Поводът е катастрофалното състояние на залата, провалянето на сезона на операта и липса на реакция от страна на държавата относно ремонтирането й, съобщават от фондацията

Фондацията „Дом за Пловдивската опера” организира пресконференция в Концертна зала, за която освен медии покани получиха министърът на културата Боил Банов, предшественикът му Вежди Рашидов, министър Лиляна Павлова, народни представители от Пловдив, областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев и представители на „Пловдив 2019”. От фондацията съобщават, че поводът за събитието е „катастрофалното състояние на Концертна зала, провалянето на цял сезон за концерти на Държавна опера Пловдив и липсата на адекватна реакция от страна на държавата за ремонтирането ѝ”.

„Ние, Съветът на фондация „Дом за пловдивската опера” от две години търсим диалог с Министерство на културата, за да помогнем на Държавна опера Пловдив - членове на нашата фондация оказваха помощ при изготвянето на техническото задание за ремонт, с няколко писма до МК искахме среща и изразихме готовност да привлечем за това техническия екип, който е правил обследването на „високото тяло“ от същия комплекс и дори да финансираме, ако това е проблем, процеса, както и да подпомогнем работата на проектанти и строители. Това сме го заявявали нееднократно, резултат няма. Вече месеци наред се бави възлагането на конструктивно обследване на сградата от страна на Министерство на културата и въобще стартирането на ремонта ѝ”, изказват мотивите си за свикването на пресконференция от фондацията. От там информират, че са решили събитието да се проведе в самата Концертна зала, за да бъдат показани и предоставени на място  документални кадри от фактическата мизерия на сградата. Там екипът на фондацията  ще декларира и позицията си относно инфраструктурното осигуряване и състояние на залите в Европейската столица на културата през 2019 година.

В съвета на фондацията влизат Любозар Фратев, Никола Добрев, Илко Николов, Георги Стоев и Мариана Чолакова.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…