Капана.БГ

Капана.БГ

Ето какво се случва със затоплянето по паважа на Европейската столица на културата

Най-многолюдната група улични артисти се появи в ранния след обяд в Квартала на творческите индустрии и внесе пъстро настроение сред пловдивчани и гостите на града, отдали се на айляка.

От Галисия*, Испания сме, обяснява дамата с розовия шал.

Тя е една от няколкото артисти, които протягат шапки към посетителите в бирения бар Котка и мишка и наоколо.

Звънките дайрета отмерват звучна мелодия в ¾ такт, а певиците пригласят звучно, накрая няколко от испанките завъртат дълги фусти в ритъма на танца.

 

Ето такива неща се случват със затоплянето по паважа на Европейската столица на културата 2019-а.

*Галисия (Galicia или Galiza е автономна абласт с Североозападна Испания, според преброяването от 2009 година, населението на Галисия е 2 796 089 души. Типичният галисийски музикален инструмент е гайдата. Кулинарията ѝ се слави с рибните блюда (особено октоподът по галисийски), бадемовата торта от Сантяго и други.

Всеки може да номинира от 22 април до 12 май

Най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes.org, отваря номинациите за своите Годишни награди за доброволчество ГЕРОИТЕ.

За трета поредна година, наградите ще отличат хора и организации, допринесли за развитието на доброволческата култура в България.

До 12 май, на awards.timeheroes.org всеки може да номинира доброволци, неправителствени организации, компании, журналисти и за техните добри дела, случили се в периода юни 2018 г. – април 2019 г.

И тази година журито, съставено от личности с активна гражданска позиция, ще търси доброволчески истории, прояви и практики, които са вдъхновяващи, смели, новаторски, израз на активна общественополезна дейност и позиция, или пример за значително положително въздействие върху дадена кауза или общност.

Отличените ще бъдат обявени на тържествена церемония на 6 юни.

Наградите ГЕРОИТЕ тази година са част от първото издание на Седмица на ГЕРОИТЕ - серия от събития за деца и възрастни и своеобразен фестивал на доброто, в който могат да се включат всички желаещи да слушат, разказват и гледат вдъхновяващи истории за доброволчество.

"Седмицата на ГЕРОИТЕ е време, в което да отпразнуваме всички смели хора, които дават от времето си, за да правят добро за някой друг. Но тя е и време, в което всеки, който още има колебание в себе си дали и как може да помага на другите, да се включи и да разбере. А връчването на наградите ГЕРОИТЕ е финалът на седмицата, на който казваме “Ура!” за всички правещи добро.", казва Благовеста Пугьова, изпълнителен директор на TimeHeroes.

В предишните две издания на наградите бяха отличени над 40 изключителни доброволчески примера, а сред отличените са доброволци и организации, подкрепящи различни каузи в цяла България. Статуетки бяха дадени още на отговорни компании, които подкрепят и развиват доброволчеството в екипите си, и на журналисти – за медийно отразяване на темата. Разгледайте наградените от предните две издания тук: https://awards.timeheroes.org/geroite-2018 и https://awards.timeheroes.org/geroite-2017.

От 2012 г. досега TimeHeroes.org помага на българите да подкрепят социални и културни инициативи с времето и уменията си. С над 55 000 регистрирани доброволци, обединени около 1800 инициативи на над 700 неправителствени организации (НПО) в цялата страна, платформата е основният източник на доброволци за българските НПО. TimeHeroes помага още за развиването на културата на доброволчеството сред българските ученици, компании, както и сред хората в активна пенсионна възраст.

ГЕРОИТЕ 2019 се осъществяват по проект на Фондация "Америка за България" и с подкрепата на UniCredit Bulbank - суперпартньор и Hewlett Packard Enterprise - партньор.

Повече информация, както и подробните критерии на наградите, ще намерите на awards.timeheroes.org.

Беседи на емблематични места и сгради показват литературното лице на Европейска столица на културата

На 19 април 2019 г. от 17,30 часа от Седмия хълм (градинката до Джумая джамия) стартира проектът на издателство „Летера“ – „Литературни пътешествия в Пловдив“, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

Целта на проекта е да събуди интереса на пловдивчани и гостите на града към литературното лице на Пловдив – сравнително непознато и непопулярно, чрез живия досег с паметниците и паметните места, свързани с живота и делото на видни български творци. Предлага се по-нестандартно навлизане в литературните пространства чрез своеобразни пътешествия в града.

Посетителите ще имат въможност да получат и книжен пътеводител, посветен на проекта.

