Капана.БГ

Капана.БГ

Пловдивският художник получи голяма награда за живопис от биеналето "Приятели на морето"

Таня Грозданова

Пловдивският художник Никола Певичаров спечели най-голямата награда в Община Бургас за живопис от биеналето "Приятели на морето". Ескпозицията на участниците бъде открита на връх празника Успение на Св. Богородица в художествена галерия "Петко Задгорски". Наградата има и парично изражение - 2 500 лева е за Никола Певичаров.

Любопитно е, че тя дойде на рожден ден на твореца. Зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева връчи отличието на Никола Певичаров, който твори в любимите Родопи, край Пловдив.

Арт форумът се състои за 10-ти път и се организира от художествената галерия, Община Бургас и Дружеството на художниците.

264 автори са изпратили 449 творби за участие, от тях 201 са избрани за участие в изложбата. Тя е подредена на двата етажа на художествената галерия и в залата на Дружеството на художниците в Бургас. 

Творбите са оценявани от жури с председател доц. Димо Колибаров - директор на филиала на Националната художествена академия в Бургас и членове - Георги Динев - директор на БХГ "Петко Задгорски", Марин Добрев, Емил Бачийски, Добрин Вътев, Георги Петков, Атанас Хранов и Диана Саватева - зам.-кмет по културата към Община Бургас оценяваше изпратените творби.

Снимки: Черноморие.бг

 

С вход свободен, организаторите подготвят 3ч. музикална програма на сцена и над 2 ч. открити тренировки и работилници за деца; по забавен начин 40 участници представят своите продукти и услуги на тепето

На 10.09.2022 г. от 10 ч., алеята на хълм Бунарджика посреща участници и изложители на образователния фестивал “С деца на тепе”. Събитието се завръща на най-посещавания хълм в район “Централен” след 2-годишна пауза, поради пандемията. 

В рамките на няколко часа, броени дни преди първия учебен ден, алеята пред паметника на Васил Левски ще бъде притегателен пункт за деца от 3 до 13 годишна възраст и техните родители. Единствено по рода си фестивалът “С деца на тепе” привлича жители и гости на града с няколко атрактивни елемента: 

  • близо 40 участници, които представят своите дейности, услуги и продукти, насочени към децата. Сред най-интересните забележителности от тях са: работилници „Рециклиране“, „Открий ме в джунглата“ + опознавателна обиколка на тепето; актьорски уъркшоп, лекция по помощна тема по-малко екран за децата, открита тренировка по Да Дао и даване на 1-ва; занимания за подобряване на паметта на децата, сглобяване на играчки, интерактивни дъски по моторика и няколко работилници за роботи. 
  • децата ще могат да се срещнат с екипите на полицията и пожарна; да се запознаят с Природонаучния музей и Етнографския музей в Пловдив; с екипа по Ааварийно спасяване, както и с много други частни и неправителствени организации с полезни дейности за малчуганите. 

Програмата на сцената започва в 10 ч. с главен известен на всички в Пловдив Стефан Лозанов. “За любителите на музиката и танците подготвяме програма с народни танци, импротеатър, музикални изпълнения на китара от деца, корейски, модерни и тик-ток танци, художествена гимнастика и други. Радваме се, че откликнаха на поканата ни любимите на пловдивчани Y&M Melodic Project - Милен Димитров и Йоана, арт център “Алехандро” и група “Knock Out”, както и “Арт Войс Център” Пловдив.” , коментира Румяна Киризиева, координатор на програмата.  

В 12.30 ще бъдат изтеглени десетки награди от томбола, като всички те съобщиха от дарителите на събитието. „Без подкрепата на много частни дарители, основно базирани в Пловдив, това събитие няма как да се приключи. Организацията му трае месеци и е резултат от екипна работа.” , споделя Деси Десева, част от екипа на фондацията. “Образованието на децата и разширяването на техните хоризонти е един от малкото сигурни пътища за формиране на смислено гражданско общество” , Маргарита Стоичкова, съосновател на фондацията.

