Проектът за задание на архитектите Абаджиев и Бакърджиев е изцяло съгласуван с автора на киното арх. Шинков

Екипът е имал по-мащабни идеи както за самата сграда, така и за пространството пред киното, което засега няма да се променя значително

Значително ще се увеличат  фоайетата на кино Космос – общото пространство, което ще бъде гъвкаво и многофункционално, след преустройството на сградата. Частта около стълбището ще се разшири в посока киносалона, който от своя страна ще намали значително своя капацитет. Това разказа за „Под тепето“ арх. Георги Бакърджиев, част от екипа, който работи върху преустройството на киното. Той работи заедно с арх. Тодор Абаджиев, а всичките им идеи се съгласуват и с възрастният вече арх. Любомир Шинков – автор на проекта на знаменитата за пловдивчани сграда. 

Към края на 2017 година изработихме проекто задание, което дадохме на общината, коментира арх. Бакърджиев. По думите му, екипът е имал идеи както за вътрешното пространство, така и за зоната пред киното – създаване на един по-атрактивен вход, подземен паркинг и пространство за събития пред сградата. От идеите остана единствено тази за разширяване на пространството, в което да се правят изложби, лекции, презентации – да бъде многофункционална зона, която да бъде лесно адаптирана за всички функции, разказа той. 

В годините от постряването на сградата до днес киното е променило функциите си, технологиите си, мястото си в обществото – днес една толкова голяма зала няма как да функционира, аргументира арх. Бакърджиев намаляването на огромния киносалон. Тенденциите в момента са за създаване именно на многофункционални обществени сгради, и пространства, които днес могат да се използват за арт инсталации, от танцов състав, утре да бъдат място за презентации и т.н., добави още архитектът.

Той подчерта, че сградата само ще се реновира. Ще се сложи нова дограма, но тя ще е същата, като старата, например. Така сградата ще запази своя автентичен вид, коментира арх. Бакърджиев. 

Получаваме пълно доверие от страна на автора арх. Шинков, добави още той във връзка с полемиките в общественото пространство как е избран проектанта за киното. Като автор на проекта, Любомир Шинков е този, който може да прецени кой да работи върху неговото творение. Нито арх. Шинков нито ние с арх. Тодор Абаджиев не сме търгували този проект, категоричен бе арх. Бакърджиев. Той цитира Закона за авторското право, според който правата над проекта са преодставени за ползване. По думите му, причината арх. Шинков да се довери на екипа Бакърджиев-Абаджиев е в дългогодишния им, в това число и съвместен, опит и множество реализирани проекти, както и познанството между арх. Шинков и бащата на Георги Бакърджиев – Христо. С последния арх. Шинков е работил през 70-те в Тунис и по различни проекти в България. Покойният вече Христо Бакърджиев е автор на някои от интересните пловдивски пространства и сгради, като например Административно- делови център на гр.Пловдив, Водната палата, Магазин Нева и др.

След представянето на проектозаданието се е появил екип от Софийския офис на интернационална фирма, който е проявил интерес да подари проект за ремонтните работи на Община Пловдив.  В момента те са водещият екип, който работи по проекта за бъдещият културен център, като екипът арх. Абаджиев и арх. Бакърджиев, съвместно с арх. Шинков, имат по-скоро консултантска роля. Именно от работата на този нов екип зависи какъв ще е окончателният вид на кино Космос, а администрацията на Община Пловдив като инвеститор и собственик на обекта, както и от бъдещия мениджмънт на Центъра, са тези, от които зависи какви ще бъдат активностите и функциите на новото арт пространство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…