Капана.БГ

Капана.БГ

Селекцията от събития в Пловдив тази седмица включва музика, танци и изкуство. Ще научим кои са навиците на високоефективните хора, както и как да бъдем успешни утре

17 юли

Пиано дуел

Германските виртуози Андреас Керн и Пол Цибис са Piano Battle. Излизат на сцената очи в очи, очаровайки публиката с майсторски изпълнения на класически произведения.

На сцената на Античен Театър Пловдив те ще направят оркестъра на Държавна Опера Пловдив част от “битката” си. Различните секции на оркестъра стават помощните средства на виртуозите в тяхното съперничество.

Оркестърът има важна роля, но финалното решение се взима от публиката. Андреас Керн и Пол Цибис канят всички присъстващи в залата да гласуват чие изпълнение харесват повече. Целта е да бъде избран победител на вечерта!

Чуйте Рахманинов срещу Шопен, Моцарт срещу Вагнер и дори музиката от сагата “Междузвездни войни”!

Античен театър Пловдив
21 часа
Билети: http://bit.ly/pianobattleplovdiv

18 юли

Kizomba Nights @Vintage House

Традиционните Kизомба партита във Vintage House продължават. Нека се потопим в ритъма на музиката, да се докоснем до магията на танца и най-важното - да се забавляваме.

Единственото, което трябва да носите е доброто си настроение, което ще допълним с много танци, емоции и усмивки.

Vintage House
21 часа

Изложба на Борис Ковачев

Галерия COMMA ни кани да се потопим в света на Борис Ковачев, сериозен автор с неугасващ хъс и експериментаторски дух.

Галерия COMMA
19.30 часа

Вижте всички събития в Lost in Plovdiv

Пловдив отново е домакин на Международния фолклорен фестивал. Проявата, превърнала се в традиция за културния живот на Пловдив е истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни и тази година се провежда за 24-и пореден път.

Фестивалът  е част от Календара на културните събития на общината и в него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение незабравима феерия от цвят и ритми на едно от най- емблематичните места – Античния театър на Пловдив.

В изданието през 2018 година, от 30 юли до 3 август в Пловдив ще си дадат среща представителни фолклорни състави от десет държави – България, Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Словения, Украйна, Франция, Холандия, Чехия.

От българска страна, в програмата на фестивалните дни ще вземе участие Академичния  фолклорен ансамбъл при АМТИИ Пловдив.

Всяка вечер от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на съставите. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената  на Античния театър от 20:00 ч. Входът за събитията е свободен.

Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта. На 31 юли в гр. Пещера ще се представят колективите от Украйна, Франция и Македония. На 1 август, отново в Пещера ще танцуват участниците от Грузия, Мексико и Индонезия. Ансамблите от Словения, Холандия и Чехия ще изнесат на 2 август концерт в град Хисаря.

Екипът от дирекция „Култура и културно наследство“ на община Пловдив, работещ по фестивала е организирал богата паралелна, културна програма, която включва обиколка на забележителностите на Пловдив – Европейска столица на културата - 2019, както и на важни обекти в региона.

Церемонията по откриването на ХXIV Международен фолклорен фестивал е на 30 юли, понеделник, от 20 часа на Античния театър.  На същата сцена в последната вечер - 3 август, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

П Р О Г Р А М А

ХXIV МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ПЛОВДИВ, 2018

30.07. Понеделник

18.00 ч.                Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов”  с участието на колективи от: Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Словения, Украйна, Франция, Холандия, Чехия, Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ

20.00 ч.                ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ на ХXIV Международен фолклорен фестивал – Античен театър

31.07. Вторник

18.00 ч.           Концерт на Открита сцена на пл.„Стефан Стамболов” с  участието на колективи от: Грузия, Индонезия, Мексико, Словения, Холандия, Чехия.

20.00 ч.            Концерт на Античен театър

01.08. Сряда

18.00 ч.       Концерт на  открита сцена на пл.„Стефан Стамболов” с участието на  колективи от Македония, Словения, Украйна, Франция, Холандия, Чехия, Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ.

20.00 ч.            Концерт на Античен театър

02.08. Четвъртък

18.00 ч.      Концерт на открита сцена на пл.„Стефан Стамболов” с участието на колективи от Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Украйна, Франция.

