,,Вдъхновението  идва не от нещо друго, а от самите думи.“ Това сподели Варда Геносар, поетеса от Израел, която първа отговори на въпроса, поставен от пловдивските ученици ,,Откъде намирате вдъхновение?“. Американският поет, писател и публицист Ричард Хартайс сподели, че според него вдъхновението идва от всяко едно нещо в ежедневието. Той, също така казва, че то е нещо неземно и че идва „от горе“.

13 поети от цял свят се срещнаха с ученици от Хуманитарната гимназия ,,Св.Св. Кирил и Методий“ в Пловдив по време на второто издание на Международния фестивал на поезията ,,Орфей“. Форумът се проведе в Малката Раннохристиянска базилика в края на миналата седмица. Гостуващите творци в Европейската столица на културата прочетоха пред ученическата аудитория своите есета, в които бяха заложили интерпретациите си на мита за великия Орфей.

Тази година за пръв път ученици от Пловдив имаха шанса да се запознаят с творците на живо и да влязат в открит диалог с участниците. Бяха засегнати множество теми – от самия гръцки мит, до съвременните негови интерпретации и сенките във фолклора. Темите се сменяха една след друга, вихреха се като ураган, но в центъра винаги стоеше древния Орфей.

В края на срещата, която протече във формата кръгла маса, учениците от  Хуманитарната гимназия успяха да си вземат автографи от авторите, които ги впечатлиха най-много и си направиха снимки за спомен с тях. Младежите споделиха, че са изключително доволни от срещата с тези невероятни личности и че душите им са  били докоснати от думите на поетите.

*Даниела Калчева е лауреат на конкурса „Написано за Пловдив“, организиран от район „Централен“. Тя спечели трето място с есето си „Пловдив – древен и вечен“, а част от награда ѝ е стаж в медиите Под тепето и Капана. Талантливата Дани е в 11 клас на Хуманитарната гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…