Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” – трикратен носител на сертификат за качество “Европейски фестивал” на Европейската фестивална асоциация – година след година откроява своя облик на едно от най-значимите културни събития в България. Форумът стартира своя юбилеен сезон с три концерта от висша класа, включващи своеобразна представителна извадка от знаменити участници в предишните издания:

19 май – Балабанова къща – 18.30 ч.

Световноизвестният български цигулар СВЕТЛИН РУСЕВ – СОЛО

20 май – Балабанова къща – 18.30 ч.

Прочутото дуо VASSI & THOMA – ВАСИЛЕНА СЕРАФИМОВА – маримба и ТОМА ЕНКО (Франция) – пиано

21 май – ДК „Борис Христов” – 19 ч

Знаменитите солисти

МИЛА ГЕОРГИЕВА – цигулка  и ГЕОРГИ ЧЕРКИН – пиано

Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров

Гастролът на световноизвестния цигулар Светлин Русев – Концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария в юбилейната десета година на  МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” вписва нов знаменателен акцент и в самата биография на големия артист – първият му изцяло солов концерт в България! Новост е и изявата му в камерното пространство на Балабановата къща, където публиката ще общува с виртуоза „много лично”, на  ръка разстояние, и където точно обменените енергии със слушателя са онези вълшебни сили, забъркващи магията на изкуството. В този специален концерт Светлин Русев ще представи едни най-привлекателните произведения за цигулка – соло – безсмъртните опуси от Бах, Паганини, Изаи, Христосков.

Прочутата българска перкусионистка Василена Серафимова и френският пианист Том Енко ще представят пред пловдивската публика своя изключителен проект “AUTOUR de BACH”. Дуото VASSI&THOM вече 10 години следва един път, в който стиловете се кръстосват и не спират да жонглират между класика и джаз. От създаването си през 2009 се изявява с неизменен успех на международните сцени, вписвайки в актива си участия в престижни фестивали като: „Musiq3” на Белгийското Национално Радио, „Ла Рок д’Антерон”, „Бах Маратон” в залата на Парижката филхармония, Театър „Les Bouffes du Nord”, „Middelheim” Jazz Festival.

На 21 май за първи път в един и същи концерт ще прозвучат едноименните шедьоври в музикалната литература – „Годишни времена“ от Вивалди и „Годишни времена“ от Чайковски в изпълнение на изключителните и много обичани български инструменталисти – цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин. Техен партньор ще бъде елитният ансамбъл “Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Пълната програма на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” за цялата 2019 година – на неговия уебсайт www.musicartissimo.com.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив, Фондация “Америка за България”, Фондация “Музикартисимо”, Министерство на културата, ОИ “Старинен Пловдив”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…