Спектакълът „Медея“ ще бъде представен за първи път от 40 години на сцената на Античен театър в Пловдив на 28 юни в 21 часа като част от програмата на Европейска столица на културата.

В продължение на три години, десетки артисти изминават стъпка по стъпка трудния път до „Медея“. Три календарни години, но „цял един живот“ за ръководителя на проекта доц. Снежина Петрова.

Как се пресъздава темата за конфликта в семейството между майката и бащата, в който не оцеляват децата? За сблъсъка между силното и слабото общество, което унищожава хората, които са уязвими. За средата, която те превръща в убиец. Въпроси, зададени в „Медея“ през Античността, но актуални и днес.  

Проектът е със силен социален фокус. Инициативата събира в съвместна работа утвърдени имена от областта на театъра, деца от различни етноси в Пловдив – от ромската, турската, еврейската, арменска и българска общност.

Десетки деца на възраст между 6 и 17 години работиха в продължение на седмици по темата за конфликта в древногръцката трагедия. Какви решения взимаме в трудни ситуации, какви са ролите на мъжа и жената в обществото, каква ценност носят домът и семейството и ролята на децата в него. На тези и въпроси свързани с липсата на семейство и изолацията от света, децата дадоха отговор в рисунките си. Използвайки психодраматична игра, изградена върху античния мит за Медея, децата имаха възможност да опознаят собствените си възможности за реакция в най-честите семейни и обществени конфликти, в които биват въвлечени. Рисунките им бяха изложени в Пловдив и София. А реакциите им, записани по време на обученията и техните коментари, влязоха във фонограмата на изложбата „Терен Медея“ в Софийска градска галерия и в Национална галерия „Квадрат 500“.

"Защо използваме точно „Медея“ за такива благородни каузи? Нека да мислим за Медея, до момента, в който решава да отмъсти, да си я представим като майка и като всяка една от нас, когато не сме в критична ситуация. Този проект ни учи как светът може да се обърне и как от бял може да стане черен. Учи ни как да предотвратим кризата или как да оцелеем в нея. „Медея“ е урок по оцеляване в криза. Затова започваме работа с най-малките, защото те ще бъдат нашите посланици в семействата", убедена е доц. Снежина Петрова

През месец март 2019 година се проведе и обществена дискусия в подкрепа на образованието по театър за деца в училище в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Организатори бяха сдружението „Легал арт център“ и Съюзът на артистите в България, участие взеха експерти от Нов български университет, Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Театралната работилница „Сфумато”идр.

  В рамките на проекта „Медея“ Петя Хайнрих и Георги Гочев направиха нов превод на трагедията на Еврипид, специално за театралното представление. Преводът беше представен на 14 юни в Национална галерия „Квадрат 500“ с участието на проф. Виолета Дечева, доц. Снежина Петрова, гл. ас Георги Гочев и Петя Хайнрих, актьорите от представлението, студентите от хор „Медея“ с ръководител гл. ас. Ася Иванова и композитора Асен Аврамов, а водещ беше актьорът Владимир Пенев.

Режисьор на спектакъла е Десислава Шпатова, а освен едни от най-талантливите актьори, в спектакъла участват: група „Вакали“, която много рядко българските зрители могат да видят, единственият изпълнител на баян в България Стоян Караиванов, Античен хор – студенти от НБУ и разбира се – децата. За тях преживяването е голямо. Това не е детски спектакъл, а включване на децата в съвременното изкуство, с усилията на целия екип.

В дискусията с журналисти и граждани на 29.06.2019 г., в 12 часа,  ще се включат любими български актьори – доц. Снежина Петрова, която влиза в ролята на чудовищната Медея, Владо Пенев, който пресъздава образа на владетеля Креонт. Койна Русева, Станка Калчева, Петър Дочев, Ася Иванова, Ивайло Драгиев и Георги Гоцин , които също се превръщат в персонажи от древногръцката митология. 

Фейсбук страница на събитието тук. Билети - на всички каси на EasyPay в страната и онлайн тук.

Трейлър на „Медея“ тук:  https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=2oWQ8j9fPvw

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…