Капана.БГ

Капана.БГ

Петък, 18 Януари 2019 09:13

Острото/Културното

Дойде време и за първата порция Остро парти за 2019 в бар "Пощата"! И тъй като тази година е специална, ще действаме с по-културна тематика. Поне този път. Музиката, както винаги ще е в ръцете на Hilla, а напитките - от ръцете на Мишо. И за да се получи остро - останалата част я оставяме на вашето въображение. Започваме в 20:30 часа.

Петък, 18 Януари 2019 08:53

Ели и Ники в Контрабас

В поредния лайв джаз уикенд в бар "Контрабас" очакваме младите музиканти, които ще ви изпълнят разнообразна програма, включваща любими блус, фънк, джаз парчета и авторска музика.

Елена Илчева-бас
Никола Панчев-китара

21 часа

Вход: 5 лв.

Петък, 18 Януари 2019 08:50

Funky Sailor with Fukko

Ще празнуваме Насковците със Sailor Jerry и фънк от Fukko! Любимият ни спайс ром, кръстен на татуиста-моряк Джери, този петък при нас е на специална цена. Fukko е заклетият меломан, с който често лудуваме на партитата Discotheque, а сега ни е подготвил много фънкария! Всичко може да се случи в Gingertale. Започваме в 21 часа.

Петък, 18 Януари 2019 08:47

Swing Zoo Party

Calling All Party Animals!

Слагайте еленските рога, котешките уши или енотските маски. Този петък ще има зоологическо суинг парти на Rhythm Raccoons!

Ще подгреем в 21:30 с безплатен Fun Moves Workshop, отворен за всички нива. На него ще се заредим с нови интересни суинг движения, с които да се забавляваме още повече на дансинга.

Както винаги, най-опитният пловдиски суинг DJ - Богдан Ковачве ни е подготвил специална селекция от танцувални и заредени песни.

---
18.01.2019, 21:00 ч.
Fun Moves Workshop: 21:30 ч.
Място: Bee Bop Café
Музика: Богдан Ковачев
Вход: 5 лв.

Десет дни Андрю Ким споделя опит с български артисти в мастърклас по кукловодство и организиране на улични спектакли

От днес в пространството на СКЛАД започва майсторски клас за изработка на големи парадни кукли, воден от световноизвестния британски артист от корейски произход Андрю Ким. Ким пристига в Пловдив, за да сподели с българските си колеги опита си в кукловодството и организирането на мащабни паради и шествия. Заниманията са част от подготовката за голямото издание на „Айляк парад“, който ще премине по Главната пешеходна улица на 4 май тази година, като акцент в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“. В рамките на десет дни 13 театрални и визуални артисти от Пловдив и страната ще изработят заедно с Андрю Ким няколкометровите карнавални кукли за шествието.

След успешното първо издание на парада в края на миналата година, организаторите предвиждат да включат още стотици участници от читалищата, спортните клубове и различни организации в града, които сами да изработят своите кукли за големия парад през май.

 „Aйляк Парад“ е проект на Фондация „ЖАР театър-изкуство-култура“, който се осъществява в партньорство с HANDMADE PARADE, Великобритания; STALKER TEATRO, Италия; НЧ „Възраждане’1983“ – Пловдив, НЧ „Младост’1983“ – Пловдив, НЧ „П.Р.Славейков’1908“ – Пловдив, НЧ „Назъм Хикмет’1922“ – Пловдив, НЧ „Н. Вапцаров’1928“ – Пловдив, КСУ „Олга Скобелева“ и др.

Андрю Ким е майстор на големи карнавални кукли и маски, кукловод, режисьор и експерт в организирането на паради, фестивали и мащабни театрални събития на открито със световен авторитет. Роден в Корея, отгледан и получил своето образование в САЩ, Андрю започва своята кариера в световно известния In the Heart of the Beast Puppet and Mask Theatre, Минесота, САЩ, работи с култовите Bread and Puppet Theatre, San Francisco Mime Troupe, Theatret Thalias Tjenere (Дания) и базирания в Манчестер, Великобритания Horse and Bamboo Theatre. От 2006 година се установява трайно в Англия, където живее и работи и досега. Андрю е основател и в продължение на десет години (до 2017 вкл.) артистичен директор на HANDMADE PARADE. Води уъркшопи и майсторки класове в Англия, САЩ, Корея, Дания, Чехия и др.

