Капана.БГ

Капана.БГ

За книгата:

 

В разказите на Антон Баев има отблясъци от Шехерезадиното изкуство на живота като разказ. Игрива фриволност и трагична патетика, драматични напрежения и комични разреждания, пречистваща усмихнатост или мрачен сарказъм се вплитат в любовните романи на героите, за да ни представят чрез тържеството на любовта или трагедиите на любовта несекващите енергии на живота.

Задъхано от опиянението на собственото си въображение, разказното сладкодумство на Антон Баев като че си играе с различни наративни техники – събитията понякога като че се разказват сами, друг път са оцветени от сказовия колорит на определен разказвач, който се крие и показва зад различни повествователни маски – на отделни герои, на различни наблюдатели и коментатори или в някаква паноптична гледна точка без определена идентичност.

Проф. Светлозар Игов

Една от най-зрелите и силни книги на поета и писател Антон Баев. Майсторско вплитане на всекидневие и мит, каквото виждаме в най-добрите образци на литературата. Магическото просветва между редовете и прави онова, което е пред очите ни, да се разклонява и обраства със смисли, да търси излаз към възвишеното. Лекотата, с която се четат тези разкази, е още по-удивителна предвид тяхната дълбочина и многопластовост. Внимателният читател ще открие най-важните гласове от българската и световна разказваческа традиция. И още – школуване при устните истории, които всички сме слушали от нашите предшественици.

Георги Господинов

Любовта като реално чувство и нереално преживяване, като идея и фикс-идея, като неразплетима магия и необяснимо вълшебство е нишката, която сплита тези 46 разказа и легенди в монолитен масив. В немалко от тях оживява балканският човек с неговите непрестанни търсения, премествания във времето и пространството. Разказите, в които умело са вплетени митологически персонажи и фолклорни мотиви, се отличават със своя есеистичен заряд, лиризъм и лапидарност, изобилстват със звучащи като сентенции мисли и разсъждения. 

Проф. Хюсеин Мевсим

Бежанците – ето къде е ядрото на разказаните истории. Нашите бежанци – ние-бежанците, прогонените и уседнали на някакви нови места хора на Юга и Изтока; това е пъстрата кавалкада на едно от най-интересните населения на Европа – населението на Югоизтока.

Какво искаме повече? Каквото иска и книгата – любов, която да спои мъртвите късчета на човешките богатства, да направи живо единството, да придаде енергия на изкуственото и бездиханното.

Защо ни е да живеем дълго, ако не можем да си набавим смисъл и ценности, които да украсят живота ни и го изпълнят с радост? Книгата на Антон Баев непрекъснато ми напомня, че имам да решавам този въпрос.

Доц. Живко Иванов

В тези разкази Антон Баев е постигнал най-трудното – четивност и дълбочина, ненатрапчива разказност и философска многопластовост. И още нещо, изключително важно – разказите вълнуват, а без емоционалното си въздействие, пренебрегвано напоследък, изкуството се обезсмисля. 

Красимир Димовски

Виждали ли сте ранена светулка? Ако не сте, разгърнете разказите на Антон Баев и ще я видите.

Силна, жилеста. Чвореста проза. Писана на ръба на полудяването – другото измерение на гениалността. Антон Баев знае силата си на поет – може би точно поради това е написал разказите си така, както се пишат стихотворенията – леко, на един дъх, както се разказват приказки. Или по-точно така, както децата рисуват, без да осъзнават, че създават шедьоври – дали в блокчето за рисуване или с тебешири на асфалта, няма значение – на тях не им пука, че дъждът ще измие рисунката.

Валери Станков

Когато започнеш да четеш Антон Баев, попадаш в един нов свят. Хем твой, хем истински, а в същото време непознат и загадъчен. Магията на неговите разкази се крие именно в способността му да изразява, което мисли, с най-точните думи. Всъщност Антон Баев е съчетал думи, които се обичат.

Стефка Венчева

Тези разкази биха намерили своето достойно място във всяка една световна антология на разказа. Тази книга е най-вярната история на драмата, която изживяваме в своите животи, любови и раздели.

Стоян Вълев

 

От автора:

 

От много отдавна ме е занимавал въпросът може ли да се напише разказ, новела, роман за един само човек. При лирическите стихотворения е лесно - те винаги се пишат за един, обикновено за самия автор.

Но как е в прозата? Възможно ли е в прозата?

Най-лесният отговор вероятно е - чрез формата на епистолара. Но струва ми се, че не е достатъчен, че има и други възможни.

И мисля, че това е легендата, легендарният сказ.

