Капана.БГ

Капана.БГ

Римският жилищен квартал, който бе разкрит от археолози под къщата на улица "Цар Асен" бе засипан, а строителството на къщата изглежда ще продължи по план. След като няколко месеца експерти работиха на място в търсене на исторически ценности, в последните дни се очакваше комисия от Министерство на културата. Специалистите от администрацията трябваше да приемат обекта с приключилите разкопки.

Изглежда те не са оценени като достатъчно важни, за да бъдат експонирани в един бъдещ обект. След засипването от тях няма и следа и в бъдещия строеж няма да има и помен за римското наследство на града.

Историята с къщата на улица "Цар Асен" започва през 2015 година. Бившата "Клавирна катедра" към Музикалното училище се рушеше дълги години. Тогава новите собственици започнаха ремонт, който обаче се оказа унищожение. Къщата бе съборена, като подигравателно беше оставен само един ъгъл - две малки стени от старото бижу. Въпреки глобата, новата собственичка - Жанет Павлова, собственичка на веригата магазини Лекси - строежът продължи. При изкопните работи обаче се появи археология, която спря строежа през цялата 2017 година. Екип с ръководител археолог Здравка Коркутова проучваше зоната, като откри римски квартал, както и други останки от средновековието и османската епоха.

Късо Кино във Фарго представя българската онлайн платформа за късометражно кино NоBlink!. Прожекциите тази вечер стартират от 19 часа. “Не мигайте пред българското кино” е тяхното мото, а основната им мисия e да създават и разпространяват видеа, късометражни и пълнометражни филми, променящи живота на хората в положителна посока. За постигането на това NoBlink! team развиват два проекта – NoBlink! Media и NoBlink! Studio. За да ни разкажат за платформата и за своите филми, този път ще ни гостуват режисьорите Яна Титова и Антония Милчева с два любими на зрителите филма:

 

88.4 Hz

България, 2017, 39 мин.

Филм за незрящ театрален и кино журналист, който вижда изкуството със сърцето си, а не с очите.

Участват: Йордан Георгиев, Ева Данилова, Ивайло Христов, Стоян Алексиев

Режисьор и сценарист: Yana Titova

Оператор: Мартин Балкански, Адриана Янкулова

Монтаж: Bohós Topakbashian

Продуцент: Aleksandar Aleksiev, Илхан Текин

Продуцентска компания: NoBlink Studio

С подкрепата на: Народен Театър “ Иван Вазов“, Съюза на артистите в България, НДК, Радио Алма Матер

Яна Tитова е актриса, завършва магистърска степен по режисура в НБУ при проф. Георги Дюлгеров. КЪСО КИНО ВЪВ ФАРГО е показвал нейните филми „Мостът“ (с участието на Едуард Хог), „Солвейг“, селектиран на над 20 фестивала, и „Къщата“. 

 

ГИНКА

2014 г., 13мин.

документален, продукция на НБУ 

режисьор: Antonia Milcheva 

оператор: Георги Челебиев 

музика: Мира Искърова 

звук: Ивайло Нацев 

Гинка е на 74, прави шапки, които да отиват на душите на хората. Когато я питам: "На колко години е дъщеря ти, колкото мен ли е?“, тя ми отвръща: - „Не, по-голяма е, аз съм на твоята възраст." 

 

Антония Милчева е завършила бакалавърска програма Кино и телевизия, а след това и магистърска програма Филмово изкуство в НБУ при проф. Георги Дюлгеров със специалност кинорежисура. Филмът "Гинка" печели нагарадата Jameson през 2015 на София филм фест.

 

 

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, като част от Календара на културните събитие на града за 2017 г.

Студентите от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще представят спектакъла "Държавните липи". Абсолвентите от специалност "Актьорство за драматичен театър" предлагат постановката от Ст. Л. Костов тази вечер от 19 часа в Учебния театър на ПУ. Художествени ръководители на абсолвентите са доц. Веселин Ранков и асистент Ивана Папазова.

В ролите са: Стефани Раманска, Добринка Тосева, Надежда Халваджиева, Красимир Ненков, Господин Динев - Дидо, Веселин Иванов, Виктор Въргов. 