 “С деца на тепе” 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с район “Централен”, Пловдив. Сред дарителите на събитието са ай-ти компания с френско-български мениджмънт, школа по английски език за бебета и деца, агенция за управление на проекти. Медиен партньор е Радио Енерджи. 

Вижте програмата на детския фестивал: 

ЦЕНТРАЛНА СЦЕНА

(пред паметника на Васил Левски)

10:00 Откриване

10:15 Начало на музикална програма

Народни танци, ОУ “Петър Берон” / студио “Музикална вълна” / Импро театър за деца, Театрална къща “Шарж”

11:35 Специални гости:

“Y&M Melodic Project” – Милен Димитров и Йоана

12:00 Музикални изпълнения

На китара от деца/ Театрална постановка, група “Art crew” / Корейски танци за деца, арт център “Алехандро” и група “Knock Out”/ “Арт Войс Център” Пловдив / Флашмоб – тик-ток танци и зумба , арт център “ Алехандро”

12:45 Томбола с награди

СЦЕНА ОТКРИТИ ТРЕНИРОВКИ

(алея Бунарджик, пред Летен театър)

10:00 ч. Модерни танци за деца над 4 г., арт център “Алехандро”

10:30 Тик-ток танци за деца над 7 г., арт център “Алехандро”

11:00 Открита тренировка ДА ДАО клуб Север

12:00 Художествена гимнастика за деца, арт център “Алехандро”

ЗАНИМАНИЯ С ФИКСИРАН ЧАС ПРИ ШАТРИ-ИЗЛОЖИТЕЛИ

12:00 Импроработилница за деца с Театрална Къща “Шарж”

12:30 Опознавателна обиколка на тепето, Регионален природонаучен музей – Пловдив

13:15 Обучителен модул за деца (6-11 г.) за Света на пеперудите с Фондация “Горска Работилница”

11:00 – 11:40, 12:30 – 13:10 и 13:30 – 14:10 Уъркшоп “Как да установим здравословни граници около екранното време на детето?” Фондация OFFline Kids

Всички останали работилници на изложителите през целия фестивален ден 10:00-14:00.

Всички занимания са безплатни в рамките на фестивалния ден.

Още за това, какво предстои четете в Бунарджика става детско царство.

 

Макет на драконова глава на площад Централен обмен преминаващите и кара вечно недоволните да мрънкат "каква тази е щуротия" и "за каквато община харчи пари".

В случая компанията постави декора и потърси разрешение от управата на града, разбра Капана. Атракцията е с рекламна цел и анонсира един дългоочакван сериал от феновете.

След безспорен хит "Игра на тронове" Джордж Р. Р. Мартин и Райън Джей Кондал изпълнява идеята си за друг фентъзи сериал, който де факто да разкаже предисторията на "троновете". Сценарият е базиран на романа „Огън и кръв“ на Мартин от 2018 г.

„Домът на дракона“ вече имаше премиера преди няколко дни в Амстердам, предстои това да се случи в още няколко европейски столици. В България компанията НВО МАХ предпремиерно "шуми" в няколко големи града. Първият дракон гостува във Варна, сега е за два дни в Пловдив до 18-ти август, а след това заминава за София.

В България излъчването на 10 епизода започва на 22 август.

Заради пандемията "Домът на дракона" е сниман страшно дълго – 11 месеца, споделят организаторите.

 

Днес методът на конвективно отопление е един от най-приемливите особено за жилищни помещения. Принципът на работа на конвектора се основава на естествената циркулация на въздуха в помещението: студеният въздух навлиза в корпуса отдолу, преминава през нагревателния елемент и вече топъл се издига нагоре.

Отоплението се извършва непрекъснато, цялата стая е равномерно запълнена с топлина и се изключва образуването на студени зони. Ето защо те се използват не само като допълнителни, но и като основни източници на топлина, съветват от онлайн магазин Gaudi DS, като много клиенти остават изключително доволни от конвекторите Адакс.