Да разказваш на себе си за друг човек, който го няма, но е жив в разказа.

Единственото друго необходимо нещо е - легендарното време на повествованието.

 

Това искам да споделя за томчето. 

 

БеГе РаЗ ДвА ТрИ“ е името на новия концерт-спектакъл на Иво Димчев, който имаше премиера преди седмица в клуб Строежа. „Шоуто е с лековит характер. В него има любими откъси от моите спектакли  „Som Faves“, „Лили Хендел“, „P project“, „Facebok theatre“, „I-cure“, „Selfie concert“, „In Hell with Jesus“ и „Avoiding Delifeath“, които съм имал удоволствието да играя по целия свят през последните 15 години. Включил съм и избрани текстове от книгата ми „Лирика и Педератуси“. И разбира съм подбрал най-доброто от моите български, английски и руски  песни“, споделя Иво Димчев. Любопитното е, че за първи път негов спектакъл е изцяло на български език. Представлението е забранено за лица под 18 г. Някои от песните Иво ще изпълни в компанията на поне трима зрители, които ще си правят селфи видеа с него, препратка към много популярния му в чужбина „Селфи концерт“. На сцената ще звучат избраните му хитове „Баница“, „Водка“, „Леден дъжд“, „Пушкин“, „Момина свиня“, „Старост нерадост“, „Еротик стар“ и „Шкембе чорба“.

 

Провокацията е заложена и в новото шоу на популярния български артист. Двама от зрителите имат възможност да изкарат по 200 лв. за 3 минути, ако чисто голи се преструват, че правят любов, докато Иво пее хита си „Водка“. Тази сцена Димчев заема от неговия спектакъл „P Project“ от 2012 г., в който той плаща на хора от публиката да извършват различни действия: да пишат поезия, да танцуват хип-хоп, да пишат критики, да се целуват и да се преструват, че правят любов.

 

Зрителите, които гледат „БеГе РаЗ ДвА ТрИ“, ще трябва да гласуват с вдигане на ръка  и да разрешат определени дилеми, които Иво отправя към тях, като: Изберете с кого да правите любов - с Путин или с Далай Лама?;  Кое е по-добре, да си щастлив, богат или гениален?; По-добре ли е да си ядосан или самотен?; Кое е по-добре, да умреш във война или да умреш от Ковид?; Бихте ли променили за добро ДНК-то на новороденото си бебе?; Богат в Русия или известен в Китай?

 

Турнето на „БеГе РаЗ ДвА ТрИ“ ще акостира  на 24 март в Пловдив в „Bee Bop cafe“, на 25 март е в „Underground Lodge“ в Дупница, на 2 април ще се играе в Топлоцентрала в София, на 11 април ще е във ФКЦ-Варна, на 12 април гостува в клуб „Модерен театър“ – Бургас и на 17 април ще се играе в театър „Сълза и Смях“ в София.

 

След като приключи националното турне, през месец май Иво Димчев ще представи „БеГе РаЗ ДвА ТрИ“ на международна сцена и ще гостува в Бергхайм- Германия, Берлин, Прага и Тимишоара. Специално за своята публика в чужбина Димчев е адаптирал спектакъла на английски език.

 

Нова изложба живопис показва Любен Хранов. Тя е озаглавена „Осъзнати сънища” и ще бъде открита на 24 март, петък, от 18.00 часа в галерия „Лабиринт”, ул. ”Ангел Букорещлиев” №1. Експозицията продължава до 14 април.

 

Роден и израснал в Пловдив, Любен Хранов смело продължава художествените търсения в абстрактния и символния изказ на поколения пловдивски художници, като добавя и своето ярко светоусещане. Заглавието на тази изложба се появява, след като Любен рисува картината „Осъзнато сънуване“ („Lucid dreaming“).

 

„Осъзнати сънища” е провокация към зрителя, а доколко може да бъде осъзнат един сън, зависи от сънуващия или наблюдателя в него. Авторът разкрива, че докато рисува, е едновременно сънуващ и наблюдател, а живописта му съдържа наситеност с колорит, дълбочина и форма на композицията. Не нарушава правилата на всяка цена – използва прийомите на класическата живопис, постигайки самостоятелна реалност.

 

Първата създадена картина в серията платна от тази изложба е „Дълбини“.

 

„Драматична работа се получи, оттам тръгна всичко като посока и естество. Не знам защо, но все се взирам навътре!”, споделя Любен Хранов.

 

Предходната своя експозиция той назова „Встрани“, когато отбеляза дебюта си в самостоятелното участие с картини живопис в галерия „Мария Луиза“. Сред главните фактори в творческото действие при него е овладяване на интуицията.

