Гражданите ще дадат име на културното пространство

Партитурата на Ивайло Михайлов с автограф от Пласидо Доминг: „Напред в устата на вълка,“ като пожелание за успех

Таня Грозданова

Повече от 300 души изпълниха двуетажното фоайе в сградата на Областна администрация – Пловдив снощи. Почти половината останаха правостоящи до края на събитието.

Откриването на най-новата камерна зала за културни събития в града бе с концерт на блестящия пловдивски тенор Ивайло Михайлов "Песните на Пучини" и клавирен съпровод на Мария Калоферова. Известният оперен певец представи 11 песни за глас и пиано, които не са тясно свързани с театъра, но са предназначени за ценители, намиращи удоволствие в по-сериозната музика. Преди старта на концерта Ивайло разкри пред  екипа на Под тепето, че е донесъл партитурата си с автограф от великия Пласидо Доминго, който пише „Напред в устата на вълка,“ като пожелание за успех.

Звездният тандем успя да разкрие специфичната акустика на залата постепенно с внимателен подбор на ариите и песните.  При изпълнението на “Avanti Urania” (Напред, Темида!), композирана от Пучини за неговия голям приятел и меценат Маркиз Карло Джинори - Лищи (Къдравия), публиката стана на крака и започна да ръкопляска преди края ѝ.  

Вниманието към детайлите около организацията на първото събитие в това културно пространство пролича веднага. Много добро съответствие между място, програма, изпълнение и интерес, коментираха след края на събитието гостите. Атмосферата e зареждаща, защото сградата от години е приютила може би една от последните съхранени за Пловдив творби на скулптора Димчо Павлов, между впечатляващите мозайки на  Вълчан Петров и Димо Кенов. 

В приветствието си към гостите областният управител Здравко Димитров заяви, че това място е за пловдивчани и вратите му са отворени за всеки с идеи за събития. Димитров призова хората сами да измислят име на залата. Първите предложения за име бяха получени веднага след концерта, разбра репортерът ни. 

Репортаж от събитието и какво предстои в новото пространство за култура в града може да проследите ТУК.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…