С концерти на колективи от Грузия, Индонезия, Мексико, Словения, Холандия и Чехия ще протече втората вечер на Международния фолклорен фестивал Пловдив. От 18 часа артистите ще представят своите изпълнения на Откритата сцена на пл.„Стефан Стамболов”, а в 20 часа ще започне концертът на Античния.

 

ГРУЗИЯ
ДЪРЖАВЕН МЛАДЕЖКИ ХОРЕОГРАФСКИ АНСАМБЪЛ „КОРУМИ“
Художествен ръководител: Заслужил артист Теймураз Бибилейшвили
Държавният младежки хореографски ансамбъл „Коруми“ е основан през 2004 г. в Батуми – столица на Аджария в Югозападна Грузия под патронажа на Президента на Грузия Михаил Саакашвили и Председателя на аджарското правителство Леван Варсаломидзе.
Трупата е съставена от 35 момичета и 45 момчета, а репертоарът включва неостаряващи образци на грузинската фолклорна хореография, сред които прочутите танци „Маисури картули“, „Самая“, „Нарнари уимен“.
Ансамбъл „Коруми“ се радва на голяма популярност както в Грузия, така и извън страната. На многобройните си участия и турнета в Италия, Австрия, Полша, Унгария, Белгия и други е завоювал множество високи награди и престижни отличия.

ИНДОНЕЗИЯ
АНСАМБЪЛ „КОМУНИТАС ТАРИ ФИСИП РАДХА САРИША“
Художествен ръководител: Джамила Сирега
Индонезийският професионален танцов ансамбъл „КОМУНИТАС ТАРИ ФИСИП РАДХА САРИША“ е създаден през 2008 година. Съставен е от над 100 танцьори – студенти от Факултета по социални и политически науки, които споделят общата си любов към танцовото изкуство и желанието да развиват своя талант в областта на танца. Репертоарът на състава включва автентични и модерни танци, както и изпълнения на традиционна индонезийска музика.
Ансамбълът има богата концертна дейност в на територията на Индонезия и многобройни успешни международни изяви на чуждестранни сцени по целия свят.

МЕКСИКО
„БАЛЕ ФОЛКЛОРИКО ЦОНТ`ЕМОК ДЕ ХОРХЕ ЕСКОТО“
Художествен ръководител: Карлос Гомес Домингес
Ансамбъл „БАЛЕ ФОЛКЛОРИКО ЦОНТ`ЕМОК ДЕ ХОРХЕ ЕСКОТО“ от Мексико е основан през 1968 г. по идея на своите първи художествени ръководители – проф. Хорхе Гутиерес Еското и Аурора Родригес Кезада, с отговорната мисия да съхранява оригиналността и автентичната стойност на мексиканския фолклор – един от най-богатите в света.
Първоначално съставът е създаден, за да подпомага обучението на бъдещите учители в мексиканската образователна система, давайки им подходяща фолклорна подготовка и основа. Артистите от състава са студенти, които представят националното танцово и музикално изкуство на Мексико в различни региони на страната и в чужбина.
Гостували са в САЩ и бивша Югославия още в далечните 1977 и 1978 години. Концерти на „БАЛЕ ФОЛКЛОРИКО ЦОНТЕМОК ДЕ ХОРХЕ ЕСКОТО“ са изнасяни с голям успех и в Канада, Франция, Гърция, Гватемала, Полша.

СЛОВЕНИЯ
АКАДЕМИЧЕН ФОЛКЛОРЕН СЪСТАВ „СТУДЕНТ“
Художествени ръководители: Сашо Кодрич и Вася Самец
Академичен фолклорен състав „Студент“ е един от най-големите в Словения. Основан е през 1964 г. като част от културната асоциация „Студент“, с което се поставя началото на културната дейност на студентите от град Марибор – вторият по големина в страната, разположен на река Драва в Североизточна Словения.
Днес, 54 години по-късно, Академичен фолклорен състав „Студент“ представя самостоятелна артистична програма, съчетаваща фолклорни изпълнения и разнообразни съвременни танци с повече от 30 оригинални хореографии от различни региони на страната.
Танцовите и музикални изпълнения на състава им носят голяма популярност както в Словения, така и в чужбина. Артистите са аплодирани в държави като Израел, Русия, Перу, САЩ, Канада, Австралия, Макао, Мексико, Венецуела, Япония, Островите Кук и др.
Съставът е носител на многобройни престижни национални и международни награди.

ХОЛАНДИЯ
ТАНЦОВ СЪСТАВ „ПАЛОИНА“
Художествен ръководител: Линда Хоекстра
Танцов състав „Палоина“ е основан през 1971 г. от Йохан и Ерда Барентес като международна танцова трупа. В допълнение към характерния холандски репертоар, „Палоина“ изпълнява и танци с чуждестранна хореография, както и музика, песни и танци от различни географски региони.
Независимо, че в Холандия няма традиции за провеждане на конкурси и състезания на фолклорна основа, танцов състав „Палоина“ е една от най-добрите групи, с които страната се представя по света. Във фестивали в Турция и Южна Корея, „Палоина“ печели наградата за най-добър холандски костюм. Групата участва в традиционен конкурс за турски фолклор в Холандия, където става носител на втора награда през 2010, 2013, 2014 и 2017 години.
През 2012 г. „Палоина“ печели голямата награда в Национален конкурс за турски народен танц.

ЧЕХИЯ
АНСАМБЪЛ „ГАУДЕАМУС“
Художествени ръководители: Вера Фенцлова и Марек Яната
„Гаудеамус“ е забележителна фолклорна група от Чехия. В годините от основаването си в Икономическия университет през 1949 г. до днес, през школата са преминали повече от 1000 членове. През 1989 г. „Гаудеамус“ се фокусира изцяло върху народната музика от района на историческата област Бохемия.
Всички членове на ансамбъла, около 40 певци и танцьори, са настоящи студенти или бивши възпитаници на различни висши учебни заведения в Прага. Разнообразният инструментален състав включва цигулка, кларинет, флейта, гайда и други. Костюмите на изпълнителите са съчетание от традиционни етнически носии и оригинални съвременни елементи. „Гаудеамус“ създава представленията си, използвайки разнообразни режисьорски и сценографски решения.
Младите изпълнители от „Гаудеамус“ се гордеят с многобройните спечелени награди на ансамбъла от концертни изяви в Чехия, Полша, Литва, Франция, Ирландия, Унгария, Италия, Германия, Португалия, Турция и други.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…