 

„Хвана ли четката, променям действителността, субективното става обект. Изкарвам състояния и невидими пространства. В повечето случаи тръгвам от мъгла, докато стигна до желаната конкретика на композиционната форма, като по-скоро оставям усещане за образ, отколкото да акцентувам на това. Летенето е корекция на падането!”, лаконичен е Любен Хранов.

Четвъртък, 23 Март 2023 09:25

Програма LUCKY Дом на киното 24-30.03

24.03 /петък/

16:00 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (8/7лв) * дублиран

(c) 16:15 ч  МОЯТА НЕПОСЛУШНА ФЕЯ (10/9лв) *

16:30 ч  ШЕКСПИР КАТО УЛИЧНО КУЧЕ (8/7лв)

(c) 18:00 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (10/9лв)* субтитриран

18:30 ч  АРЖЕНТИНА, 1985 (9/8лв) София филм фест в Пловдив

18:45 ч  ИГРА НА ДОВЕРИЕ (8/7лв)

(c) 20:30 ч  ДЖОН УИК 4 (10/9лв) *

21:00 ч  СЯНКАТА НА КАРАВАДЖО (8/7лв)

21:15 ч  ЧАЛГА (8/7лв)

 

25.03 /събота/

10:30 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (8/7лв) * дублиран

(c) 11:00 ч  ЛАТЕ И МАГИЧЕСКИЯТ ВОДЕН КАМЪК (10/9лв) 

12:00 ч  МАСКАРАД (8/7лв)

12:50 ч  ЛАТЕ И МАГИЧЕСКИЯТ ВОДЕН КАМЪК (8/7лв)

(c) 13:00 ч  МОЯТА НЕПОСЛУШНА ФЕЯ (10/9лв) *

14:30 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (8/7лв) * дублиран

14:40 ч  СЯНКАТА НА КАРАВАДЖО (8/7лв)

(c) 15:00 ч  ДЖОН УИК (10/9лв) *

16:45 ч  ИГРА НА ДОВЕРИЕ (8/7лв)

17:00 ч  ЙОНАС ДАЙХМАН (9/8лв) София филм фест в Пловдив

(c) 18:00 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (10/9лв)* субтитриран

18:45 ч  ЧАЛГА (8/7лв)

19:15 ч  ИМПЕРИЯ НА СВЕТЛИНАТА (9/8лв) София филм фест в Пловдив

(c) 20:30 ч  65 (10/9лв) 

20:45 ч  ШЕКСПИР КАТО УЛИЧНО КУЧЕ (8/7лв)

 

26.03 /неделя/

11:00 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (8/7лв) * дублиран

(c) 11:15 ч  ЛАТЕ И МАГИЧЕСКИЯТ ВОДЕН КАМЪК (10/9лв)

12:00 ч  ШЕКСПИР КАТО УЛИЧНО КУЧЕ  (8/7лв)

(c) 13:15 ч  МОЯТА НЕПОСЛУШНА ФЕЯ (10/9лв) *

13:30 ч  ЛАТЕ И МАГИЧЕСКИЯТ ВОДЕН КАМЪК (8/7лв)

13:45 ч  МАЕСТРО ЕНИО МОРИКОНЕ (8/7лв)

(c) 15:00 ч  65 (10/9лв) 

15:15 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (8/7лв) * дублиран

16:45 ч  ЧАЛГА (8/7лв)

(c) 17:00 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (10/9лв)* субтитриран

18:00 ч  ДОБРИЯТ ШОФЬОР (9/8лв) София филм фест в Пловдив

18:45 ч  ИГРА НА ДОВЕРИЕ (8/7лв)

(c) 20:00 ч  ДЖОН УИК 4 (10/9лв) *

20:30 ч  КАЙМАК (9/8лв) София филм фест в Пловдив

20:45 ч  МАСКАРАД (8/7лв)

 

27.03 /понеделник/

16:00 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (8/7лв) * дублиран

16:10 ч  ИГРА НА ДОВЕРИЕ (8/7лв)

(c) 16:20 ч  МОЯТА НЕПОСЛУШНА ФЕЯ (10/9лв) *

(c) 18:00 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (10/9лв)* субтитриран

18:15 ч  ЧАЛГА (8/7лв)

18:30 ч  АННА (9/8лв) София филм фест в Пловдив

20:15 ч  МАЕСТРО ЕНИО МОРИКОНЕ (8/7лв)

(c) 20:30 ч  ДЖОН УИК 4 (10/9лв) *

20:45 ч  БЛИЗО София филм фест в Пловдив / Награда LUX Вход свободен

 

