Капана.БГ

Капана.БГ

Студентски клуб "ЕСЕТРА" любезно ви кани на серия от екологични и природозащитни лекции, които ще се провеждат в 15 ауд. на Биологически факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" през вторник.

Последната лекция от нашата серия от природозащитни и екологични лекции за пролетно-летния сезон ще се проведе на 22.5.2018 г. от 16:30 ч в 15 ауд. и ще бъде на тема "Земноводните и влечугите в България - съвременен статус, консервационни проблеми и зплахи". Лектор ще бъде гл. ас. д-р Ивелин Моллов от катедра "Екология и ООС" на Биологическия факултет на ПУ.

При евентуален инетерс от страна на студентите лекциите ще бъдат възобновени отново през месец октомври 2018!

Вход: свободен.

Младежки форум "Истина или предизвикателство" е поредното събитие на Младежки център Пловдив, насочено към разширяване на кръгозора на Вас, младите, вашето усъвършенстване като личности и даващо ви нови знания и умения. В рамките на два дни, ще имате възможността да научите истини за стереотипите, предразсъдъците, дискриминацията, общуването, партньорствата, екипната работа, безопасното сърфиране в интернет. Ще бъдете предизвикани от най-добрите професионалисти в България да мислите извън кутията, да създавате идеи и проекти и да ги презентирате успешно в интернет!

И не само това: каним ви и на нашия специален празник- Младежки център Пловдив ще бъде награден със Знак за качество на Съвета на Европа! За екипа на центъра това е изключително важно признание за работата ни, но най-важното е вашето доверие в нас!

И още една изненада- томбола с награда за 5 от най-активните младежи, посетили всички лекции и обучения- Летен младежки кемп в Шабла!

Събитието е с безплатен вход, с предварителна регистрация тук: https://goo.gl/98pqoP
Младежки център Пловдив
Начало: 10 часа

Общинско предприятие „Младежки център Пловдив“ работи по посока подобряване на благосъстоянието на младите хора чрез предоставяне на съвременни програми и услуги, които са базирани на основните европейски ценности: човешки права, демокрация, активно гражданство и върховенство на закона.

Второто издание на градския фестивал за занаятчийско пиво превръща Пловдив в бирена столица през юни

За втора поредна година фестивалът „Две-три бири фест” ще събере на 16- ти и 17-ти юни български и чуждестранни занаятчии пивовари и любителите на крафт пивото. След успешното миналогодишно издание и големия интерес към събитието, организаторите решават да го развият, като тази година то ще е в по-голям мащаб,  с няколко обособени тематични зони в градска среда. При това не къде да е, а в знаковия Тютюнев град, към който са отправени толкова погледи и надежди.

Мероприятието протича в дегустационна форма, с количество пиво от по 150мл, с цел всеки посетител да може да опита максимален брой ексклузивни занаятчийски бири. За всички желаещи, ще има опция и за закупуване на пиво за вкъщи или за подарък на приятел със страст към хмеловото питие.  Участниците са както добре познати имена от предния формат, така и съвсем нови и непознати за пловдивската публика пивовари.  Амбицията на фестивала е да събере и представи всички онези хора, за които качественото пиво е не само занаят, но и култура, и начин на живот.

Посетителите на „Две-три бири фест” ще могат да се отпуснат в специално изградена лаундж зона, за да изпият препочитаното си питие в приятна атмосфера с индустриален привкус;  да посетят дегустационната зона, където ще се  запознаят  с някои от самите пивовари и ще разберат повече за процеса на варене и качествата на хмеловите еликсири, както и да се забавляват в парти зоната – за всички готови за купон и щуро изживяване. Там опитните бармани от най – новото място в града под тепетата „Пощата” ще се погрижат да приготвят най – подходящата напитка за всеки вкус. Ще може да се насладите на специално създадени за събитието коктейли с бира.

В събота вечер ще се вихри щуро парти под звуците на подбран диджей микс, а в неделя денят ще бъде насочен към всички почитатели на бирата, които предпочитат да посетят мероприятието със семействата си. За децата ще има аниматорска програма, за да може родителите да се насладят пълноценно на удоволствието от хубавата бира.

„Две-три бири фест” е част от Културния календар на Община Пловдив и се организира в подкрепа на Пловдив- Европейска столица на културата 2019.

Събитието се провежда в партньорство с бирен бар „Котка и Мишка“, коктейл-бар “Пощата“, Total sport, Proxiad, Real Time Games Develepment (RTGD).

До края на месеца събират оферти за галерията, успоредно с това тече процедурата за енергийно обновяване на жилищната кооперация

Само един е против санирането на блока

Събирането на оферти по обществената поръчка за изграждане на художествена галерия за временни и постоянни експозиции на съвременно изкуство в сградата на бившия Детмаг „Снежанка“ на Малката главна е с краен срок 31 май. Това съобщи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов днес.  Ремонтът на част от вътрешните помещения  в галерия е с прогнозна стойност 888 333.33 лева без ДДС. Отварянето на офертите е планирано за 1 юни.

Припомняме, че името на най-новата градска галерия ще бъде "Галерия 2019". Тя трябва да е готова за годината, в която Пловдив ще е Европейска столица на културата.  Галерията ще е на обща площ от 1000 кв. метра и ще се ситуира на два етажа. Пространството ще бъде запазено в цялост. Залата на втория етаж ще може да се разделя на две по-малки посредством подвижна стена, като там ще има и малка зала за конференции. Това предвижда техническият проект, изработен от екипа арх. Петко Костадинов от "Арко Студио".

