„Душата ми харесва песента ти” е мотото към концерта от програмата на „Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”

 

Едно от най-елитните музикални събития в България – Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, удостоен за втори път със сертификат за качество „Европейски фестивал 2017-2018” на Европейската фестивална асоциация, част от Културния календар на Община Пловдив, продължава със събитията от програмата на пролетното издание.

 

„Душата ми харесва песента ти” е мотото към концерта на 21 юни, от 18. 30 ч., Малката Раннохристиянска базилика/ на оригиналния състав класни музиканти: Шири Хершковиц /сопран - Израел/, Томина Първанова /арфа - САЩ/, Мила Павлова /флейта/ и Атанас Кръстев /виолончело/, чието изискано изкуство ще въдвори истински духовен празник в предназначената за специални събития сцена на уникалния архитектурен музей.

 

В „Душата ми харесва песента ти” участват ШИРИ ХЕРШКОВИЦ (Израел) – сопран,  ТОМИНА ПЪРВАНОВА (САЩ) – арфа,  МИЛА ПАВЛОВА – флейта и  АТАНАС КРЪСТЕВ – виолончело.

 

Шири Хершковиц завършва с пълно отличие Бостънската консерватория, където учи при Ребека Фолсъм. Печелила множество стипендии: Berkovich, Eli Leon, Ronen Foundation, Buchman-Heyman, Eva Landesberg, International Vocal Arts Institute, тя е носител на наградата „Изключителен музикант“ на Израелското правителство.

 

Редовен участник в Лятната работилница IVAI в Тел Авив, Хершковиц се изявява и като солистка на Израелската филхармония, Камерния оркестър на Израел, Симфониета Раанана, Симфоничния оркестър на Ерусалим и др. Репертоарът й включва партиите на Sandman и Dew Fairy от „Хензел и Гретел” (Хъмпърдинг), Памина от „Вълшебната флейта”, Сузана от „Сватбата на Фигаро“ (Моцарт), Норина от „Дон Паскуале” и Адина от „Любовен еликсир” (Доницети), Софи от „Вертер” (Масне), Втората вещица от „Дидона и Еней” (Пърсел) и много други. В израелската опера Шири Хершковиц изпълнява ролите на Норина от „Дон Паскуале” (Доницети), Оскар от „Бал с маски” (Верди), Кейт Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” (Пучини), Графиня Чепрано от „Риголето” (Верди), Ксения от „Борис Годунов” (Мусоргски), Армида от „Армида” (Хайдн) и др. Изявява се и като Виолета от „Травиата” на летния фестивал „Флагстаф” във Фиденца, Италия, както и в оперния фестивал на Масада и със Симфоничния оркестър на Ашдод.

 

Томина Първанова завършва бакалавърска и магистърска степен по арфа в Консерваторията в Бостън. Лауреат на Международния конкурс по камерна музика в Бостънската консерватория, тя се изявява като солист на Духовия ансамбъл на консерваторията с опус, написан специално за нея. Високо ценен музикант, арфистката свири в състава на големи оркестри и ансамбли, като Бостънски симфоничен оркестър, Бостънски балет, Boston Modern Orchestra Project (BMOP), Tanglewood Festival Chorus. През 2011 работи в престижния Tanglewood Music Center, под палката на прочути диригенти, като Kurt Masur, Rafael Frühbeck de Burgos, Miguel Harth-Bedoya. Сътрудничила си е с американския композитор, носител на „Пулицър” Charles Wourinen. Понастоящем Томина Първанова заема позицията първи арфист в New York Repertory Orchestra, като често свири и в съставите на Albany Symphony Orchestra и Louisiana Philharmonic Orchestra.

 

Удостоявана е с редица престижни отличия, сред които: I награда на българския международен конкурс „Млади виртуози” и II награда на Американския международен музикален конкурс в Бостън. През 2009 и 2011 печели стипендията „Ann Hobson Pilot”.  Активен пропагандатор на съвременната музика, Томина осъществява премиерните изпълнения на творби от прочути композитори на нашето време. Свири с авторитетни музикални формации, включително Boston Modern Project Orchestra, Sound Icon, Ludovico Ensemble, Xhantos Ensemble и др. Записва с Albany Symphony Orchestra, Boston Modern Orchestra Project, Providence singers, „Muziko Monda” World Music Ensemble.

 

Мила Павлова, носител на I награда от Х национален конкурс „Св. Оберетенов”; на две Първи награди от конкурса по камерна музика „Златната Диана”, Ямбол (1987,1989) и Извънредна награда и Златен медал от Международния конкурс в Неерпелт, Белгия (1989), след дипломирането си в НМА „Проф. П. Владигеров” специализира в Париж при Лойк Пулен и при прочутия Ален Марион в Парижката консерватория. Флейтистката съчетава успешно кариерата си на солист, камерен изпълнител, член на Квинтет „ПИЛЕКАДОНЕ”, на Оркестъра на Класик ФМ Радио и други състави, с креативните си идеи в изкуството. Тя е създател и артистичен директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” – Пловдив, удостоена с наградата „Музикален мениджър на годината” в класацията „Музикант на годината” на БНР, с награда „ПЛОВДИВ” за музика и със Златен медал от МК за принос в честването на 100-годишнината на Борис Христов. Тя е постоянен солист в концертите с нова музика, реализирала премиерите на много наши и чужди произведения. Соловият й диск „Messages”, издаден от СБК /2011/ е посветен изцяло на съвременната българска музика.

 Атанас Кръстев завършва  НМА „Проф. Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев (2012). В периода 2011 – 2014 специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София” – Мадрид. Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България, сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от МК за виолончелисти „Liezen” –Австрия  (2014), „Jeunesses musicale” – Белград, Сърбия (2015) и др. Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 участва във виолончеловото трио „Cellissimo”. Атанас Кръстев се изявява като солист на всички български и много чуждестранни оркестри. Защитава докторат през 2016. От същата година преподава виолончело в НМА „Проф. П. Владигеров”.

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Календара на културните събития  на Община Пловдив и се реализира с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България”, Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив”, Министерство на културата, Израелско посолство и др.

Билети за концерта онлайн на http://www.eventim.bg/bg/bileti/dusata-mi-haresba-pesenta-ti-plovdiv-malkata-rannohristinska-bazilika-495997/event.html и на място преди събитието.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…