го потвърди, допълни Григорова.

След което се спря на всеки от петимата.

Слона. Абсолютно мълчалив. Абсолютно вглъбен. Най-готиният интроверт, който познавам. Той се включваше с едно изречение в безкраен разговор и слагаше точка, защото след него нямаше какво да се каже. Отиде си най-рано от всички, в творчески разцвет.

Енчо. Да му дава Господ здраве и дълголетие.

Димитър Киров. На картината е все още без брак. Съвсем млад. Широколик. Той не беше от хората, които раздават уважение наляво и надясно.

Йони Левиев.Изключително цветна фигура в Пловдив. Изключително полюсно екстровертен характер. Гръмогласен. На всяка манджа мерудия. Фантастичен стенописец и много строг съдник, но справедлив човек. Много интелигентен. Много начетен.

Христо Стефанов. Джентълменът в тази компания. Висок. Строен. Изящен. Ерудиран. Лордът. Човек не можеше да си представи, че цялото това присъствие, цялото това великолепие, е съчетано с един безкрайно сърдечен характер.

Всички те бяха влюбени в Пловдив. За тях Пловдив беше най-високият връх на вдъхновение. Всичко, което идваше от Пловдив, за тях беше най-важното и безусловно най-доброто. И това не се промени през целия им живот. Да дава Господ и ние да имаме такова усещане към града, в който живеем, за да можем да го обичаме така.

На финал на микрофона излезе племенникът на Начо Културата- художникът Иван Шишков, който е израснал сред петимата големи. Това, което съм видял, ми е достатъчно да определя всички тези хора като богове. В моите очи те винаги са били такива. От тях съм научил много, защото от дете израснах между тях. Много рано останах без баща и Начо Културата ми бе като втори родител.  Бях длъжен да оставя нещо, свързано с всички тези хора. Щастлив съм, че всичко това нещо го има, че ви има и вас, че не сте ги забравили. Защото те го заслужават, каза Шишо, ден след като отбеляза 96 години от рождението на Атанас Кръстев- Начо Културата.

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост” продължава да предлага на пловдивчани качествени филми от цял света, посветени на любовта и различните й проявления. Тази вечер ще бъдат прожекциите на „ТРЯБВА ДА ГОВОРИМ“ на Давид Серано и „СЪСТЕЗАТЕЛКАТА И ЗАТВОРНИКЪТ“ на Михаел Роскам.

От 19:00 ч. зрителите ще могат да гледат комедията „ТРЯБВА ДА ГОВОРИМ“ с участието на Белен Куеста и Карла Диего. Историята разказва за младата Нурия, която изглежда няма причини да бъде недоволна от живота – има приятел, готов да се ожени за нея, родителите й я обожават. Проблем е само Хорхе - мъжът, за когото Нурия все още е формално омъжена, макар двамата да живеят разделени вече две години.

От 21:00 ч. любителите на високите скорости ще могат да се насладят на трагичната любовна история „СЪСТЕЗАТЕЛКАТА И ЗАТВОРНИКЪТ“ с Матиас  Шонхаерт и Адел Екзаропулос. В гръцката продукция На фона на брутална престъпна банда в Брюксел се заражда една трагична любовна история между гангстера Гиги и Биби - млада състезателка. Ще успеят ли двамата да открият баланс между любовта и желанието да се преминава границата?

Програмата на „Любовта е лудост“ продължава до 23 септември с по две прожекции – от 19:00 и в 21:00 часа. Акцент ще бъде полският филм „СТУДЕНА ВОЙНА“, носител на „Златна палма“ за режисура в Кан, който разказва любовна история, която се разгръща по времето на Студената война между Изтока и Запада през миналия век. Повече за фестивала и самите филми можете да научите от фейсбук страницата на LUCKY Дом на киното, а билети можете да откриете на сайта www.boxoffice.bg. Фестивалът е включен в културната програма на града и е подкрепен от Община Пловдив.

Тя е една изключителна жена, един невероятен режисьор, един добър човек. Творецът, който е с фестивала „Сцена на кръстопът” от самото му създаване. Нека я аплодираме!

С тези думи директорът на Драматичния театър и домакин на фестивала „Сцена на кръстопът” Кръстю Кръстев покани директора на Малък градски театър „Зад канала” и забележителен театрален режисьор Бина Харалампиева.

Тя бе отличена с големия приз на „Сцената” за приноса си към фестивала и по повод юбилея си.

Обичаме те и ти се радваме, този приз е най-малкото, което можем да направим за теб, каза Кръстю Кръстев и ѝ връчи пластиката на фестивала.

След бурните овации на публиката, Харалампиева отправи думи на благодарност към фестивала, към града и към зрителите: „Обичам този фестивал. Невероятно много обичам този град и този театър. Винаги когато с колегите се готвим за гостуване тук, е радваме. Всички казват: „Отиваме в Пловдив, където ни предстои среща с една от най-невероятните публики.”

После Бина Харалампиева повери случването на театралната магия в ръцете на артистите от спектакъла „Пияните”  - представление от програмата на ръководения от нея Малък градски театър „Зад канала”.

По-изчистена визия за новата сграда за култура предлагат проектантите

Проектът ще се обсъжда на заседание на архитектурния съвет към КАБ- Пловдив

Новите идейни решения за нова художествена галерия на Гладстон са готови, научи Капана. Те все още не са представени официално, но според наши източници проектантите ще предложат далеч по-изчистена визия за новата сграда за култура в сърцето на Пловдив, без спорни декорации и ефекти. В същото време вътрешната функционалост от лансираната първо идея почти се запазва.

Измененията в проекта ще бъдат обсъдени с архитектите от Пловдив още тази седмица, когато на практика той ще бъде показан за първи път. Това ще се случи на свикания за този четвъртък архитектурен съвет към Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България.

Припомняме, че първоначалната идея бе отхвърлена от общината, след като получи  множество критики от архитекти. Председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева настоява да бъде реализиран именно проектът, който предизвика сериозна полемика.

Страница 1 от 1283

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…