Представлението показва магията на народната музика

 Театралният дует Петър Тодоров, режисьор и Десислава Минчева, актриса и носител на Икар 2019, се включва в програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата с нов вдъхновяващ авторски проект. Премиерата на кукления спектакъл  „КОНЦЕРТЪТ“  ще се състои на 7-и юни от 19.00 часа под домакинството на директора Виктор Бойчев в Държавен куклен театър- Пловдив. Спектакълът е насочeн към всички възрасти, но за авторите му децата си остават най-желаната публика, защото ще се запознаят с красотата на българската народна песен, разказана по един приказен начин.  Той представлява квартет от четири кукли – народни певици, които под диригентството на петата певица –  Десислава Минчева, ще пресъздадат ежедневието на българката, която стъпвайки на сцена се променя в космически глас. В представлението са използвани музикални теми от едни от най-въздействащите български народни песни в тяхното автентично звучене. „КОНЦЕРТЪТ“ включва в програмата си песни от репертоара на  Янка Рупкина, Квартет „Славей“, ДАНПТ „Филип Кутев“, инструменталиста Недялко Недялков и др.

Творческият екип се допълва от две утвърдени в  театралната сценография имена – Ханна Шварц, кукли и сценография и Николина Костова-Богданова, костюми. Актрисата Десислава Минчева споделя, че за ролята си в представлението тя се е доверила на вокалния педагог Пламена Седянкова, а за усвояване на движенията на ансамбъл „Родопа“, Смолян. Куклите са с почти реални човешки размери. Костюмите са изработени в София в ателието на един от най-известните майстори на кукли Петър Чекуров и включват носии от шопската, родопската, кюстендилската и пиринската фолклорни области. Един от костюмите е над 100-годишен, подарък от възрастна дама.

След премиерата в Пловдив „Концертът“ ще има премиера и в Смолян през октомври, участие в конкурс в град Бурса, Турция, а през декември ще гастролира като част от закриващите събития за Европейска столица на културата в Матера, Италия.

„КОНЦЕРТЪТ“ е продукция на Център за изкуства „За Родопите“ – Бостина, чиито театрални и танцови спектакли са гостували в над 40 държави на всички континенти по света /вкл. САЩ, Австралия, Китай, Сингапур, Индия, Перу, Мароко, много страни в Европа и др./ Спектаклите „Сливи за смет“, „Аз, Душата“, „Кокошка с брошка“ и др. са носители на над 30 награди за най-добър спектакъл, за актьорско майсторство, за сценография и др., от фестивали в България, Албания, Румъния, Хърватска, между които няколко от главните награди на международното и холандското жури на фестивала „Двама са малко, трима са много“ в Пловдив. През 2019 Петър Тодоров и Десислава Минчева получават националната награда „Икар 2019“ за спектакъла на ДКТ Бургас – „Филифьонката, която вярваше в бедствия“, получил също главните награди на трите журита на „Двама са малко, трима са много“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…