Прочутият мюзикъл „Моя прекрасна лейди” оживява на пловдивска сцена премиерно на 24 февруaри.  За първи път в България превърналото се в класика произведение ще бъде изпълнено в оригиналната оркестрация, подчертава диригентът Константин Добройков. Публиката ще се наслади на вечни хитове като „Как чудесно би било” (Wouldn’t It Be Lovely), “С мъничко късмет” (With a Little Bit Of Luck), “Бих пяла във нощта” (I Could Have Danced All Night) и много други. Режисьор на спектакъла е доц. Нина Найденова, танците са дело на Боряна Сечанова, сценограф е Елица Георгиева, художник на костюмите е Николина Костова – Богданова, репетитор е Йордан Кръстев, а концертмайстор е Мичо Димитров. 

Мюзикълът е базиран на пиесата от Бърнард Шоу „Пигмалион” (1912). Заглавието е превърнато в мюзикъл на Бродуей под името "Моя прекрасна лейди" от сценариста Алън Лернер и композитора Фредерик Лоу. Мюзикълът също е филмиран с участието на Одри Хепбърн (1964 г.) и печели 8 награди Оскар, включително за най-добър филм.  Самият Бърнард Шоу пък получава получава Нобелова награда за литература през 1925 година.

Като основа в пиесата си авторът използва древногръцкия мит за скулптора Пигмалион, който се влюбва в женската статуя от слонова кост, изваяна от самия него. В пиесата професор Хигинс обучава бедната цветарка Елайза Дулитъл в продължение на 6 месеца, за да докаже, че благодарение на образованието и най-неукото момиче може да придобие маниери на херцогиня. Сюжетът отприщва домино-ефект от комични приключения, в които Илайза Дулитъл едновременно вбесява и очарова своите компаньони, докато „влиза“ и излиза от ролята, която професор Хигинс й е вменил.

С майсторската драматургия на Бърнард Шоу и световноизвестните музикални номера на Лернер и Лоу,  успехът на всяка сценична адаптация е почти сигурен. Основното предизвикателството е да се намерят най-подходящите изпълнители за ролите, споделя режисьорът Нина Найденова.

Кастингът е повече от успешен. С трупата на Опера Пловдив репетира Атанас Сребрев, актьорът участвал в над 80 холивудски филма и е спечелил публиката на Античния театър с изпълнението си в мюзикъла „Чикаго”.  Ролята на Елайза Дултъл на премиерата ще се изпълни от пламенната Станислава Момекова, която еднакво добре умее да разсмива като Адина в "Любовен еликсир" и да трогва като Виолета в "Травиата". В ролята тя ще се редува с чаровната Симона Кодева. В мюзикъла участва и директорът на пловдивската Драма – актьорът Кръстю Кръстев, който усърдно репетира своите музикални номера с оркестъра на Операта. Останалите роли са поверени на Евгений Арабаджиев, който с лекота и артистичност представя оперетни образи, Валерия Мирчева, Марк Фаулър, Борис Кучков и др. В десетките малки роли умело влизат и хористите на Опера Пловдив, а характерните за жанра танци се изпълняват с много настроение от балетната трупа.

Билетите за премиерата се изчерпаха седмици преди датата. Следващата възможност да се види мюзикълът е на 14 март. Билети се продават на касата на Операта, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…