 

28.03 /вторник/

16:00 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (8/7лв) * дублиран

16:15 ч  МАСКАРАД (8/7лв)

(c) 16:30 ч  МОЯТА НЕПОСЛУШНА ФЕЯ (10/9лв) *

(c) 18:15 ч  65 (10/9лв) 

18:30 ч  ЛУКА (9/8лв) София филм фест в Пловдив

18:45 ч  ИГРА НА ДОВЕРИЕ (8/7лв)

(c) 20:30 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (10/9лв)* субтитриран

20:45 ч  ЧАЛГА (8/7лв)

21:00 ч  ОЛОВНИЯТ ВОЙНИК (9/8лв) София филм фест в Пловдив

 

29.03 /сряда/

16:00 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (8/7лв) * дублиран

(c) 16:15 ч  МОЯТА НЕПОСЛУШНА ФЕЯ (10/9лв) *

16:30 ч  СЯНКАТА НА КАРАВАДЖО (8/7лв)

(c) 18:15 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (10/9лв)* субтитриран

18:30 ч  ПОД СЛЪНЦЕТО (9/8лв) София филм фест в Пловдив

18:45 ч  ЧАЛГА (8/7лв)

20:30 ч  КОРСАЖ (9/8лв) София филм фест в Пловдив

(c) 20:45 ч  ДЖОН УИК 4 (10/9лв) *

21:00 ч  ИГРА НА ДОВЕРИЕ (8/7лв)

 

30.03 /четвъртък/

15:45 ч  ИГРА НА ДОВЕРИЕ (8/7лв)

16:00 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (8/7лв) * дублиран

(c) 16:15 ч  МОЯТА НЕПОСЛУШНА ФЕЯ (10/9лв) *

17:45 ч  СЯНКАТА НА КАРАВАДЖО (8/7лв)

(c) 18:15 ч  65 (10/9лв) 

18:30 ч  ШИНЕЙД О‘КОНЪР: NOTHING COMPARES (9/8лв) София филм фест в Пловдив

20:00 ч  МАЕСТРО ЕНИО МОРИКОНЕ (8/7лв)

(c) 20:15 ч  DUNGEONS AND DRAGONS: РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕСТ (10/9лв)* субтитриран

20:30 ч  ЧАЛГА (8/7лв)

 

Група РъБ оставя дълбока диря в историята като една от най-силните прояви на българското концептуално изкуство от 90-те

 

На 30 март от 17.00 часа в Голяма конферентна зала на Дом на културата „Борис Христов“ (ул. Гладстон № 15), ще се състои официалното представяне на монография - албум и сайт на група РъБ. Проектът се реализира от Сдружение "Изкуство днес" и е част от програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата.

Формирана в  Пловдив още в началото на бурната 1989-а, група РъБ оставя дълбока диря в историята като една от най-силните прояви на българското концептуално изкуство от 90-те години. Членове на групата са пловдивските художници Албена Михайлова, Румен Жеков, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Надя Генова, Павел Алберт, Моника Роменска и Венета Маринова.

Изложбите, акциите и пърформансите на група РъБ събираха цялата художествена общност и превърнаха Пловдив в своеобразна столица на концептуалното и политическо изкуство. Въпреки нейния принос и влияние в сцената на съвременните визуални изкуства, явлението „Ръб“ досега остава маргинализирано в наложилите се наративи за съвременното изкуство в България. В последвалите наративи за съвременно изкуство, писани от гледната точка на столичната сцена, за групата често липсва детайлизирана референция.

„С настоящата монография-каталог и сайт показваме приносът на „Ръб“ в общественото пространство, като се осмисли и оцени присъствието на групата в политическата, социална и културна история на града и на страната. Публикацията събира множество съществуващи архивни, документални и визуални материали, както и изследователски текст. Целта на проекта е да представи на публиката историята на града и на съвременното изкуство през призмата на „Ръб“ чрез богат архивен, визуален и текстови материал. Резултат на сериозна изследователска работа, монографията публикува архивни текстове на изкуствоведи и теоретици, които са имали водеща роля в осмислянето и интерпретацията на дейността на групата, като Живка Валявичарска -основен изследовател на групата, Димитър Грозданов, Диана Попова“, разказа Емил Миразчиев от Сдружение "Изкуство днес" и член на групата. 

Гости на официалното представяне ще са заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, изп. директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, много творци, медии, приятели и съмишленици. 

