ONE DANCE WEEK 2018 обръща поглед към Литва по време на закриващия уикенд с три впечатляващи представления, носители на най-престижни литовски награди. Традиционно фестивалът избира държава, която да представи на фокус чрез съвременните феномени в жанра. През октомври на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив излизат ГОДОС (12 октомври), GAME OVER (13 октомври) и СЪВРЕМЕННО? (14 октомври). 

ГОДОС е изцяло литовски феномен и отдавна изчезнала от разговорния литовски език специфична дума за „чувство, обвързано с миналото и винаги идентифицирано с жени и техните сънища“. В едноименния спектакъл танцовата компания AURA Dance Theatre и една от водещите хореографи на Литва Бируте Летукайте пресъздават на сцената популярни митове от балтийската държава. Представлението е в две части, като към литовските артисти се включват и норвежците от Panta Rei Dance Theatre, които намират своето тълкувание на „годос“ като „песен на душата“. Какво се крие под козината на омагьосания върколак? Какви заклинания хвърлят днешните вещици? Кой носи късмет, ако вече не вярваме в добрите малки феи? ГОДОС е плетеница от минало, настояще и бъдеще – свят, в който се смесват женска чувствителност, митологични създания и видения от бъдещето. За представлението, което ще видим на 12 октомври в Пловдив, хореографката Бируте Летукайте е носител на две награди Golden Stage Cross за хореография и принос за развитие на съвременното танцово изкуство в Литва.

В събота, 13 октомври, закриващият уикенд на ONE DANCE WEEK 2018 навлиза в света на магическия реализъм на компютърните игри със спектакъла GAME OVER. Двамата герои в GAME OVER прескачат от едно „игрално“ ниво в друго, провокирайки въображението на зрителя чрез танц, визуални ефекти, музика на живо и омагьосания син пуловер от разказа на емблематичния аржентински писател Хулио Кортасар. Литовският колектив LOW AIR, който стои зад спектакъла, е компания за градски танцов театър, представяща младото артистично поколение в страната. За GAME OVER те получават Golden Stage Cross Award за най-добър танцов спектакъл в Литва за 2016 г. и Награда на Асоциацията за съвременен танц на Литва за хореография за 2016 г. 

Честта да закрие 11-то издание на ONE DANCE WEEK заслужено и с много чувство за хумор е дадена на трима литовски изпълнители, които иронизират творческия процес, гилдията и танцовата сцената в родината си. На 14 октомври от сцената идва въпросът „що е то съвременно изкуство“ със СЪВРЕМЕННО?. Какво представлява съвременният танц наистина? Как се създава едно такова представление? Кои са задължителните му елементи? Зрителите разбират ли посланието? Трябва ли то да им се обяснява? Най-добрият отговор може да дойде именно от артистите, а публиката на ONE DANCE WEEK ще го получи от Агне Раманаускайте, Мантас Стабачинскас и Паулюс Тамоле. Спектакълът е носител на литовската наградата Golden Stage Cross – Феномен в изпълнителските изкуства за 2013 г. 

Билетите за спектаклите от ФОКУС ЛИТВА са в продажба на цени от 10 лв. на касите на EasyPay и онлайн в системата на EpayGo.bg. Билетите за GAME OVER и СЪВРЕМЕННО? са без места и са ограничен брой.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.  Проектът е финансиран от Министерство на културата на България, а ФОКУС ЛИТВА се осъществява с подкрепата на Lithuanian Council for Culture и Lithuanian Dance Information Center.

За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com

*AURA DANCE THEATRE*

AURA Dance Theatre е една от трибуните на съвременния танц в Литва. Танцовото студио е основано през 1980 г. по идея на Бируте Летукайте, а през 1995 г. е регистрирано като Градски театър на Каунас, вторият по население град в Литва и бивша столица на страната. През годините трупата създава и оформя облика на съвременния танц в балтийската държава, като печели над 50 национални и международни награди. Студиото посреща и подготвя редица признати танцови професионалисти, а понастоящем продължава да се ръководи от Бируте Летукайте.

Трупата на AURA участва в международни проекти и сътрудничи с литовски и чуждестранни артисти от различни сфери на изкуството. От 27 години AURA Dance Theatre организира международния танцов фестивал “Aura” в Каунас. Това е най-старият и един от най-значимите танцови форуми в Литва, а също и неразделна част от градската култура в Каунас. Събитието се посещава не само от местната публика, но и от литовски и чуждестранни любители на танца, професионалисти и програматори. Фестивалът се спонсорира от Министерството на културата на Република Литва и от Община Каунас. 

*LOW AIR*

LOW AIR е иновативна компания за градски танцов театър, представяща по-младото артистично поколение в Литва. Съчетавайки елементи от градския и съвременен танц в своите произведения, колективът внася нови форми и синтез на съвременната сцена в Литва. Хореографите Лауринас Закевичиус и Айрида Гудайте основават първия танцов театър в страната, за да отключат скрития потенциал на градските танци и да запознаят с тях местната публика.

LOW AIR дебютират със спектакъла „Feel Link“ в програмата за млади артисти на Arts Printing House през 2011-а година. Отразяваща недоловимите чувства в съвременното общество, постановката е номинирана за най-голямата награда в областта на изпълнителските изкуства в Литва - Golden Stage Cross Award. През 2014-та година Айрида и Лауринас печелят отличието за най-добра хореография за втората им сценична творба - “Home Trip”, смесица от танц, театър и музика.

*Агне Раманаускайте*

Тя е танцьор, актьор и преподавател, а в последно време успешно се изявява като хореограф. Агне изучава съвременен танц в Литовската театрална и музикална академия, която завършва през 2009-а. Участва в различни танцови работилници и ателиета, развивайки своите професионални умения.

*Мантас Стабачинскас*

Като един от най-известните танцьори в Литва, а също преподавател и хореограф, Мантас Стабачинскас може да се похвали с 16-годишна кариера, повече от 30 авторски сценични роли и творчески колаборации с хореографи от цял свят. В продължение на 11 години той е част от Aura Dance Theater, а понастоящем работи на свободна практика и продължава да преподава.

*Паулюс Тамоле*

Познат повече като театрален и телевизионен актьор, Паулюс Тамоле също наскоро дебютира на съвременната танцова сцена като хореограф. Досега е развил и представил 10 роли в постановки на различни сцени, като междувременно работи в сътрудничество с известни театрални режисьори, сред които Йонас Вайткус, Оскарас Коршуновас, Яна Рос и други. Кариерата му започва в трупата на Националния драматичен театър на Литва, където постъпва през 2005-а. Три години по-късно е номиниран в категорията „Най-добър млад артист“ на театралните награди в Литва. Заедно с Агне и Мантас, негови дългогодишни сценични партньори, участват в програмата за млади артисти “Open Stage’13” на Arts Printing House с ироничния танцов спектакъл “Contemporary?”. За последните няколко години продукцията бе представена в повече от 10 европейски държави, както и в Китай.

*ONE DANCE WEEK*

ONE DANCE WEEK дебютира през 2008 г. и днес е най-големият форум в България, изцяло посветен на съвременния танц – един от най-бързо развиващите се жанрове в съвременните изкуства. Мисията на Фондация ЕДНО за култура и изкуства е да осигури устойчиво развитие на съвременната културна сцена в България чрез представяне на богато, иновативно и висококачествено културно съдържание. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…