20.00 ч.            Концерт на Античен театър

03.08. Петък

18.00 ч.       Концерт на открита сцена на пл.„Стефан Стамболов” с участието на колективи от Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Словения, Украйна, Франция, Холандия,Чехия, Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ

20.00 ч.        ГАЛА- КОНЦЕРТ и церемония по закриване на XXIV Международен фолклорен фестивал на Античен театър

След успешния уикенд на „Филмови нощи Филипополис“, по време на който зрителите успяха да видят някои от любимите си филми под звездите, както и класиката „МАТРИЦАТА“, новата седмица носи нови предложения за почитателите на българското и кино, както и нещо специално за най-малките филмови фенове.

От 21:10 тази вечер ще бъде прожекцията на детския анимационен филм „ХОТЕЛ ТРАНСИЛВАНИЯ 3“, в който, благодарение на гласовете на Алекс Сърчаджиева, Георги Спасов, Елен Колева и др. ще разберете какво става, след като петзвездният хотел "Трансилвания" за чудовища отвори врати и за човеци. Собственикът му граф Дракула се е потопил в неуморни грижи за почивката и забавленията на чудатите си гости. Той е забравил какво означава да се наслаждава на "живота". Загрижена за щастието и здравето на любимия си баща, Мейвис решава да заведе него и семейството (включително и дядо ѝ Влад) на луксозен чудовищен круиз. Към тях разбира се се присъединява "глутницата на Драк" - Франкенщайн и съпругата му Юнис, мумията Мъри, Невидимия човек, върколака Уейн и безбройната му челяд.

От 23:30 същата вечер ви очаква българския филм „РАДИОГРАМОФОН“ – с участието на Яна Титова, Александър Алексиев, Ованес Торосян и др. Създаден по действителна история, филмът разказва за Али, който с опасност за живота си предприема тридневно пътешествие през охраняваните от армията планини, за да стигне до най-близкия град. Али иска да купи радио за своя обсебен от рокендрола син. Развиваща се на фона на комунистическия режим в България, тази история не е просто за този баща и колко далеч е готов да стигне за сина си. Това е разказ за един човек, който отчаяно иска да си върне усещането за свобода.

Билети на касата на кино „Орфей“ от 19.30 до 23.30 ч или онлайн на boxoffice.bg

Понеделник, 16 Юли 2018 08:25

Кой е медиатор?

Месец юли е нашият месец за медиацията и медиатора.

Какво всъщност е медиация и как се развива тя у нас? Какво значи да медиираш, да си медиатор? Дали това е професия или мисия или и двете? Какво прави този медиатор и кога може да бъде потърсен? Търсят ли го въобще?

През този и следващите месеци ще организираме серия от тематични Срещи-разговори свързани с антропологията и теми, които имат връзка с нашите нужди, всекидневие, вкусове и предпочитания, реализация, знание или недостатъчно познание и други важни въпроси, търсения, лутания на човека тук и сега през погледа на специалисти, млади учени (сиреч младите хора, които се опитват да променят това, което не им харесва чрез тяхното знание), активисти, запалени аматьори, хора с мнение и др.

Ако искате да погледнете през очите на другите, да научите повече за себе си и за различните хора, да чуете и обсъдите важни процеси, понятия, думички, които звучат сложно, неразбираемо или неясно и да преоткривате променящия се свят около вас, срещите при нас ще ви предложат възможности да постигането на всичко това.

Входът е свободен!
Срещите са отворени за всеки. Носете си доброто настроение.

16 юли 2018 г. среща-разговор с АКЕА „Медиатор“ на тема: "Кой е медиатор?"

24 юли 2018 г. среща-разговор с доц. Меглена Златкова на тема: "Какво е медиация?"

31 юли 2018 г. среща-разговор със Социални медиатори на тема: "Медиатор на практика"

Начален час: 18:00 ч.

Място: ул. "Гладстон" 1, Пловдив /Дом на науката и техниката/

Мястото е сгушено в центъра на събитията в Капана и няма как да го подминете, особено ако сте ценител на приятната атмосфера и с добър апетит за вкусната храна

Капана е притегателно място за всички туристи и пловдивчани. Неслучайно творческият квартал е и предпочитана локация, когато става дума за парти, отмора след работния ден или просто сутрешно кафе под пъстрите флагчета. Такова е и заведението, за което екипът на единствения дигитален гид под тепетата ще ви разкаже днес.


Brick House е едно от онези места, където може да прекараш от сутрин до вечер. Започваме с бутиково италианско кафе, продължаваме на обяд с вкусна супа или апетитен бургер и завършваме вечерта в приятелска компания на по чаша класически коктейл или бутилка вино. Звучи като мечтания ден, нали?


