В рамките на международния форум за съвременно изкуство Artissima, който ще се проведе в Торино, Италия, от 2 до 4 ноември 2018 г., галерия SARIEV Contemporary ще представи специален проект с исторически творби на трима репрезентирани от галерията художници – Правдолюб Иванов, Лъчезар Бояджиев и Рада Букова. Част от секцията „Диалог“, изложбения проект представя хуманна гледна точка към компромиса, толерантността, вярата и магическата природа на всекидневния живот. 

Водеща в изложбата е инсталацията "Толкова много причини...", 2004 на Правдолюб Иванов, която буквално заема цялото изложбено пространство и създава диалог както с публиката, така и с творбите на другите представени художници – Рада Букова със серията "Витрини" от 2014, "Хляб", 2013, и историческите рисунки от цикъла "Разпятие за Рибаря", 1991-1992, на Лъчезар Бояджиев.

Сайт-спесифик творбата "Толкова много причини...", 2004, представена за пръв път в груповата изложба „Interrupted Game“ в Лайпциг, Германия, е възстановена и адаптирана специално за представянето в Торино, като са запазени нейните ключови елементи – функционираща врата и кухненска маса,  разположени в дискомфортна близост, и боядисана в два цвята стена, а по думите на автора, най-добрият начин да бъде преживяна, е като се мине през вратата. Самата работа е вдъхновена от размисли за толерантността като взаимен процес и идеята, че можем да създадем едно общо място само ако се отдръпнем и дадем път на другия.

В рамките на изложбата ще бъдат представени и 31 рисунки от Лъчезар Бояджиев от цикъла "Разпятие за рибаря", 1991-1992, състоящ се от 150 рисунки, създадени като реакция на вулгарната реинтродукция на това, което той нарича "религия без вяра" в България след 1989 г. Рисунките привиждат умножение на фигурата на Христос във всеки един, вярващ или не – Исус е изобразен ту като учител, прикован към черната дъска; ту като културист; ту като абориген; или дори като дъжд от гвоздеи над Голгота и много други.

Представянето на Сариев на Артисима включва и две значими творби на Рада Букова – серията "Витрини" от 2014 г. и "Хляб", 2013 г. Подобно на Иванов, художничката представя обекти, свързани с бита, и характерни за нейния минималистичен поглед и лаконичен образен език, които са едновременно обекти и обкръжения, игра на форми и цветове.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…