Легендарната кубинска балерина и хореографка Соня Калеро- Алонсо пристигна в България по покана на Опера Пловдив, за да постави спектакъла „Кармен“ по музика на Бизе – Шчедрин, създаден от нейния балетен учител и съпруг Алфредо Алонсо специално за Мая Плисецкая в Болшой театър пред 1967. Премиерата в Пловдив ще е на 15 март 2019 година.

Соня Алонсо прие да работи с балетната трупа на Опера Пловдив, вдъхновена от творческия потенциал на младите танцьори от Европа, САЩ, Азия и Латинска Америка, които от една година живеят и работят в Пловдив.

Алонсо единствено притежава авторските права на хореографията на Алфредо Алонсо (1917-2007), който е основател на Кубинския национален балет. От създаването си преди 50 години, балетът „Кармен – сюита“ не слиза от афишите на най-големите балетни сцени в света. Спектакълът на Алфредо Алонсо е различен, нетрадиционен и бяга от сладникавия псевдоиспански стил. Той бива забранен в Москва веднага след премиерата.

Звездата на кубинския балет пристига в България от Флорида (САЩ), където легендарната артистична двойка бяга от режима в Куба през 1994.

Гостуването на Соня Алонсо се осъществява със съдействието на RE Classical .

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…