Концепцията и литературните текстове за маршрутите са изготвени от доц. д-р Владимир Янев, преподавател в ПУ „П. Хилендарски“, изследовател на българското литературно наследство с богато творчество от близо 30 произведения. В пътешествията ще вземат участие изтъкнати пловдивски творци и учени и студенти от ПУ„П. Хилендарски“.

В периода 19-21 април ще се осъществят първите три маршрута в градското пространство:

Първи маршрут: ЗА ПЛОВДИВСКОТО ДУХОВНО ТРИХЪЛМИЕ

19 април,  17,30 часа, сборен пункт: Седмия хълм до площад Джумаята

Беседите ще бъдат изнесени от доц. Владимир Янев и проф. Никола Балабанов; Гост на събитието е художникът Атанас Хранов.

 

-          Дановата къща - На гости у българския Гутенберг 

-        Катедрален храм „Успение Богородично“ - Как Нешо Попбрайков прочита на черковнославянски „Апостола“

-        Жълтото училище – Първата българска гимназия с главен учител Найден Геров

-        Античния театър – Древният и вечен Пловдив

-        Къщата с кулата – Какво разказва Димитър Кирков в романа „Хълмът“

-        къща „Ламартин“ - Поетът, който разбра българите

-        читалище „Възраждане“ - Средище на културен обмен

 

Втори маршрут: В СЪРЦЕТО НА СТАРИЯ ГРАД

20 април,  11,00 часа, сборен пункт: паметник на Цанко Лавренов на ул. „Съборна“

Беседите ще бъдат изнесени от доц. Владимир Янев и художника и поета Матей Матеев

 

-          Градска художествена галерия – За художниците на Пловдив

-        Постоянна експозиция на Златю Бояджиев – Кой е д-р Стоян Чомаков; Забележителният творец Златю Бояджиев 

-        Църква „Св. св. Константин и Елена, Иконна галерия, Хисар Капия, Етнографски музей

-        Паметната плоча на Никола Алваджиев – Летописецът на Пловдив

-        Галерия „Червеното пони“ - Начо Културата – добрия дух на Стария град

-        Небет тепе – Върховете на историята

-        Паметник на П. К. Яворов – Поетът в Пловдив

 

Трети маршрут: КОГАТО ПЛОВДИВ БЕШЕ СТОЛИЦА

21 април,  11,00 часа, сборен пункт: Природонаучен музей

Беседите ще бъдат изнесени от доц. Владимир Янев и писателя Йордан Велчев

 

Домовете на Йоаким Груев и Драган Манчов – Непреходността на духовното

Дондуковата градина - Паметниците на Захарий Стоянов и Иван Вазов

Паметник и Музей на Съединението – Източна Румелия и литературата

Прочутата пловдивска гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ - Училището на българското Възвишение – преподаватели и възпитаници

Квартал Капана – Кварталът на творческите индустрии

Клуб „Петното на Роршах“ - Алтернативната Сцена за независимо изкуство

Литературните пътешестия ще продължат и в месеците май и юни 2019 година с вход свободен. Повече информация за всички събития в страницата на проекта и в сайта на Пловдив 2019

АТОМ Хореографски серии е среща на млади танцьори и хореографи, които си сътрудничат, експериментират, обменят и реализират идеи по време на 10-дневен интензивен тренинг, завършващ с танцов спектакъл в София. „В желанието си да съберем професионалисти в танца от различни краища на света, поканихме в третото издание танцьори, хореографи и продуценти от САЩ, Израел, Великобритания и България,“ споделя Арт директорът на сдружението Стефания Георгиева.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и ще се реализира в началото на септември. На 24 април от 18:00 часа в СКЛАД, ул. „Екзарх Йосиф“ 16, гр. Пловдив, ще бъде представена концепцията, дейностите и възможностите за участие. Освен това в онлайн видео разговор ще се включи Michèle Steinwald като един от международните гости, който ще пристигне в България със свой танцов екип от САЩ.

“Чрез тези лични връзки артист с артист можем да изградим мостове между нашите творчески общности и да се учим един от друг по много истински и естествен начин – да споделяме процеси и храна всеки ден по време на този обмен е невероятно. Много се радвам, че мога да организирам артистичен екип за ATOM Хореографски серии #3 и да приложа нови подходи за намиране на общите ни интереси като танцуваме заедно.“ С тези думи Steinwald отправя своето намерение за предстоящия проект.

