С концерт на 16 март от 19 часа в Балабановата къща на дуото Моли Кар – виола и Анна Петрова – пиано  ще приключи в България  международното турне по проекта „Нови гласове“. Целта на проекта е чрез  музика  и изкуство  да подобри живота  на бежанците,  да повиши културата им, да помогне за тяхната адаптация. От друга страна искаме да запознаем по-широк кръг хора с проблема „бежански лагери“, като изпълняваме музика, и разказваме за срещите ни с бежанците, показваме човешките им истории,  казва пловдивчанката Анна Петрова.   В екипа, освен музикантките, участват композиторът Фернандо Аройо Ласкураин и  филм-режисьорите Виктория Стивънс и Скайлър Кнуцен.  Досега участниците в проекта са посетили  палестинския лагер Дехейше на Западния бряг,  Дейлинг в Дания, а тази седмица ще работят в бежанските лагери в  Овча купел и Харманли. Срещите и концертите се заснемат  от екипа и след приключването на проекта ще бъде създаден документален филм, а и музика от композитора Фернандо Аройо, вдъхновена от културата, фолклора и разказите на бежанците.  Част от композицията е включена в програмата на концерта в Пловдив. 

В Балабановата къща дуото Кар – Петрова ще изпълни творби на Ребека Кларк, Мисчислав Вайнберг, Арам Хачатурян, Лоуъл Либерман, един от най-известните американски композитири, както и завършената част от произведението на Фернандо Аройо.

Дуото Моли Кар – Анна Петрова е създадено през 2005 г. в Ню Йорк и бързо се превръща в един от най-изявените дуо-ансамбли на международната сцена. „Брилянтни, елегантни, чувствителни, експлозивни“ са отзивите на музикалната критика. Свирили са в престижните зали Карнеги хол, Линкълн център, Концертгебау.

Проектът  „Нови гласове“ ще приключи през октомври със заключителен концерт в Карнеги хол.

Пътят на Анна Петрова започва от музикалното училище в родния Пловдив, което завършва с отличие.  След това продължава образованието си в Манхатън скул ъф мюзик в Ню Йорк, където защитава и докторска дисертация.  Освен концертиращ артист, свирил на сцени в десетки държави в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Анна Петрова е преподавател по пиано в университета в Луивил, щата Кентъки.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…