Визуализация на проекта: Арко Студио
Визуализация на проекта: Арко Студио


В проектанския колектив участват още арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева и арх. Ангел Чоруков. До второто ниво ще се стига по съществуващата стълба от юг и нова такава в северната част на партера. Освен това е предвиден и просторен асансьор, не само за трудноподвижни посетители, но и за  транспортирането и на едрогабаритни произведения на изкуството.

Успоредно с набирането на оферти за галерията тече и процедурата за саниране на жилищния блок над Детмаг. По думите на кмета Стаменов всички документи на етажната собственост са уредени и придвижени за техническо обследване. Само един собственик на апартамент не се е подписал за санирането, но изискванията на закона за процентно съгласие на собствениците са изпълнени.  

Общинската администрация е заложила срок за изпълнение на галерията най-късно до края на тази година. „Надяваме се това да стане, за да може новото културно пространство да се ползва през 2019-а,“ коментира Стаменов.

С оглед на „бързината“ по процедурите за саниране има вероятност блокът да е със скеле по време на ЕСК.

 

снимки: Владимир Янев

Уникална оръжейна сбирка може да се види в двора на артилерийския полк в Асеновград. Това всъщност си е един музей на артилерията, само че е малко известен. Хора идват тук само по празниците и по време на дните на отворени врати.

Сбирката е открита през 1994 година. В експозицията могат да се видят над 40 артилерийски оръжейни системи - оръдия, минохвъргачки, самоходни оръдия и ракетни системи. Най - старият експонат е сто годишно оръдие "гаубица", произведено от фирмата Круп в Германия.

В двора на поделението се съхранява и един отлично запазен екземпляр на легендарния танк Т-72.

 

 

Създателката на филма Андреа Саймън пристига от Ню Йорк специално за прожекцията

По инициатива на катедра „Английска филология“ на 21 май 2018 г. (понеделник) от 17.30 часа в 6 аудитория на ПУ „Паисий Хилендарски“ (Ректорат) ще се проведе прожекция на документалния филм „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие“ в присъствието на създателката на филма, документалистката Андреа Саймън от САЩ.  Прожекцията е организирана от катедра „Английска филология“ с подкрепата на Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Вход свободен. Осигурен превод на български език, както на филма, така и за дискусията след прожекцията.

Студентите на ПУ ще имат възможност да станат част от глобалната младежка публика на този документален филм, който е излъчван в международни фестивали, както и пред студентски аудитории в редица престижни университети като Колумбийския университет в Ню Йорк.

За филма

„Всяка революция е приключение.“ Анжел Вагенщайн

Като тийнейджър в България по време на войната Анжел Вагенщайн е начело на еврейска партизанска бригада. Оцелява след залавяне и мъчения от страна на фашистката полиция. Когато следвоенните мечти за социалистическа утопия се стопяват, неговите филми се превръщат във вид подмолна съпротива срещу бруталността на сталинистката ера. Това е една от големите неразказани истории в световното кино: на 94 години, Вагенщайн все още е човек с огромна харизма и изключителна интелигентност, страстен свидетел на историята и влиятелен глас в дебатите за противоречивото пост-комунистическо бъдеще на Европа. Лични разговори, откъси от неговите филми и редки архивни материали подплатяват този визуално завладяващ и емоционално провокативен документален филм за житейсткия път на един забележителен творец.

Отличия: Филмът е в официалната селекция на New York Jewish Film Festival, Washington Jewish Film Festival, Jewish Film Festival Berlin-­-Brandenburg

Андреа Саймън (режисьор, продуцент) е документалист, носител на множество престижни награди, чиито филми изследват сложните връзки между политика, култура и религия в редица контексти. Саймън е работила за множество музейни институции като Метрополитън и Музея на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк, Националната галерия по изкуствата САЩ, Музеят на еврейското културно наследство в Ню Йорк, наред с други. Автор е на подривната етнографска хроника Koriam’s Law, която печели Голямата награда на филмовия фестивал на Кралския институт по антропология (Royal Anthropological Institute), и на продукции за  PBS като „Дестинация Моцарт: Една нощ в операта с Питър Селърс“ (Голямата награда на Фестивала на филми за изкуство в Монреал, Канада). Сред творбите й са и „Разкази от света на сенките“ за изкуството и културата на Индонезия, както и „Говори с мен: разговори с американци“, излъчен по PBS като част от поредицата „Проект демокрация“ (DEMOCRACY PROJECT).

В качеството си на старши продуцент в редакцията за изкуство на Bloomberg TVMUSE Андреа представя 110 световни личности в областта на изкуството, като Лори Андерсън, Ленърд Коен, Умберто Еко, Филип Глас, Гюнтер Грас, Филип Рот и Кехинде Уайли.

 

Елица Николова Гигова е родена в гр. Смолян през 1971 г. През 1990 г. завършва ССХУ за ПИ в гр. Смолян - „Художествена тъкан”, а през 1995 г. - ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”-„Живопис”. Специализира "Композиция в живописта" при проф. Н. Русчуклиев. В момента е учител в СУ "Св. П. Евтимий" и докторант към ПУ "Паисий Хилендарски". Има самостоятелни изложби в България и чужбина, награди и участия в национални и международни изложби. Организира пленери на ученици и студенти в Париж, Рим, Берлин и др. Член е на СБХ и НЗК.

Изложбата "Уловени мигове" на Елица Гигова ще се открие в 19 часа в Art Gallery SIGNA.

Страница 1 от 1152

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226