Литературна среща с Николай Петков по повод на новия му роман „Тук с Гогол“ (Изток-Запад, 2019). Премиерата ще се състои на 16 март (събота) от 18.00 часа в 9 семинарна зала на Пловдивски университет, Ректорат.

Книгата ще представи проф. д.ф.н. Георги Каприев.

Николай Петков е от изчезналото коляно на енциклопедистите. Той разбира от философия, от богословие, от поезия, от градоустройство, от кварки, от иконопис, от вино, от шах, от футбол, от мистерии и загадки. (Деян Енев)

Гогол е тук заради своите във висша степен луди и фантастични истории, при което щуротиите му звучат така правдоподобно, че повече от век и половина го взимали за баща на руския реализъм. Заради това, че може да измисли такава опашата лъжа, която освен всичко друго да бъде неопровержима истина. С Гогол никога не знаеш къде ще стигнеш, което тъкмо се търси в картинката.

Повествователят чистосърдечно изповядва, че сам е една от измислиците. Той е кръстен на рибаря, сложил пръст в раните Христови. Назован още „неверни“ и „близнак“. Наречен така, навярно за да стигне отвъд Индиите, или пък за да настоява, че освен видимата Книга, у Бога има и друга – Невидима. Вероятно роден, за да възпее тази Книга-близнак, която снизхожда по необясним и тайнствен начин. Камъче, отронено от Божията планина, вместило се на плаващата граница между Изтока и Запада, между реалното и въображаемото. Така се завихря тайфун, чието око е в Шумен, а опашката му в Индокитай: тайфунът Тук с Гогол. (Георги Каприев)

Николай Петков е писател и свещеник. Възпитаник е на Великотърновския университет, където учи българска филология, философия и теология. Автор е на две стихосбирки: „Ars morendi“ (1997) и „Химни и монодии“ (2005); на „Божествените имена във философията на Прокъл Диадох“ и на романите „Стадионът на Старата госпожа“ (2012), „Кирил и Хипатия“ (2013), „Борхес и другите – там“ (2017).

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…