Спектакълът на Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" в Пловдив "Дебелянов и ангелите" обра наградите "Аскеер". Постановката спечели цели 5 статуетки от общо 11 категории.

Най-престижните награди в театралното изкуство у нас бяха връчени за 29-и път на 24 май - Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост. За отличията, присъждани за високи постижения в театралното изкуство през изминалия сезон, се бореха 90 постановки. 

Спектакълът "Дебелянов и ангелите" на Драматичен театър Пловдив спечели наградите за: най-добро представление, съвременна българска драматургия - от Александър Секулов, сценография - Мира Каланова, а Диана Добрева взе приза за режисура. Освен това, актьорът Ненчо Костов получи наградата в категория "Изгряваща звезда" за ролята на Дебелянов в спектакъла "Дебелянов и ангелите".

Най-добрият актьор в главна роля е Валентин Ганев за Лаймън Фелт в "Спускане от връх Морган", а за най-добра актриса беше отличена Радина Кърджилова за ролята ѝ на Сара в "Любовникът". И двете представления са на Народния театър "Иван Вазов".

За поддържащи роли бяха наградени Ирини Жамбонас за ролята ѝ на Елизе в "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" и Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в "Килър Джо" - в Малък градски театър "Зад канала".

Актьорът Иван Налбантов бе удостоен от фондация "Аскеер" за цялостно творчество. Наградата му беше връчена от президента на фондация "Аскеер" Васил Михайлов.

Наградите „Аскеер” са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се дават “от артисти – за артисти” и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър.

За това и фурорът на Дравата в Пловдив е революционен, а това, че театърът ни носи 5 статуетки в емблематичната 2019-а година, никак не е случайно - той винаги е бил столица на културата в Града на тепетата.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…