Общо 2 200 000 лева са получили кандидати към програмата на Европейска столица на културата през миналата 2018 година. Това съобщи в кратък отчет за дейността си през предходните 12 месеца фондация „Пловдив 2019“. Проведени са общо 6 отворени покани, с които проектите са се увеличили с 225, от общо 781 кандидата.

Според отчета, през 2018 година са проведени 800 събития, тоест средно над две събития всеки ден в рамките на програмата – както в Пловдив, така и в региона са се провеждали спектакли, концерти, фестивали, лекции и др.. В съобщението се твърди и, че Пловдив е сред малкото Европейски столици на културата, която е стартирала програмата си две години преди титлата с активни събития и инициативи.

В отчета се изтъкват и резултатите по програмата Адата Еър, по която в Пловдив са пристигнали 60 участници, които са създали „извънредна видимост на проекта в и извън пределите на страната“. За целия 5 годишен период на работа, съфинансирането от партньори е в размер на 15 млн. лева, отчитат още „Пловдив 2019“.

Публикуваме целия отчет без съкращения:

През изминалата 2018 година програмата на Европейска столица на културата се увеличи с още 225 нови проекти след проведените от фондацията 6 отворени покани с общ бюджет от 2 200 000 лв., в които са взели участие 781 кандидата. С одобрените проекти са привлечени 107 международни партньори и близо 2 милиона лева съфинансиране за културно съдържание в града.

От всички сключени договори за целия петгодишен период на проекта се отчитат общо 15 милиона лева като съфинансиране, набавено от партньорите и техните спонсори, които се инвестират в изложби, концерти, театър, танц, множество образователни и общностни проекти.

Този подход на осъществяване на програмата и ангажиране на културен и финансов капитал бе оценен и от Европейската комисия, която през миналата година присъди на Пловдив наградата Мелина Меркури за успешна подготовка на инициативата.

В първата по мащаба си резидентна програма „Адата Еър“ фондацията, заедно с партньорите си от Гьоте институт – България и Полски институт - София привлече над 500 артисти, желаещи да работят в Пловдив. От тях 60 бяха избрани за участие. Големият интерес и възможност за включване създават извънредна видимост на проекта в и извън пределите на страната.

Пловдив е една от малкото Европейски столици на културата, която стартира културната си програма две години преди титлата с активни събития и инициативи. Само през 2018 г. общият брой на събитията, осъществени в рамките на проектите от програмата, е близо 800, в които попадат различни по мащаб и обхват театрални спектакли, концерти, големи фестивали, работилници, лекции, презентации, обучения и форуми, състояли се не само в Пловдив, но и в малките градове и села в региона. От 2018 г. в програмата на Европейска столица на културата влизат събития и в София и регион, Варна и Велико Търново и региона.

2019 година започна за Пловдив с 30 събития в официалния откриващ уикенд, които отчетоха рекорден брой посетители в рамките на първия месец от 2019 г. Отчетен бе висок медиен интерес, както от страната така и от авторитетни международни медии. Откриването събра над 50 000 пловдивчани и гости, привлече за участие повече от 1100 доброволци, беше отразено в над  4850 медийни публикации, като  регистрираните зрители, които са го наблюдавали онлайн надхвърли 100 000. Публикациите в международната преса вече наброяват повече от 150, а планираните посещения на журналисти стартираха броени седмици след церемонията.

През февруари събитията в програмата, обявени на пресконференция в началото на месеца, наброяват също над 30, като най-важен акцент от програмата на Европейска столица на културата за месеца е предстоящата премиера на Драматичен театър – Пловдив „Одисей“. Февруари е и месецът, в който се провеждат първите срещи от съпътстващите дискусионни форуми и публични дискусии на двете откриващи изложби „ДИМ. Истории на Тютюна“ и „Изкуство на свободата - от берлинската стена до уличното изкуство“.

Пълната и актуална информация за програмата на Европейска столица на културата може да бъде намерена на сайта на фондацията и на всички канали на „Пловдив 2019“ в социалните мрежи.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…