Print this page

Изработването на корици и подвързии за книги са страст на Анико. През 2009 година, работейки под името Mandarin Duck, тя започва да създава дракони, птици и различни фентъзи елементи за полимерни списания. От известно време насам работи и по специални поръчки от колекционери и любители.

Подвързването на книги в западните страни датира от V век, макар че най-ранната оцеляла подобна книга е от 3 века по-късно. Тогава книгите са се подвързвали с естествени материали като дърво, кожа, плат. Интересен факт е, че има запазени подвързии и от човешка кожа. Това се нарича anthropodermic bibliopegy и тази практика датира от XVII век. Към днешна дата има данни за малко случаи, в които колекционери попълват личните си колекции с ексцентричните подвързии от човешка кожа. Не бързайте са мислите, че са убивали хора за това. Ползвала се е кожа от труп със специфичен тен на кожата.

Колесникова пуска онлайн уроци в yotube. Там ще ви покаже как да направите свои подвързии за любимите си книги от полимерна глина. Ето и няколко нейни работи.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…