Тя лично ще се представи пред пловдивската аудиторията в презентацията този месец и ще сподели повече за своя опит и артистите, които ще пътуват с нея по проекта. Екипът на АТОМ пък ще разкаже в детайл за условията и формулярите за участие в Сериите. Както всяка година, АТОМ ще осигури стипендии за отличилите се с мотивация кандидати, които не са в София и по този начин ще им позволи да се включат напълно безплатно в танцовите курсове.

Радослава Ненова ще гостува два дни в Асеновград. Тази вечер в 20:30 часа ще бъде в бар "КоШиПрайм, а утре в 17:30 часа - в Градската библиотека.

В първия ден в бара Радослава е гост на рубриката "И ти можеш", организирано от бар "КоШиПрайм". В този формат се канят извънредно изключителни хора - хора, постигнали на пръв поглед невъзможното; екстремни спортисти; автори на интересни лични или професионални проекти; личности с вдъхновяващ житейски път и други... Радослава ще представи интересни неща, няколко кратки кадри, снимки, книгите на и за Боян - "Първите седем" и "Убийството на невъзможното", тефтера - които ще имате възможност да си закупите на място. Срещата ще е и разговор - всеки ще може да я попита каквото пожелае или просто да ѝ каже нещо. На живо, не като коментар във фейсбук.

Във втория ден в библиотеката Радослава е гост на Дните на книгата, организирани от Градска библиотека и Община Асеновград.

Тя ще представи книгите на/за Боян Петров:
"Първите седем" - Боян Петров
"Убийството на невъзможното" - Райнхолд Меснер. Това е книга за известни катерачи, в която предговора и една от главите са посветени специално на Боян
Тефтерът - това е тефтер с празни страници, на всяка от които има лични думи на Боян или други вдъхновители. Между листовете има снимки от личния архив на Боян.

И на двете събития ще имате възможност да си закупите книгите и тефтера, както и да получите автограф от Радослава и снимка с не.

„Здравей, хлапе!
Обръщам се към теб така, понеже всеки на тази земя е дете! Нечие дете.
И дете си остава до края... „

Виктор Самуилов има книги и за възрастни, но предпочита да пише за деца, защото искреността в общуването с тях е незаменима. Миналата година излезе 12-та му книга за деца, наречена „Нъцки“.

Имате книги за възрастни, но предпочитате да пишете за деца. Така ли е?

С родители  и деца е много по-приятно да се срещаш, отколкото хора, които специално отиват на поезия за възрастни. Някак ми се струва не толкова естествено. Вълнуват ме случайни неосъзнати комплименти от деца, които са прочели книга. Обичам да се срещам с деца, които живеят в малки населени места, където срещите стават много по-искрени, не се налага да играя  ролята на пишещ човек, получават се съвсем непринудени разговори. Аз съм човек не толкова публичен, не се явявам по телевизионните екрани. Трябва някой да ми види снимката във фейсбук или шаржа, за да се досети как изглеждам. И поначало мисля, че на пишещия човек мястото е там, където работи, както би работил един резбар, например. Мястото му е при инструментите, а не на екрана на телевизора.

За какво си говорите с децата при Вашите срещи?
Странни въпроси задават, всякакви. Най-често като ме видят вече ме питат на колко години съм (смее се), не ме е ли е срам вече, че съм жив. Всички сигурно имат дядовци и баби, но им е странно как един такъв възрастен човек на 72 години все още е тук.

И пише за деца, така че да ги увлича. Как се прави това?
Точно за това обичам с тях да общувам, защото дори да сгафя или да кажа нещо не както трябва, ние лесно си прощаваме. Няма неискреност, няма фалш, не може да изиграеш радост. Може би с децата се разбираме поради това, че сме искрени, което често е в ущърб на човек.

Как се появи „Нъцки“ и защо избрахте това заглавие?
Заглавието се появи по-късно. Вълнуваше ме тази книга с това, че всеки жив на тази земя е дете на нечии родители и такъв си остава до края на живота. Аз, например, колкото  и пъти да съм се опитвал да играя ролята на възрастен не се е получавало. Детето в нас, кой колкото може да го съхранява и в каквато и област да работи, това дете ще се проявява.
Заглавието дойде от една дума от моето детство, която веднъж най-внезапно чух от деца в София. Това е отрицанието, вечното желание да сме наопаки, каквито са всичките ми герои на детски произведения. И ме плени тази дума „нъцки“ – кратка, отчетлива, ясна, декларативна, нашето „не“, спрямо света на не толкова запазили детското в себе си възрастни. Книгата е продължение на всичко, което съм правил за децата, не е някакъв отделен период. Който е виждал другите ми книги, ще разбере, че ако нещо се е променило, то е задължителната тъга, която се появява във възрастта ни. Но винаги съм се стараел тя да е кратка и усмивката да надделява.

