Веднъж седмично – всеки четвъртък - ще се организират турове и беседи за новата изложба на Рада Букова „Каква енергия влагаме, за да трансформираме нещата, с нескрито удоволствие“. Изложбата е представена едновременно в белия куб на галерия SARIEV на улица „Отец Паисий“, както и в католическата църква „Свети Йосиф“ до Техническия университет. Рада Букова представя нови работи, както и специално създадена творба за християнския храм.

Обиколките и беседите се организират всеки четвъртък от 17:30 часа с начало галерия SARIEV, тръгване в 18:00 към „Свети Йосиф“ и връщане обратно до галерията в 18:30. Посещенията в храма стават след предварителна заявка. В рамките на изложбата ще бъде представен и новоиздаденият каталог на Рада Букова „РБ/RB“, издаден от SARIEV Contemporary със съдействието на Награди “Гауденц Б. Руф”.

Още за изложбата:

Каква енергия влагаме, за да трансформираме нещата, с нескрито удоволствие

Когато EL й разказа за един художник, смесващ материали, уловени в някакъв вид многоцветна магма, която, вече втвърдена, той нарязва и сглобява в композиция от форми, РБ си каза, че това е образ на процес, който е общ за доста художници около нея и за нея самата. Това магматично сливане на материи, изображения и идеи, тя си го представи като изложба, в която да събере десетима автори, общи във вложения енергиен разход и удоволствието от евентуална трансформация.

В отговор на това ES сподели за GB и неговата идея за разхода и предположи, че това удоволствие от трансформацията е следствие от енергийните разходи, или в едно изречение: Каква енергия влагаме, за да трансформираме нещата, с нескрито удоволствие!

Няколко години по-късно РБ и SR за кратко свърнаха встрани, обединени под същото заглавие. Отклонение, което им позволи да преосмислят мускулните, мозъчните, времевите и паричните разходи в най-широк смисъл, както и разточителството и енергията, необходима за всяка икономика.

Четейки любимия си HB, те се загубиха в територия, в която функционалните предмети стават абстрактни и неработещи, проекция на нефункциониращ мозък с прояви на случайни невронни терени и провалени синаптични връзки. И тогава Р и S се опитаха да направят точно това – да ги свържат с помощта на всякакъв вид енергия ...

Сега РБ си подчерта думите на G от пасажа в момента когато той се намира на брега на реката, течаща сред корито от отломки и отпадъци:

"И когато се погледне от това място, през вълните, пронизващи като кристални нишки, към тъмното неразбираемо дъно, биха могли да се видят тук и там неща, които греят със златни отблясъци и чиито отражения привличат; неясни обекти, може би парче от стара чиния или изкривен, захвърлен сърп, или гладък и блестящ камък, лакирана керемида; понякога може да е и кална риба, тлъст налим, шаран, който се обръща на дъното и за миг поема светлинен лъч върху люспите си или ярките перки на корема; никога не може да се знае какво точно е, но винаги е магическа и съблазнителна красотата на този проблясък, тази светлина, омекотена от водите, отразена за миг от златото, погълнато във влажните, тъмни дълбочини. Струваше му се, че всички истински мистерии, всички истински и автентични образи на душата са като тази малка мистерия на водите, без някакво различимо състояние, без форма, само с възможности, смътно възприети като красиви далечни, зад воал, имащи всички видове значения." Стана и отиде да работи.

-

Рада Букова е родена през 1973 г. в София. Живее и работи в Париж. Независимо дали става дума за видео, фотографии, инсталации, обекти или изложбени проекти, тя изследва останките от идеологическите, икономически и социални промени. За нея изкуството е игра на форми и цветове, но и внимателно подбрана дума или игра на думи, която се корени в прости, но неочаквани формални аналогии.

Сред самостоятелните й изложби са: „Каква енергия влагаме за да трансформираме нещата, с нескрито удоволствие”, SARIEV Contemporary, Пловдив (2018); „Magic Spring”, Dream Art Fair, Лондон (2017); „Алис Джордж”, галерия „One Night Stand”, София (2017); „Небето е цвят”, SARIEV Contemporary, Пловдив (2014); „Start A New Victory“, FUTURA Gallery, Прага (2013); „Un Sage est sans idée”, галерия „Патрисия Дорфман”, Париж (2013); “Colour Blue”, Stork Gallery, Руан (2012); “Me and a German Girl”, галерия „Патрисия Дорфман”, Париж (2011); “STILL LIFE... останалото е мъгла и вятър”, Институт за съвременно изкуство - София (2009).

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…