Бившият бар „Калигула” няма да е център на съвременно изкуство и въобще няма да функционира като място за култура. Това съобщи днес кметът Иван Тотев след въпрос на Под тепето за съдбата на имота, който с решение на общинския съвет през 2015 г. бе откупен от банка срещу 750 хиляди лева публични средства именно с идеята да бъде превърнат във филиал на Градска художествена галерия. Дългогодишната пивница стана общинска собственост преди близо три години, след което бе ремонтирана цялостно, но ще остане под ключ за неопределено време.

Като инвестиция е добро решение, но не става за картинна галерия или галерия за съвременно изкуство, тъй като има различни причини- основното е влагата и подпочвената вода, която идва там. Но пък е добра инвестиция. Това, че този общински съвет не може да даде предназначение на това, не означава, че другият общински съвет няма да измисли такова. Нека имат възможности, заяви днес кметът.   

Той смята, че закупуването на бившият бар „Калигула” с публични средства е нещо хубаво, защото е дало възможност на общината да разполага с пространството и да го модернизира.

Влизахме долу, укрепвахме покрива, но подпочвените води от хълма, които се стичат долу, не позволяват там да се разполагат картини и други произведения на изкуството. Това е основната забележка от страна на Фондацията. Пространството остава общинско и ние можем да му намерим предназначение. И това не означава, че ако сега това не се случи, след пет или десет години няма да се намери предназначение. Важно е да имаме такива възможности, които община Пловдив дава и когато дойде един момент, в който там се намери правилното решение, то да се използва. Пространството е прекрасно. То е на центъра на града. И винаги ще остане в центъра на града, допълни кмета.

След несполучливия опит с „Калигула”, администрацията насочи усилията си в посока Детмаг. С нови 1 милион лева  пространството ще бъде трансформирано, за да функционира като галерия. Вече върви процедура, като проектът ще е на председателя на КАБ арх. Петко Костадинов.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…