В събитието ще участва също Хорът на пловдивските момчета, както и солистите Весела Делчева и Влади Михайлов

Детски хор „Пим-Пам“ ще гостува в артистичната програма на „Пловдив -Европейската столица на културата“ с голям концерт на 15 април. В юбилейния си сезон, когато хорът отбелязва 40 години от своето създаване, гласовитите певци подготвят тържествена програма с най-хубавите песни от репертоара си. Огромна част от тях са написани специално за „Пим-Пам“ от големия български композитор Борис Карадимчев – създател и дългогодишен ръководител на хора. Сегашният диригент Ирена Христова продължава делото на маестрото с изключително умение и енергия. Програмата на пловдивския гастрол е съставена от мелодии, които са любими на няколко поколения българи. В събитието ще се включи и Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с художествен ръководител Милка Толедова. Концертът ще се реализира в Дома на културата „Борис Христов“ с начален час 18:30.

Песни за най-малките, за тийнейджъри, фолклорни обработки и поредица от незабравими филмови хитове ще представят талантливите деца от „Пим-Пам“ в Пловдив. В репертоара им са също и ярки образци на българската детска и популярна песен от 20-ти век, като „Хора и улици“, „Богатство“, „Оставаме“ и др. Солисти ще бъдат талантливата Весела Делчева от Националния музикален театър в София и рок-вокалистът Влади Михайлов, участник в Евровизия 2018 от групата Equinox. През този сезон и двамата певци имат ярки сценични изяви в мюзикълите „Мамма мiа“ в Софийската опера и „Фантомът на операта“ в Националния музикален театър.

Концертът се организира от агенция „Кантус Фирмус“, като част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. Билетите за събитието са на цени от 10 до 20 лв. и ще се продават в мрежата на Eventim, на Ticketsbg.com и на касата на ДК „Борис Христов“ от 8 до 15 април.   

Формацията „Пим-Пам“ се появява по време на конкурса „Златният Орфей“ през 1979 г., на който е отличена песента „Бразда в небето“ на Борис Карадимчев, изпълнена от Михаил Белчев и група деца. За награждаването, детският състав спонтанно е кръстен със звънкото и оригинално име, което носи и досега. Вече 40 години „Пим-Пам“ популяризира естествената, неповторима детска интерпретация в различни музикални стилове и жанрове. С еднакво майсторство ансамбълът изпълнява песни за най-малките, хитове от световната популярна музика, съвременни преработки на българския фолклор и творби на големите композитори от Барока до наши дни. Хорът е изнасял концерти в Швеция, Унгария, Румъния, Турция, Италия, Франция, САЩ, Пуерто Рико, Украйна, Канада.

Хорът на Пловдивските момчета е създаден в края на 1975 година. От 2003 г. носи името на своя създател и дългогодишен диригент Стефка Благоева (1938-2000). Днес диригент на състава е Милка Толедова, която работи с пловдивските момчета от 30 години. В хора участват певци на възраст от 9 до 14 години. Концертната дейност на момчетата е много богата. Те са изнесли повече от 1200 концерта в България и в чужбина, имат участия със симфонични, камерни, духови, джазови оркестри и в много оперни спектакли. Реализирали са турнета и участия в международни хорови фестивали и конкурси в Италия, Франция, Белгия, Холандия, Испания, Португалия, Германия, Полша, Унгария, Турция, Гърция, Русия, Украйна, Словения, Македония и др. За своите високи творчески постижения хорът е носител на награда „Златна лира", Почетна значка на Националния дворец на децата, Награда „Пловдив", Специалната награда „Gunther Erdmann" от конкурса в Хале, Германия, Първа награда на конкурс в Москва, Русия, Трета награда от конкурс в  Целе, Словения и много други.

За „Кантус Фирмус“

„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, продуцент на концерти и събития с класическа музика и crossover проекти. Тя съществува от 1994 година, първоначално като част от Класик ФМ радио, а през 2007 година се отделя като самостоятелна компания. „Кантус Фирмус“ прави известни за широката публика редица млади български инструменталисти, като Васко Василев, Веско Пантелеев – Ешкенази, Мила Георгиева, Светлин Русев и други. Агенцията реализира концерти на редица световни звезди на класическата музика, сред които Джошуа Бел, Найджъл Кенеди,  Гил Шахам, Ванеса Мей, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…