С почти пълна дамска доминация премина „столичното“ издание на Награди „Пловдив“. В навечерието на светлия български празник 24 май в ГДК „Борис Христов“ бяха раздадени поредните призове за постижения в сферата на културата. С изключение на категориите, в които всички номинирани бяха мъже, дамите обраха наградите на журитата. Без призьор остана категория „Архитектура“, поради липса на номинации, а много от другите категории имаха само по един номиниран.

Единствените мъже, които се качиха на сцената бяха Петко Танчев, Кръстьо Кръстев,  Ивайло Христов и Антон Баев. Танчев взе приз за „Аудио-визуални изкуства“ заради сценография, Кръстев и Ивайло Христов се качиха да вземат наградата за „Театър“ за „Дебелянов и ангелите“, а Антон Баев бе отличен в категория „Художествена литература“, в конкуренция с Крум Филипов и Сашо Секулов.

Колежката Веселина Божилова взе приз за „Журналистика“ за серия репортажи, свързани с ромската махала Столипиново. В „Изобразително изкуство“ отличени бяха групата „Жените на Ръб-а“. На сцената се качиха Венета Маринова и Моника Роменска, а веднага след това там ги изненада и Албена Михайлова-Бенджи, която не живее постоянно в България. Липсваше единствено Надя Генова, но художничките я поздравиха от сцената и обещаха още много художествени акции.

Пловдивската опера също имаше солидно присъствие. Освен оркестър, както и изпълнение на духово трио на произведение на пловдивчанката Добринка Табакова, съставът взе и няколко награди. Марияна Панова взе приз за „Музика“ за ролята си в „Катерина Измайлова“, а в категория „Произведения за деца“ Анна Пампулова взе статуетка за постановката „Светът на Алиса“.

Водещите и кметът Иван Тотев, който взе думата в края на церемонията, си пожелаха за следващата година път към нова сграда и Дом на операта. Събитието завърши по традиция с изпълнение на „Върви народе възродени“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…