Съвременни визуални артисти гостуват в Пловдив като част от програмата на Европейска столица на културата

 Квартал Смирненски се превръща в притегателна точка за следващия проект на платформата за съвременно градско изкуство Visionary. Завладени от поезията на Христо Смирненски, артисти, творящи в сферата на калиграфията, съвременния стенопис, 3D mapping-a и перформънса, ще изпълнят с цвят, светлина и красота сърцето на едноименния квартал, споделяйки общо платно.

„С оковани крила днес земята ни ражда, оковани с неволя и делнични дни,

а гори сред душата ни вечната жажда за простор, красота, висини.“

Абсолютно актуално и днес, стихотворението на Смирненски силно се отличава от останалото му творчество. Авторите на художествения проект споделят, че именно това ги е провокирало да вплетат в идеята си неговото произведение, като по този начин обвържат още повече новия обект на изкуството с квартала. От друга страна, посланието, зад което застава целият творчески екип, резонира напълно с думите, написани от поета през 1922 г. и е валидно за съвременния човек.

„Жива стена“ е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и включва дълготрайна художествена намеса върху стена в публичното пространство, която буквално ще оживее пред очите на зрителите на 25-ти април с мултижанров спектакъл, допълващ артистичната концепция на стенописа.

Водещ мотив е създаването на изкуство със свободен достъп близо до хората, което да провокира въображението, да събужда сетивата и съзнанието.

VISIONARY разработва проекти в градска среда и презентира съвременни концептуални артисти. Близка до художници, пряко свързани със сцената, организацията е идеалният медиатор между творците и аудиторията, курирайки произведенията и представяйки ги по достъпен начин. С осъществяване на различни събития множество творци имат възможност да разработват авторски идеи под формата на артистични градски намеси.

Основен стремеж на екипа е преобразяването на познати сиви сгради в арт обекти и превръщането им в нови културни и туристически дестинации със свободен достъп. А целта е все повече български градове да бъдат превърнати в отворени галерии, поставяйки добри основи за развитие и популяризиране на съвременната визуална култура.

22 – 25 април | артистична намеса

25 април, 20:00 часа | мултижанров спектакъл

Творчески екип: Tse (стенопис)

JahOne (стенопис) Elektrick.me (3D mapping) Darba (performance)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…