Любимият спектакъл на пловдивчани "Няма ток за електрическия стол" ще се играе днес в Драматичен театър - Пловдив. Постановката на Александър Секулов и Лилия Абаджиева е с участието на Калин Врачански и Красимир Доков. Спектакълът започва в 19 часа.

„Няма ток за електрическия стол” поставя в катастрофична ситуация двама мъже – екзекутор и осъден. Те не знаят какво се случва зад стените на камерата за изпълнение на смъртни присъди. Един срещу друг, един с друг трябва да решат дали да продължат да спазват правилата на света до този момент или да приемат нови. И кой ще определи новите правила: екзекуторът, осъденият? Или някой друг?

"Няма ток за електрическия стол" е драматургичен дебют на писателя Александър Секулов. За режисьора Лилия Абаджиева - първа постановка по съвременен български драматургичен текст.

Спектаклите на Драматичен театър -Пловдив не са подходящи за деца под 12 години.

Вторник, 21 Ноември 2017 19:12

Jazz вечер в галерия Arsenal of Art

Джаз срещите в галерия Arsenal of Art продължават и тази вечер. Гости този път са Антон Динев на китара и Ив Бо като вокал. Арт-галерията в Капана отваря врати за музикалното събитие в 19 часа тази вечер (22 ноември).  Входът е свободен, но организаторите препоръчват по-рано пристигане, тъй като местата са ограничени.

Засаждането на дърво на тротоар изисква минимум 5 м. отстояние от фасадата на сградата, гласи наредбата

От отдел „Екология“ напомнят, че парковете са с приоритет при залесителните кампании

„Във връзка с често засяганата тема в медийното пространство за изсичането на дървета в централна градска част считам за редно да дадем актуална информация за процесите по засаждане и изсичане на растителни видове,“ коментира кметът на район „Централен“  Георги Стаменов. 

Районният кмет и неговият екип еколози са наясно с това, че има зони в гр. Пловдив, като кв. Капана например, където растителността е по-оскъдна, се казва в прессъобщение на районната администрация.

„Все пак е редно да спазваме наредбите на Община Пловдив в тази връзка: нужно е отстояние от поне 5 м. от фасадата на сграда, за да засадим дърво,“ добавя Стаменов и споделя, че за пролетта на 2018 г. има идеи, които ще предложи на обектите в квартала.

В тази връзка от екипа на Под тепето се чувстваме длъжни да припомним, че дърветата за които хората плачат са по-стари от наредбите на Община Пловдив.

Районната администрация е отворена за предложения от гражданите за места, където може да има повече дървесна или храстова растителност. Те могат да бъдат подавани по имейл на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или в писмен вид по пощата. Това е редът за сигнали и за отсичане на дървета, обясни Георги Стаменов.

В края на м. ноември еколозите на района, съвместно с съвместно с ОП „Градини и паркове“, ще проведат залесителна акция по засаждане на над 130 широколистни декоративни дървета, иглолистни видове, липи, чинари, туй и др,става ясно от съобщението. „От отдел „Екология“ на район „Централен“ напомнят, че парковете са с приоритет при залесителните кампании: есенната ще зарадва деца и възрастни в района на парк „Рожен“, парк „Евмолпия“, парка около пощата на бул. „Пещерско шосе“, на Младежкия хълм, парк „Бунарджика“ и др.“

Този път Бойко Кръстанов застана пред камерите

Капана отново осъмна като снимачна площадка днес. Тесните улички в квартала на творческите индустрии се превърнаха в естествен декор за трети път в последните двадесетина дни. Хора с камери, микрофони и осветителни тела се щуркаха по павираната настилка заради малка продукция, посветена на България, доколкото успяхме да разберем. 

Днес пред камерите застана звездата от театралната сцена и екрана Бойко Кръстанов. Бачо Гичо от постановката „Възвишение” на пловдивската драма засне няколко романтични сцени, а кино суматохата пак се превърна в зрелище за посетителите в Капана. Като съществената разлика от индийската масовка от преди няколко седмици е, че снимачният екип по никакъв начин не се натрапваше на естествения живот в квартала и не пречеше нито на преминаващи пешеходци, нито на собствениците на търговски обекти.

Страница 1 от 948

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…