Менюто не е ненужно дълго, но съдържа всичко необходимо, гаранция за вкусно похапване. През последната година вълната от новооткрити места за бургери залива Пловдив. Превърна се в истинска мания и сега на всеки ъгъл можеш да се изненадаш с нещо в хлебче за хапване.  Любителите на този тип фаст фууд изкушения в града под тепетата няма да останат разочаровани, защото предложенията в Brick House са гарнирани с хрупкави картофки, греховно количество чедър и идеалната комбинация от няколко соса. За „компания” на предпочитания сандвич може да изберете между няколко различни вида българско крафт или обикновено пиво. А най – хубавото е, че може да поръчате и за вкъщи.

Има и още... за какво задължително трябва да питате и какво да не пропускате, може да видите в единствания дигитален гид на града под тепетата Lost in Plovdiv.

Lost in Plovdiv представя точките под тепета, от които да запечатаме най – прекрасния залез

Във фотографията може би залезът е едно голямо клише и има стотици кадри, които ни разкриват красотата на слънцето, бавно скриващо се между облаците. Няма обаче човек, който да не остане безмълвен от великолепието на цветовете, които природата ни рисува. В Пловдив няколко са местата, от които гарантирано, дори и без особени умения с камерата, ще успеете да хванете последните слънчеви лъчи и ако сте късметлия, гледката ще е впечатляваща.

 

 

Снимка: jelev92

 

Безспорно това, за които веднага ще се се досетим, са върховете на тепетата. Без значение дали изберете да достигнете до най – горната точка на Бунарджика, Трихълмието, Джендема, обещаваме ви, че при благоприятни атмосферни условия, няколкото крачки в повече догоре, ще си струват. Може би най – популярното място от тях е Небет тепе, тъй като се съчетава идеално с разходка из Стария град или по Главната улица преди това. А да си пиеш питието на тепето по залез си е пловдивска класика!

 

 

Друго любимо място на търсачите на перфектния кадър е Гребната база, от която признаваме, че често получаваме спиращи дъха снимки. Дали ще изберете за позиция седалките на трибуните, или ще заемете стратегическо място на моста, въпрос на лично виждане е да уловите точния момент и детайл, които да ви накарат да се гордеете с уменията си зад камера.

 

 

Снимка: tanya_grozdanova

 

Бреговете на река Марица или от някой от многобройните мостове над нея в западна посока също не са за изпускане. Taка че, ако вече сте пробвали предните две локации, ви съветваме тази вечер да излезете на разходка по алеите покрай бреговете ѝ в дебнене на добра позиция, откъдето да намерите вашата гледна точка.

Вижте как продължава списъка и кадрите в Lost in Plovdiv.

 

Неделя вечер ви очакват два филма с лек дух и много смях, благодарение на които да починете преди работната седмица. Това са комедията на Бил Холдерман „Книга за възрастни” и италианския „С тук-тук из Етиопия”.

Започваме в 21:10 със забавния „КНИГА ЗА ВЪЗРАСТНИ”, в който звездите Джейн Фонда, Даян Кийтън, Кандис Берген и Мери Стийнбъргън се събират ежемесечно в читателския си клуб. Следващата книга в списъка е “50 нюанса сиво”! Тя ще донесе нужната свежест и разнообразие, за което копнеят в животите си, и ще промени начина, по който гледат на връзките си.

От 23:30 ще бъде прожекцията на документалния филм на Лудовико де Майстре „С ТУК-ТУК ИЗ ЕТИОПИЯ”, който проследява пътя на приключенците, които достигат река Омо в Етиопия на борда на триколесните моторни рикши тук-тук. 18 пътешественици, готови да изминат 2500 километра в дивото за 18 дни, без да знаят какво им предстои тръгват от Адис Абеба, за да стигнат чак до долината на река Омо и да се срещнат с африкански племена: с белязани жени, които са готови да понесат стотици удари, спазвайки местните традиции и с голи момчета, които прескачат биволи, за да станат мъже. Зад гърба им остават хиляди километри, изминати на три колела, по черните пътища на непозната земя. Каква е тяхната мисия? Да покажат на света как да живее „на бавни обороти“ и да докажат, че не е страшно понякога да се изгубиш насред пустошта.

Билети на касата на кино „Орфей“ от 19.30 до 23.30 ч или онлайн на boxoffice.bg.

Страница 1 от 1220

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…