Съвременният танц и музиката са начин на диалог. Затова сме тук- за да общуваме, да разменяме опит и да колаборираме чрез изкуството. Това обясниха създателите на немската компания за съвременен танц cie. toula limnaios, които в рамките на два дни ще осъществяват диалог с артистичната общност на Пловдив и културни оператори в Европейската столица на културата. Те са тук по покана на фондация „Черната кутия”, която организира проекта „Международен обмен на организации и фестивали в областта на сценичните изкуства”, финансиран от „Пловдив 2019”.

 

Идеята ни е да разберем къде се намираме ние, къде се намира Европа и къде са общите ни точки. Без политиката на фондация „Пловдив 2019” подобни проекти не биха били възможни, каза писателят Недялко Славов, изпълнителен директор на „Черната кутия”.

 

Този тип международен обмен е философията и целта на Европейска столица на културата. Важното е да се разширяват партньорствата на местните културни оператори. Местната сцена да влезе в съприкосновение с най-актуалното, което се случва в Европа. Желанието ни е с Европейска столица на културата да се реализират трайни партньорства, които да създават възможности за работа и след 2019г., обясни артистичният директор на „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева.

 

Немската компания cie. toula limnaios е създадена преди 22 години в Берлин и в момента се подкрепя от градските власти. Тя има собствен театър, който се намира в най-старата гимнастическа сграда в немската столица. Компанията работи с музика и танц, като в нея постоянно ангажирани са 16 души. Екипът е пъстър, тъй като в него има артисти от девет различни националности. Те правят турнета по цял свят с идеята да се колаборират с различни хора. „Респект, уважение, многообразие, любопитство, комуникация”, са основните акценти във всичко, което cie. toula limnaios правят. Създателите на компанията не крият, че успехът им се дължи именно на голямото културно многообразие и подчертават, че това е най-ценното не само в изкуството, но и във всички аспекти от живота.

 

Утре в проекта „Международен обмен на организации и фестивали в областта на сценичните изкуства” се включва италианска Koreja Centro di Produzione Teatrale. Двете танцови организации ще се срещнат с директора на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев за реализиране на съвместни проекти, както и ще организират уъркшопи с ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.

 

Споделете ни във:

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…