Човешките емоции в информационното общество през призмата на емотиконите, нов прочит на древен корейски танц за гонене на зли духове и първа среща със себе си – това са част от танцовите миниатюри от Азия, които ONE DANCE WEEK включва в програмата на предстоящото си издание от 21 септември до 14 октомври в Дом на културата „Борис Христов“ - Пловдив.

Японският хореограф Кенджи Шинохе насочва вниманието към емотиконите и обезсмислянето на чувствата със соловия спектакъл 【K(-A-)O】на 22 септември от 19:30 часа. Той търси отговор на въпроса имат ли място истинските чувства сред виртуалните усмивки. Спектакълът черпи вдъхновение от популярния японски стил емотикони, познат като “каомоджи”, в който се използва комбинация от йероглифи, букви и символи, за да се изрази емоция или действие в киберкомуникацията.

В рамките на същата вечер (22 септември) Шинохе ще представи втори солов спектакъл - 【love】. Хореографът се вглежда в момента преди да започнем да обичаме. Можем ли да обичаме друг или дори себе си, ако не притежаваме нищо автентично и оригинално.

Азиатските миниатюри продължават на 7 октомври от 19:30 часа в Дом на културата “Борис Христов” - Пловдив с два корейски спектакъла.

Мистичният танц Salp’uri ще гони зли духове и ще разваля проклятия от сцената. Миниатюрата ДЕМОНИ на хореографа Джин А Ким и визуалния артист Джу-Бин Ким впечатлява с невероятни костюми и източна естетика на движенията, превъплътени в съвременен танц. Salp’uri е изпълняван и усъвършенстван в продължение на векове и днес се смята за едно от най-развитите и популярни творчески достижения на народните танци в Корея.

В рамките на същата вечер (7 октомври) публиката в Пловдив ще се срещне с един от най-техничните и популярни корейски хореографи Ин Со Лий, който ще търси път към себе си в авторския си спектакъл ПЪРВА СРЕЩА. Моноспектакълът вече е представян в Южна Корея, Китай, Унгария, Румъния, а тази година спечели и голямата награда на A Tánc Fesztiválja във Веспрем, Унгария.

ДЕМОНИ, ПЪРВА СРЕЩА,【K(-A-)O и【love】са част от 11-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK, което ще се проведе между 24 септември и 14 октомври в Пловдив. Билети за спектаклите на цени от 10 лв. можете да намерите онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay: http://bit.ly/YoungKorea и http://bit.ly/ODWJapan. Местата са ограничени, поради което силно препоръчваме предварителното закупуване на билети. За повече подробности следете събитията във Facebook: https://www.facebook.com/events/187851582078132/ и https://www.facebook.com/events/264908197637313/.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за култура и изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.

За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com

* КЕНДЖИ ШИНОХЕ *

Кенджи Шинохе учи танцово изкуство в Япония и Германия. Участва в солови спектакли и ръководи компаниите Die Tokyo Dance Crew и ELTEN. Носител на престижни награди, сред които Sawamoto Tokumi Prize в Япония, както и Голямата награда и Наградата на публиката на Международния фестивал за танцов театър в Германия.

* ДЖИН А КИМ *

Джин А Ким е дългогодишен член на Cheonan City Dance Company в Чеонан, Южна Корея. Тя притежава докторска степен от Dankook University, където и преподава, както и в Seoul Art College.

* ДЖУ-БИН КИМ *

Джу-Бин Ким е носител на наградата ACT-BAD PRIZE от Фестивала в Билбао, Испания през 2016 г. Участва в множество международни съвременни театрални и танцови спектакли, както и в комуникационни проекти, свързани с визуални изкуства и фотография.

* JBK COMPANY *

JuBin Company (JBK) е международна артистична формация, в която участват творци с различна насоченост – танц, пърформанс, фотография и други. Продукциите им са силно повлияни от корейския традиционен танц.

* ИН СО ЛИЙ *

Роден през 1982-а година, хореографът Ин Со Лий завършва Корейския национален университет за изкуства, където понастоящем е водещ преподавател по танц от 8 години. Професионалните му интереси включват уличните танци, актьорското майсторство, пантомимата и други изкуства. Между 2003-а и 2004-а година Лий е част от холандската танцова трупа Mio Greco & Pc и участва в множество международни фестивали. След като се завръща в Корея, Ин Со Лий се присъединява към танцовата трупа LDP (Laboratory Dance Project), където работи до 2013-а година. Днес той е артистичен директор на компанията за съвременен танц Edx2, с участия в над 25 държави по света.

* EDX2 CONTEMPORARY DANCE COMPANY *

През последните години компанията печели престижни отличия, сред които Златната награда на Международното състезание по балет и хореография в Пекин (2011) и призът за „Най-добра хореография“ на Танцовия фестивал в Тегу, Корея (2013).

** ONE DANCE WEEK **

ONE DANCE WEEK дебютира през 2008 г. и днес е най-големият форум в България, изцяло посветен на съвременния танц – един от най-бързо развиващите се жанрове в съвременните изкуства. Мисията на Фондация ЕДНО за култура и изкуства е да осигури устойчиво развитие на съвременната културна сцена в България чрез представяне на богато, иновативно и висококачествено културно съдържание.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…