Какви са предимствата на конвекторните радиатори

Разгледайте някои от основните предимства на конвекторите, за да разберете защо са толкова предпочитани:

  • икономични – естествената циркулация на въздуха премахва необходимостта от вентилатор, който да принуждава топлината да циркулира, намалявайки разходите за енергия. Термостатът автоматично изключва уреда при достигане на зададената температура, когато няма нужда от загряване на въздуха;

  • осигуряване на комфорт – и не става въпрос само за топлина. Конвективният метод на отопление не изсушава въздуха, не изгаря кислород и следователно не причинява главоболие. Устройствата работят абсолютно безшумно и следователно не дразнят потребителя;

  • лесен монтаж – не е необходимо да извършвате сложни монтажни дейности – просто монтирате кутията на удобно за вас място и я свързвате към електрическата мрежа или източник на газообразно гориво;

  • безопасност – ниската температура на нагряване на кутията, не повече от 55-60°C, елиминира изгаряния при допир. Работата на конвекторите Адакс не вреди на довършителните материали: можете безопасно да инсталирате такива устройства в стаи с паркет или ламинат, близо до прегради от гипсокартон и дървени елементи. 

Лесно е да изберете най-добрия вариант като размери, тип инсталация, дизайн и да намерите правилното устройство за всяко помещение – от банята до офиса, благодарение на разнообразието от модели, като едни от най-популярните са Адакс.

Особености на конвекторите Adax

 Марката Адакс предлага качествени евтини продукти, които са чудесен начин да се справите със студа през зимата. Освен за отопление на отделните стаи, конвекторите Адакс са подходящи за банята, поддържайки желаната температура през целия ден. Сред моделите на Адакс можете да откриете и дигитално управление, което е изключително лесно за употреба.

Понеделник, 15 Август 2022 16:17

Пловдив в колаж на фасадата на БНТ

Животът на града в два колажа на двама творци оцвети фасадата на БНТ-Пловдив откъм Сахат тепе и Драматичния театър. Анне Ферес (Нидерландия) и Люк Конрой (Австралия), участници в резидентната програма на общинато CONTEXT AiR, инсталираха вчера двете си работи, създадени след шест седмици провеждат теренни проучвания, срещи и разговори с хора, заснети стотици изображения от града. Резултатът от работата им е мащабна фотографска композиция с размери 5Х4 м, която от вчера е представена на една от стените на Регионален телевизионен център – Пловдив.

Целта на тази работа е да изследва фините, но смислени истории на Пловдив от миналото, настоящето и въображаемото бъдеще, черпейки вдъхновение, както от общността, така и от собствените интерпретации на художниците. Финалната композиция се състои от множество отделни елементи, вдъхновени от многопластовата идентичност на града.

Чрез този сблъсък на разнообразни пластове творбата изразява и възхищението на авторите от уникалната градска същност на Пловдив като място на древна история, социалистическо наследство, съвременна реалност и бъдещи мечти.

„Новини от дома“ е дългосрочен проект в развитие на двамата автори. В Пловдив те осъществяват неговото девето издание.

АННЕ ФЕРЕС (1988, Нидерландия) и ЛЮК КОНРОЙ (1990, Австралия) са мултидисциплинарно артистично дуо, базирано в Холандия. В изкуството си те се занимават със социокултурни теми по пълноценен, но шеговит начин, използвайки хумора и иронията като основни инструменти за критична рефлексия и изразяване. Практиката им включва фотография, дигитално изкуство, видео, звук, VR, текстил, текст и инсталация.

Интересът им към социокултурни теми се основава на опита на Анне в документалното кино и аудио-визуалния дизайн (Кралската академия на Изящни изкуства, Гент, Белгия, 2013 г.) и опитът на Люк в социологията и визуалните изкуства (Университет на Тасмания, Австралия, 2013 г.). В работата си те са особено заинтересовани от проекти, в които по-широки социокултурни събития, процеси и системи на макро ниво могат да бъдат оформени от лични преживявания на микро ниво.

За да достигнат до нови и уникални преживявания на микрониво, те често работят в различни културни и екологични контексти. Работейки в десет държави до момента, те черпят вдъхновение главно от нови и различни общности.

 

 

 

Регионален природонаучен музей - Пловдив кани на първата самостоятелна изложба "Илюстрации на риби от Норвежко море" на младия творец Александра Филипова. Експозицията ще бъде открита днес.

