Културата на евреите сефариди пристига от Толедо до Пловдив на езика ладино

Езикът и музиката на сефарадските евреи ще бъдат представени  в Пловдив, като част от програмата на Европейска столица на културата. Публиката ще се докосне до древната им и самобитна култура чрез музикално-театралния спектакъл „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“. Първото му представяне в града под тепетата ще се състои на 14 март в Еврейски културен дом „Шалом“ от 18.00 часа с вход свободен. Следващите месеци ще се изпълнява на още няколко емблематични места в града - Културен център „Тракарт“ (16 април 2019 г.), Регионален исторически музей –Пловдив (14 май 2019 г.) и Читалище „Петко Р. Славейков 2008“ (8 юни 2019 г.).

Спектакълът включва 20 автентични песни на езика ладино. Те се изпълняват от актрисата и професор в НБУ  Ева Волицер със съпровод от трима музиканти - Явор Желев - флейта, Виделин Джеджев – цигулка, Христо Нейчев - акустична китара. Художник - Яна Дворецка. Хореография - Таня Соколова. Песните са самобитни градски романси, обработени от акад. Николай Кауфман.

Изпълненията са на староиспанския език ладино, говорен от сефарадските евреи (в превод от иврит Сефарад значи Испания), които намират убежище в Пловдив след прогонването им от Испания през 1492 г.  Съхранени още от времето на Мигел де Сервантес, те разказват за любовта, младостта, за трепетите на душата, за красотата; песни, пренесени от уста на уста през вековете, съпровождали живота на редица поколения. Публиката ще има възможност преди всяка песен да се запознае с превода й на български език, а за цялостното въздействие ще допринасят и картините на Марк Шагал, Модиляни и Цанко Лавренов, които ще се появяват като фон върху голям екран.

Проектът се осъществява от театър „Галерия“ и бе представен пред публика за пръв път в края на февруари в залата на Университетския театър на Нов български университет. Театърът е създаден през 1998 г от актрисата, режисьор и продуцент Ева Волицер. Спектаклите на театър „Галерия“ печелят популярност на сцените на Сатиричен театър София, Театър „Възраждане“ София, в селекцията на Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ Пловдив, на Международен театрален фестивал „На брега“ Бургас и Празници на изкуствата „Аполония“.

Повече информация за спектаклите ТУК.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…