С какво си спомняте Пловдив?
Пловдив го обичам. Тук младостта ми премина с много добри хора и поети: Добромир Тонов, Тодор Чонов, Йордан Велчев. Това са хора, с които тръгвахме заедно навремето. Покрай приятели ми е любим град, а да не говорим за атмосферата и кътчетата тук, местата за общуване, за връзка между хората. В София такива изначално не може да има.

Ревю на книгата „Нъцки“ може да видите ТУК

Петя Накова: В годината на осемте химии аз се завърнах по-силно към вярата в Бога, което също изигра положителна роля. Така някак цялостно – тялото, душата и духа – участваха в лечението. 

Семейството на Ани е пред разпадане. Доника очаква внуче. Ваня е бременна. Росица живее спокойно и хармонично. Галя обича спорта и децата си. Всички те са диагностицирани с рак на гърдата. Очаква ги година с осем химиотерапии, много болка, но и изненадващо пътуване към себе си.

Книгата „Годината на осемте химии“ на Петя Накова съдържа истинските истории на жени с рак на гърдата, обединени в пет образа. Те са дълбоко интимни и съвсем конкретни със своите чувства, страхове, сънища, обрати и, разбира се, добри и злощастни срещи с нашето здравеопазване. Това е книга за оптимизъм и победа. Защото авторката е една от тези жени. Това може да прочетем на гърба на книгата, след която никой не може да остане същият какъвто е бил преди.

Книгата излиза през 2018-та година. 2016-та е година на осемте химии за Петя Накова. Но не само за нея. Хиляди жени у нас тогава и сега водят тежката битка с рака на гърдата. Тъкмо 2018-та година медиите цитират изследване, в което е установено, че случаите на рак на гърдата при жени, на възраст между 30 и 35 години у нас са се увеличили двойно. Жените в България, които се диагностират с рак на гърдата годишно, са между 3600 и 3800.

Познаваш лично героините в твоята книга, защо реши да разкажеш техните истории?
Да, познавам ги. Някои познавам от времето преди въобще да мисля за книга, с други се запознах специално, за да изслушам историите им. Исках да включа истории, които представят различни обстоятелства и опит, но и се допълват по някакъв начин. Героите в книгата, с изключение на бременната Ваня, са съставни. Имах повече истории, но не всяка от тях имаше гръбнак – от разказите на някои можех да взема само една-две интересни случки. Така че прикачих тези случки към основните истории, и така се получиха съставни. Това ограничи броя на героите до пет, което пък улеснява възприемането от читателска гледна точка.

Наричаш тази болест „философия“. Какво имаш предвид?
Мисля, че ракът променя гледната точка повече от другите болести, защото се преживява по-различно. Лекуваш се по-дълго, изходът от лечението е някаква статистическа цифра, леталния край е достатъчно близко, за да го усетиш, но и достатъчно далеч, за да не те изненада изведнъж. Така имаш време и да се уплашиш, и да ти мине, време за преосмисляне и промяна. За съжаление чак при такава заплаха важните неща изплуват като важни, осъзнаваме кое е значимо за нас, оценяваме дребните радости на живота. Нещо като войник на фронта, който бърза да се нахрани, да се люби и да дремне под слънчевите лъчи преди да го изпратят в боя, от който може да не се върне.

Кои бяха нещата, които ти даваха сили по време на годината с осемте химии?
Семейството и приятелите ми много ме подкрепяха и помагаха. Фондация “Една от 8“ също, и особено тяхната психоложка Антонина. Важно е човек да има среда и приятни занимания, докато изтърпява интервенцията на силните химикали. А професионалната помощ от психолог ми се струва почти задължителна. В годината на осемте химии аз се завърнах по-силно към вярата в Бога, което също изигра положителна роля. Така някак цялостно – тялото, душата и духа – участваха в лечението. 

Сега, след като това е минало, какъв е животът ти и как се промени отношението ти към него?
Ежедневието ми е почти като преди – работа, вкъщи, сън, работа. Но се стремя да отделям време за себе си – да спортувам, да се разхождам, да чета повече. Храня се по-здравословно. Семейството ми е по-сплотено. Продължавам да оценявам дребните радости и да си давам време да ги изпитвам по-продължително. 

Разговор с Петя Накова, автор на книгата "Годината на осемте химии" ще се състои в Пловдив на 20-ти април от 12:00 до 12:45 в рамките на фестивала "Здравей, Здраве!"

Страница 1 от 1477

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…