Александра Филипова е завършила "Опазване и реставриране на културни ценности" в университета „Complutense“, Мадрид и "Културен туризъм и културно проектиране+ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Зад гърба си има две други групови изложби в чужбина, в областта на пластичните изкуства и дизайна.

Изложбата ще бъде отворена за посещения в периода от 15 август до 28 август.

Там е отслужена за пръв път литургия на български език

До Освобождението камбаните висели на дърво в двора на Св. Богородица

Катедралната църква на Пловдив отбелязва своя храмов празник на 15 август. Счита се, че празникът „Успение на Пресветата Богородица“ е установен от Апостолите. От далечни времена той са предшества от пост , който продължава девет дни.

Църквата Успение на Пресветата Богородица“ в Пловдив е разположена в Стария град, между двата хълма Джамбаз тепе и Таксим тепе. На това място още през Средновековието е имало красива и величествена църква. Според документи, които датират от ІХ – Х в. храмът още тогава бил посветен на Божията Майка.

По време на Третия кръстоносен поход храмът бил плячкосан и полуразрушен. В последствие църквата е обновена като катедрален храм, около който възникнал манастир и място се превърнало духовно средище. След завладяването на града през 1371 г. манастирът край църквата бил разрушен и напълно унищожен. През периода на Възраждането от древната и величествена църква нямало и следа.

За времето от 1844 до 1845 г. брациговски майстори издигнали нова голяма църква, изцяло съградена от камък. Тя представлявала трикорабна псевдобазилика с внушителни размери. Първоначално неин ктитор бил Вълко Теодорович Чалъков (Големия) от Копривщица, заселил се в град Пловдив в началото на ХІХ в. Той бил според Константин Моравенов неин епитроп от 1825 г. до 1841 г., когато и починал.  Заместил го след това брат му Стоян Тодорович Чалъков. При него именно била издигната новата красива църква. Благодарение на влиянието си пред султана, успял да издейства ферман за построяване на църквата, съобщава Пловдивската митрополия. На северната врата на храма върху малка мраморна плочка, взидана в мраморна рамка на вратата, е издълбан надпис на български, който свидетелства, че строежът на църквата е започнал на 26 април 1844 г. и най-вероятно е завършил през 1845 г. Предполага се, че освещаването е станало в същата 1845 г. при митрополит Никифор на храмовия празник или по-късно в същата година на друг Богородичен празник.

По време на църковно-народните борби за независимост църквата „Св. Богородица” изиграла изключително важна роля. На 25 декември 1859 г., в деня на Рождество Христово, тогавашният Пловдивски митрополит Паисий заедно с поп Златан, председател на храма, отслужили тържествена Света Литургия, за първи път на български език. Това било първото голямо постижение на българите от Пловдив в борбата за църковна независимост.

През 1872 г. в град Пловдив в катедралния храм бил посрещнат първият пловдивски екзархийски митрополит Панарет. Така в Пловдив до 1906 г. съществували две митрополии – гръцка, при старата митрополитска църква „Света Марина”, и българска – при църквата „Света Богородица”.

След Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от турско робство при храма била построена и камбанария – през 1881 г., тъй като такава липсвала до тогава, и камбаните на храма били закачени на дърво, намиращо се в двора на църквата. Новата камбанария била построена по проект на чешкия инженер и архитект Йосиф Шнитер. Тя била издигната над западния вход на катедралата и била построена в стил руски класицизъм. В този си вид тя се е запазила и до днес.

Ремонтират камбанарията на Шнитер на катедралния храм

По своята същност представлява голяма триетажна кула, поставена върху четири стълба, свързани помежду си с големи арки, купол на камбанарията и четири камбани, излети от Лазар Велеганов от Банско, който като се преселил в Пловдив построил леярница и отливал камбани.

Целият текст може да видите в Под тепето

Снимка на корицата: Поглед към църквата "Успение Богородично", построена в 1844 г. /източник: Фото Пловдивъ/ Fb

 

Страница 1 от 2075

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…