 

Носителката на „Грами“ ще свири в Пловдив (30 май) и София (6 юни)

 

Световноизвестната пианистка Лола Астанова ще се срещне за първи път с българските си фенове. Tя ще изнесе два концерта у нас, като започне с Античен театър, Пловдив на 30 май и продължи със зала 3 на НДК, София на 6 юни. Носителката на награди „Еми“, „Грами“, както и на редица други музикални отличия, ще завладее публиката с въздействащ и дълбоко емоционален стил, безпогрешна техника, силно женско присъствие и уникален усет към модата, който се превръща в нейна запазена марка. 

С над 300 милиона последователи в Инстаграм, тя става най-търсеният пианист в света. Това я прави интернет сензация и ѝ отрежда място на множество престижни събития, където свири като специален гост. Едно от тях е благотворително събитие в Карнеги Хол, оглавявано от Доналд Тръмп. Кариерата я среща с редица знаменитости. Тя има честта да работи с музикалния продуцент Дейвид Фостър и Андреа Бочели, с когото създават краткия документален филм „The Journey to the Theatre of Silence“. Атрактивната пианистка записва дует и с Марк Антъни, а с нейния любим приятел Степан Хаусер от 2 Cellos, носители на 16 награди „Грами“, пресъздават по особено атрактивен и страстен начин различни музикални произведения като „Лунната соната“ на Бетовен например. 

Талантливата и привлекателна Лола Астанова започва музикалното си пътешествие, когато е едва на 6 години. Тя бързо усеща, че това е нейното призвание и до ден днешен не спира да развива уменията си. Впечатлява не само със своя прочит на класически произведения на Шопен, Лист и Рахманинов, но и с аранжиментите на хитове като „Don't Stop the Music“  на Риана и „We Are the Champions“ на Куин. 

Какви музикални изненади ще поднесе любимката на световния номер 1 в тениса Новак Джокович, ще разберем след броени седмици в Античен театър, Пловдив (30 май) и зала 1 на НДК, София (6 юни).

Билети за концерта в Пловдив на цени от 60 до 150 лв. за ВИП пропуски, могат да бъдат закупени в мрежата на Ивентим в цялата страна и онлайн на eventim.bg. 

 

„Златните хитове“ на братята Благовест и Светослав Аргирови ще звучат на концертната сцена в родния им Пловдив. Златни – защото за мнозина от българската публика те са символ на златните години на младостта, златни – защото техните заглавия като златни лаврови листа увенчават 40-годишния юбилей от началото на тяхната вълнуваща изява на концертната сцена. И двамата са амбицирани да постигат съвършенството, и двамата мечтаят и търсят нови музикални предизвикателства, и двамата пожелаха да споделят мечтите си с оркестъра на Русенската опера.

 

Не пропускайте едно от най-вълнуващите събития това лято в Пловдив на 8 юни от 20 часа на сцената на Летен театър „Бунарджика“. Билетите са вече в продажба в Билетен център пред община Пловдив, в цялата мрежа на Ивентим, както и онлайн на цена от 20 до 50 лева. Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града.

 

Концертът си в Пловдив, братя Аргирови определят като специален и заради факта, че през миналата година с решение на Общински съвет – Пловдив, единодушно те бяха удостоени с най-престижното отличие „Почетни граждани на Пловдив“. Званието им бе връчено през декември, м.г. В продължение на 40 години двамата популярни изпълнители популяризират пловдивската и българската култура, отличени са на редица национални и международни конкурси и имат изключителни заслуги за международния престиж на Пловдив, са само част от мотивите за тяхното награждаване.

 

Благовест и Светослав Аргирови са родени в Пловдив на 23 април 1959 г. Завършват Музикалното училище в града, а след това Българска държавна консерватория, но с различни специалности – Благовест свири на виолончело, а Светослав – на пиано. Изявите им са свързани с пловдивския хор „Детска китка“, където са солисти. Дебютират през 1981 г. в международния младежки конкурс за забавна песен в София като дует „Вега“. От следващата година вече се изявяват като Братя Аргирови. Те са носители на много национални и международни награди.

 

Днес те чувстват своето място на взискателни и търсещи професионалисти и музиканти в компанията на русенските инструменталисти. Най-известните им песни прозвучават в нови аранжименти, съставени от дирЗлатните хитове на братя Аргирови звучат на Летния театър през юниигента Димитър Косев. Специални гости на концерта са Тони Димитрова, Веселин Маринов и Роси Кирилова.

 

След спектакъла ще може да закупите новия им албум и биографичната им книга „Гот е да сме двама“. За допълнителна информация тел. 0888 178 333

Страница 1 от 2134

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…