Недовършени проекти има и в Матера, не само в Пловдив, пише във фейсбук Велева

Разочарован коментар във връзка с поведението на висшите управници в България написа Лучия Велева – пловдивчанка и съпруга на италианския министър на културата Алберто Бонисели. Тя коментира откриването на Пловдив 2019, на което не са присъствали нито министър председателя, нито президента. Пловдивчани се гордеят, но българите – народ с хилядолетна история, не се обедини да подкрепи инициатива, която може да издигне града на ново ниво, коментира тя.

Тя направи сравнение с откриването в Матера след няколко дни, където ще присъстват редица висши управници. Велева добави, че недовършени инфраструктурни проекти има не само в Пловдив, но и в Матера. Ето целият коментар на пловдивчанката:

Радостта на един народ – Пловдив ЕСК 2019 е факт … голяма част от пловдивчани се гордеят, че Пловдив ще бъде посещаван, обсъждан, обичан, обожаван, критикуван, отричан… ще бъде забелязан.

За съжаление откриването на Пловдив ЕСК (според едни върхът, според други провал) не успя да привлече нито един от висшите представители на властта. Вероятно считат че ЕСК е инициатива от местно значение… парите не минават през министерствата и няма какво да си губят времето. Народ с хилядолетна история не успя да се обедини и подкрепи инициатива, която може да допринесе България да се превърне в целогодишна дестинация за туризъм.

Неизбежно правя сравнение – на откриването Матера ЕСК на 19 януари 2019 ще присъстват президентът Матарела, премиерът Конте, двама министри… На откриването в Пловдив присъства единствено министър Банов, но някак по задължение. 

Италия съществува като държава само от 158 години! България от 1338 години! Италианците се славят като хора със силна принадлежност към мястото, в което са родени, а не към страната си. И въпреки това Матера ги обедени, за разлика от Пловдив :(

P.S. Недовършени проекти и недобре изпълнени има и в Пловдив и Матера.

‘’Европа в Капки Поезия’’ е идея на Телевизия ММ и се осъществява съвместно с екип от пловдивски художници за гостите на Европейската столица на културата 2019

Графити по революционна технология ще бъдат представени за пръв път в Европа като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 по проект на първата музикална телевизия в България „ММ“. Те ще се виждат само когато вали или се намокрят и ще се разградят сами до 10 седмици, след като са положени.

На 32 локации в града пловдивски екип от графити художници ще напръска със специална течност предварително изготвените шаблони със стихове от песни за проекта „Европа в капки поезия“. Събитие с такъв мащаб,  с използване на иновативния спрей, се прави за първи път в Европа. До момента с тази технология са осъществени проекти  в Америка и Австралия. Стиховете са откъси от текстове на емблематични изпълнители и песни на 28-те държави-членки на ЕС. Част от надписите са на езика на съответната страна. Българските текстове ще бъдат най-много – 5, а три от тях са избрани от зрителите на първата музикална телевизия в България – „MM“, по чиято идея е оригиналния проект.

Повечето от стиховете, които ще откриете по улиците на Пловдив, са на едни от най-обичаните и популярни изпълнители на Стария континент, както и на нови таланти от страните от Европейския съюз. Технологията е екологична и напълно безвредна. Задачата за графичното изпълнение на проекта е възложена на  художничката Симона Кожухарова, а екип от пловдивски артисти, начело с Димитър  Механджийски –Stern, ще осъществява логистиката и полагането на надписите на място.

Идеята на  „Европа в Капки Поезия” е да предизвика усмивките на хората в забързаното ежедневие и да разнообрази градския пейзаж в най-различни точки на Пловдив. Ще има игри в социалните мрежи, чрез които публиката ще трябва да открива надписите, да познава езика, държавата или изпълнителя, да се отбелязва от съответното място и да печели награди.

Проектът „ЕВРОПА В КАПКИ ПОЕЗИЯ’’ ще се осъществи на три етапа през цялата 2019 г., (зимен, летен и есенен), като стартът се очаква в края на януари и ще бъде обявен допълнително. Подкрепен е от местни и национални медии, българския и международен  бизнес, дипломатически представителства на страните членки от ЕС и техните културни институти.

‘’Европа в Капки Поезия” е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Страница 1 от 1398

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…