Невероятен глас от ЮАР с четири дати специално за българската публика дни преди да свири на един от най-големите музикални фестивали в Европа това лято. Турнето в най-големите ни градове отваря четири портала, свързващи джаза с предколониалните му корени, към откровението, в което откриваме още и още от себе си.

Много са културните събития в последния юнски уикенд в София, Пловдив, Бургас и Варна. Рядко обаче автентичен и завладяващ музикант от Южна Африка, влязъл в годишните класации на музикални законодатели като Джайлс Питърсън от BBC 6 Music, избира точно тях за турне. И то в самите дни преди появата си на един от титаничните европейски летни фестивали – датския Roskilde, в един и същи ден с Нене Чери, Фатумата Диауара и Робърт Плант.

Сибусиле К’аба (Sibusile Xaba) е родом от провинция КваЗулу-Натал. Интернет твърди, че е пряк потомък на легендарен зулуски цар. По-официалните медии от ЮАР до Англия и чак до Финландия обаче обръщат внимание на музиката му. Вероятно защото любимият ни етикет “афро” е крайно недостатъчен за тази магия. Тя звучи като джаз, защото е свободна и освобождаваща. Звучи като госпъл, защото се пее със звуците на Първите песни. Звучи като соул, защото е искрена. Може би дори е фолк, или блус, ако търсиш още паралели. Познавачите биха разпознали класическите африкански жанрове масканди и маломбо.

Разбира се, думите са малки и не могат да опишат живия контакт с китарата и гласа на шамана от Претория, подкрепян на сцената от бек-вокалите, хармониката и перкусиите на своя духовен брат Naftali (Нафтали). Пробуждане, зареждане, смирение, вдъхновение, доброта и любов - ценностите на самия изпълнител - въздействат на всеки, докоснал се до изкуството му. Те струят дори и от илюстрацията на Михаела Караджова (Stalkersince1993), посветени на поредицата от неповторими музикални вечери.

Гостувалият преди две години у нас лондонски титан на новия джаз Шабака Хъчингс пък твърди, че музиката на необикновения бард е променила вътрешната му музикална философия. Изненада или не, преди около две седмици двамата – Шабака и Сибусиле – се засякоха в Париж за записи, които предстои да влязат във втория албум на Сибусиле. Песни от него ще слушаме на The Bulgarian Sunrise Tour, с което изпращаме оригиналния изпълнител за Дания и заявяваме този месец като най-силния досега за енигматичната конспирация „АфроВизия, след уварното начало с Басеку Куяте от Мали и Аюне Суле от Гана.

Турнето на Сибусиле К‘аба се организира от радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ и Stretch.

28 юни (петък) – 21:00          ч. – София – „Гьоте-Институт“

29 юни (събота) – 22:00ч. – Пловдив – „Петното на Роршах“

30 юни (неделя) – 22:00ч. – Бургас – Barbossa

1 юли (понеделник) – 19:00ч. – Варна – Studio 21

БИЛЕТИ за София и Пловдив има онлайн в системата на EpayGo и физически на касите на EasyPay в цялата страна:

https://epaygo.bg/5423331379 - София, 28 юни

https://epaygo.bg/6736162683 - Пловдив, 29 юни

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…