Проектът „Премълчаното разказано - пътуваща сцена”, част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата“, ще бъде открит официално на 30 април от 19,00 ч. на сцената на Драматичен театър Пловдив (Зум зона)  .
Ще бъде представен спектакълът ,,ПРЕМЪЛЧАНОТО РАЗКАЗАНО”, чието име носи и проектът.

Спектакълът е създаден като артистична проява в битката срещу насилието върху/над жени. В него  са  използвани интервюта на  три жертви на насилието от различна възраст, социален статус и професии, които споделят своите реални преживявания. „Книжни топчета в косата“, „ Кука и ножица”, „Дървото зад ъгъла” са три житейски истории, които са обединени от премълчаното и възможността то да бъде разказано.

Зрителят ще има възможност да види и чуе един деликатен и чувствен разказ, поднесен на език, който помага проблемът ,,домашно насилие” да бъде разбран отвъд криминалните факти и болезнените признания. Историите на тези жени са белязани не само от дълбока тъга, несподелена емоция и физическа болка, но и със силата на духа. Фактите изнесени в тези истински истории вероятно не са достатъчни, за да се намеси прокуратурата, но са достатъчни, за да бележат живота на всяка една от тях завинаги... В желанието си да продължат напред, жените често намират сила да  танцуват, а ако се успокоят дори пеят красиво.  А  сълзите - появяват се за кратко и биват изтрити от лицето бързо, за да не безпокоят никого…

„Премълчаното разказано“ е авторски спектакъл на доц. Възкресия Вихърова – режисьор, проф.Десислава Бошнакова -преподаватели в НБУ и актрисите - Диана Спасова , Добриела Попова, Росица Гевренова, Яна Грозданова със специалното участие на гост - актьора Алексей Кожухаров.

Спектакълът е част от проекта на Университетски театър на Нов български университет „Пътуваща сцена – премълчаното разказано“, с ръководител доц. Възкресия Вихърова, който има за мисия да изследва, с помощта на различни интердисциплинарни форми на изкуство и образование механизмите за поява и проява на насилие, взаимозависимостта жертва – насилник, нагласите на обществото и отделната личност да говори открито по проблема - без срам, предразсъдъци, предубеждения и спекулации.

Като част от проекта  между 25-29 април 2018 г. ще се проведе и  практически семинар, осъществен с партньорството на ПУ „Паисий Хилендарски“ на тема: „Историята и нейния разказвач, като обект и субект на проучване в документалния театър“. На сцената на Учебен театър, млади артисти от  Програма Театър на Нов български университет и студенти от специалност Актьорско майсторство  на ПУ „Паисий Хиляндарски“ ще имат възможност да научат малко повече за FORUM  театър,  PLAY BACK театър и тяхната приложимост в рамките на Документалния театър. Артистите ще работят с актьорите Янко Велков и Тони Петрова по реални истории извлечени при посещение в училища в града. Кулминацията на събитията по проекта ще са с  премиера  през април 2019, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата.
                        

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…