Една от легендите на съветското кино – украинският режисьор от арменски произход Роман Балаян пристига днес за среща с публиката преди старта на 13-ия София филм фест в Пловдив. Сред най-популярните му творения са „Полети на сън и наяве“ и „Райски птици“, показан преди 10 години на София филм фест в столицата. Балаян ще представи в Пловдив късометражния си филм си „Нощ в музея Параджанов“, създаден през 1988 година. Това е един уникален почит на украинския режисьор към неговия учител – Сергей Параджанов.

Тематичната среща в Пловдив започва тази вечер (6 март) от 18 часа с откриване на изложба. В LUCKY Дом на киното ще бъдат подредени различни фотографии и експонати от музея „Параджанов“, посветен на легендата в арменското кино и учител на Роман Балаян. За събитието пристига и директорът на музея Завен Саркинян. Заедно с тях под тепетата идва и Харутюн Хачатрян. Той е познат на пловдивската публика, когато отново гостува с филма си „Безкрайно бягство, вечно завръщане“, станал част от програмата на София филм фест в града ни през 2015 година.

Малко по-късно - в 19 часа пловдивските кинолюбители могат да гледат „Цветът на нара“ на Параджанов, а веднага след него и късометражния „Нощ в музея Параджанов“. „Цветът на нара“ е съветски филм от края на 60-те, който разказва за живота на арменския трубадур Саят Нова. Това е една от емблематичните творби на режисьора Сергей Параджанов. Той е роден в арменско семейство в Грузия, живее в Украйна и след цял живот трудности с властите и контрол над неговото изкуство умира през 1990 година в Армения.

Сергей Параджанов е сред най-самобитните кинотворци и артисти на ХХ век. Филмите му носят белезите едновременно на арменската, грузинската, руската и украинската култури, а езикът и естетиката на киното, което прави, излизат извън границите и времето. Той е сред малкото знаменити кинорежисьори, създали филми, в които се сливат органично кинематографичното и изобразителното  изкуство, смесват се жанровете и стиловете по начин, който силно удивлява и днес.

Най-много са почитателите на Параджанов сред самите кинематографисти. Според Жан-Люк Годар той създава истински храм на киното от образи, светлина и истина. Силно впечатлени от забележителните му способности за визуализация са Федерико Фелини, Микеланджело Антониони и Андрей Тарковски.

София филм фест в Пловдив стартира официално на 15 март и ще продължи до 25 март. Фестивалът се провежда за 13 път под тепетата и е част от културния календар на града и се случва с подкрепата на Община Пловдив. Откриването е на 15 март от 18:30 часа с българския филм 8‘19‘‘.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…