Print this page

Общо 2 200 000 лева са получили кандидати към програмата на Европейска столица на културата през миналата 2018 година. Това съобщи в кратък отчет за дейността си през предходните 12 месеца фондация „Пловдив 2019“. Проведени са общо 6 отворени покани, с които проектите са се увеличили с 225, от общо 781 кандидата.

Според отчета, през 2018 година са проведени 800 събития, тоест средно над две събития всеки ден в рамките на програмата – както в Пловдив, така и в региона са се провеждали спектакли, концерти, фестивали, лекции и др.. В съобщението се твърди и, че Пловдив е сред малкото Европейски столици на културата, която е стартирала програмата си две години преди титлата с активни събития и инициативи.

В отчета се изтъкват и резултатите по програмата Адата Еър, по която в Пловдив са пристигнали 60 участници, които са създали „извънредна видимост на проекта в и извън пределите на страната“. За целия 5 годишен период на работа, съфинансирането от партньори е в размер на 15 млн. лева, отчитат още „Пловдив 2019“.

Публикуваме целия отчет без съкращения:

През изминалата 2018 година програмата на Европейска столица на културата се увеличи с още 225 нови проекти след проведените от фондацията 6 отворени покани с общ бюджет от 2 200 000 лв., в които са взели участие 781 кандидата. С одобрените проекти са привлечени 107 международни партньори и близо 2 милиона лева съфинансиране за културно съдържание в града.

От всички сключени договори за целия петгодишен период на проекта се отчитат общо 15 милиона лева като съфинансиране, набавено от партньорите и техните спонсори, които се инвестират в изложби, концерти, театър, танц, множество образователни и общностни проекти.

Този подход на осъществяване на програмата и ангажиране на културен и финансов капитал бе оценен и от Европейската комисия, която през миналата година присъди на Пловдив наградата Мелина Меркури за успешна подготовка на инициативата.

В първата по мащаба си резидентна програма „Адата Еър“ фондацията, заедно с партньорите си от Гьоте институт – България и Полски институт - София привлече над 500 артисти, желаещи да работят в Пловдив. От тях 60 бяха избрани за участие. Големият интерес и възможност за включване създават извънредна видимост на проекта в и извън пределите на страната.

Пловдив е една от малкото Европейски столици на културата, която стартира културната си програма две години преди титлата с активни събития и инициативи. Само през 2018 г. общият брой на събитията, осъществени в рамките на проектите от програмата, е близо 800, в които попадат различни по мащаб и обхват театрални спектакли, концерти, големи фестивали, работилници, лекции, презентации, обучения и форуми, състояли се не само в Пловдив, но и в малките градове и села в региона. От 2018 г. в програмата на Европейска столица на културата влизат събития и в София и регион, Варна и Велико Търново и региона.

2019 година започна за Пловдив с 30 събития в официалния откриващ уикенд, които отчетоха рекорден брой посетители в рамките на първия месец от 2019 г. Отчетен бе висок медиен интерес, както от страната така и от авторитетни международни медии. Откриването събра над 50 000 пловдивчани и гости, привлече за участие повече от 1100 доброволци, беше отразено в над  4850 медийни публикации, като  регистрираните зрители, които са го наблюдавали онлайн надхвърли 100 000. Публикациите в международната преса вече наброяват повече от 150, а планираните посещения на журналисти стартираха броени седмици след церемонията.

През февруари събитията в програмата, обявени на пресконференция в началото на месеца, наброяват също над 30, като най-важен акцент от програмата на Европейска столица на културата за месеца е предстоящата премиера на Драматичен театър – Пловдив „Одисей“. Февруари е и месецът, в който се провеждат първите срещи от съпътстващите дискусионни форуми и публични дискусии на двете откриващи изложби „ДИМ. Истории на Тютюна“ и „Изкуство на свободата - от берлинската стена до уличното изкуство“.

Пълната и актуална информация за програмата на Европейска столица на културата може да бъде намерена на сайта на фондацията и на всички канали на „Пловдив 2019“ в социалните мрежи.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…