Жителите на квартал Прослав и жк Тракия ще се доближат до изкуството със специални артистични разходки на 4 юли.

Местата на срещите са: 

15 ч. – Прослав, НЧ „Н. Й. Вапцаров-1928 г“, ул. „Елин Пелин“ 32 

17 ч. - ж.р. Тракия, паметника на Хан Крум (ул. „Съединение“)

18 ч. - парк "Лаута"

the fridge отправи покана към осем художнички с различна националност, интерес и подход, които да осмислят публичните пространства на базата на предварително зададен документален анализ. Тази своеобразна социална критика се основава на допитване до жителите на двата квартала, които участваха активно в процеса на преосмисляне на града чрез „изследователски разходки“. Този иновативен инструмент за овластяване на местни общности е използван от международната неправителствена организация Womenability, базирана в Париж, които в партньорство с Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women, добавиха Пловдив към над 25 града по света. 

Художничките рефлектират над този материал от позицията на свободни агенти, които могат да задават неудобни и чувствителни въпроси по директен, забавен, а понякога болезнен начин. Всяка една от авторките има отношение към различен феномен в града, което се проявява като дразнение, търсене на визуална наслада и личен манифест. В обсега на тяхното лично изследване влиза всеки отделен елемент от градската територия, на който попаднем – сгради, пътища, полета, материали, знаци, употреби  и техните характеристики и връзки. Феномените, които проблематизират са градското планиране, екология, етика на визуалната среда и не на последно място, липсата на женския образ в публичното пространство и неговата роля в обществото. 

Това е единствената възможност да се срещнете с авторките на творбите, да научите повече за метода от Одри Ноелтнер, директор на Womenability, и да поговорим заедно с кураторките Ivana Nencheva и Natalia Lenz възможни ли са нови идеи за града? Как предоговаряме обществените пространства? В полза на чии интереси са тези преговори? До колко всички ние припознаваме ролята си на движеща сила за неговото бъдещо развитие?

Албена Баева, Стела Василева, Ина Валентинова, Василена Ганковска, Симоне Гилгес /Германия/, Илияна Кънчева, Оливия Михалтиану /Румъния/, Валентина Шарра /Италия/ и техните творби ще Ви очакват, за да преживеете града по един нов и неочакван начин!

След разходките Ви очакват още приятни и разхлаждащи моменти на закриващото парти в парк „Лаута“ от 18 ч. с популярния пловдивски DJ Stefan Skill Kolev и K Dance Community, които Ви предлагат да опитате от магията на трайбъл фюжън и американски трайбъл. Очакват Ви и сладки изненади от Гайо Шоколад - Gaillot Chocolate, качествено вино от Bendida Winery и селекция елитни колбаси от Елит Мес. Благодарим им за партньорството! 

Събитията са част от проекта „Усещане за град: приобщаващ, безопасен и устойчив Пловдив“ от културната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC. 

„Усещане за град“ се основава върху идеята за града като сигурно и инклузивно място, в което всички хора, особено жени и момичета, деца, както и уязвими групи като ромската общност и хората с увреждания, живеят свободно и сигурно, а тяхната неприкосновеност е гарантирана от градската среда като основно човешко право.„Усещане за град“ се основава на разбирането, че културните и творчески индустрии (в частност изкуството) могат да предложат идеи за подобряване качеството на живота на гражданите и че изкуството може да бъде инструмент за изграждането на по-стабилни общности. Повече за проекта можете да научите на https://city.bgfundforwomen.org/bg/.

 

Запазете 4 юли, четвъртък вечер, за да сме заедно! Започваме в 18:00, вход свободен. Заповядайте! 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…